понеділок, 29 лютого 2016 р.

Як зробити сніжинку - пуховинку

26 лютого у міській бібліотеці для дітей після уроків зібрались члени клубу: «Книгочитограйка». Діти провели Зимоньку-зиму, а  щоб їй було не сумно чекати свого часу, вони вирішили подарувати їй сніжинок-балеринок. Дівчата сказали, що балеринки заколишуть зимоньку, а коли буде потрібно то вони її розбудять,  а вона знову подарує їм сніг і зимові канікули.



четвер, 25 лютого 2016 р.

“Хотіла б я піснею стати”


 Вечір-портрет “Хотіла б я піснею стати” зібрав шанувальників творчості  великої поетеси Лесі Українки в бібліотеці пункту видачі  міської бібліотеки № 2 робочого селища. Лесею Українкою в історію вітчизняної і світової літератури судилося увійти Ларисі Петрівні Косач. Її талант виявився у багатьох різновидах літературної праці – поезії, драматургії, прозі, літературна критика та публіцистика, перекладацькі роботи та фольклористика. “Світла зірка, - писав В. Самійленко - та й за гору скрилась...”. Але її промені-твори не згасли, не потьмяніли з плином часу: воістину сей нетлінний  скарб  - поетична спадщина Лесі Українки. На вечорі присутні читали вірші “Конвалія”, “Мій шлях”,. “Подорож до моря”, згадували про поеми та драматичні твори.

24 лютого міська бібліотека №3 з бібліотекою ЗОШ №6 запросили школярів на літературну вітальню «Моя зірка зорить світлом рівним і чистим…» до 145-річчя Лесі Українки. 
Почався захід українською піснею «Вишита сорочка» у виконанні групи шестикласниць. Ведучі: Нагаєць І.О. (міська бібліотека №3), Мерна Л.М. (шкільний бібліотекар), Болгаріна Л.С. (вчителька української мови та літератури ЗОШ №6), розповідаючи про різні етапи життя поетеси, зверталися до її поезії. 

Учні декламували вірші ювілярки, а Козлова Валерія виконала монолог Мавки з «Лісової пісні». 

Закінчився захід переглядом відеофільму про Лесю Українку, який розповів присутнім про пам’ятні місця, де бувала поетеса при житті, про її літературну спадщину, про вшанування її пам’яті українським народом. 



Подорож Херсонщиною

Херсонщина… Розлогі степові простори, чудові лісові краєвиди, багатий тваринний світ, розкішні заповідні зони, лагідні морські хвилі, тихий сплеск води в дніпровських заплавах, високе голубе небо, щедре південне сонце – все це прекрасна, смаглява Херсонщина.
Знатні вельможі царського двору за часів Катерини ІІ казали про цей край: "Якщо існує рай земний, то це - Таврійська губернія».
Познайомитись з новою книгою «Подорож Херсонщиною: енциклопедія-путівник» завітали до міської бібліотеки для дітей учні 4-В класу гімназії. Гімназисти поринули в історію, яка переплітається із сьогоденням. Вони побували в: Херсоні, Зміївці, Олешківських пісках, Чорній долині, біосферних заповідниках: «Асканія-Нова» ім. Фальц-Фейна і Чорноморському. Діти зрозуміли, що Херсонщина цеземля, де пустеля межує з персиковими садами, первинний степ уживається з сільськогосподарськими угіддями. І ценаш рідний край, наша колиска! Його потрібно любити і розвивати для наступних поколінь.





середу, 24 лютого 2016 р.

З днем народження, рідне місто!

                                                  Добрий день, Нова Каховко!
Привітання знов і знов…

Ти – легенди замальовка, 
Наша гордість і любов!

Зовсім скоро так вітатимуть своє рідне місто новокаховці.  А у міській бібліотеці для дітей привітання пролунали вранці, 24 лютого, від  учнів 1(5)-А класу гімназії. Працівники читальної зали для учнів 5-9 класів запросили дітей у краєзнавчо-віртуальну мандрівку «Місто моє – перлина в двох долонях: степу і Дніпра». Тож, разом «погортали» «дитячі» фото Нової Каховки, подорожуючи її вулицями та пам’ятними місцями; ознайомились із творчістю  поетів, які оспівували  красу міста у віршах; потримали в руках Статут територіальної громади та літературу, яка видана в різні ювілейні роки до дня народження нашого міста –  «перлини  Херсонщини». А наприкінці заходу  в залі пролунало: «З днем народження, рідне місто!» 

Міська бібліотека №2 для учнів сьомих класів СЗОШ №8 провела захід «Диво-перлина – рідне місто». Бібліотекарі  Носенко О.А. та Скрипаль К.І. розповіли учням про історію міста, будівництво Каховської ГЄС, про почесних мешканців Нової Каховки.      
Дітям цікаво було дізнатися про створення нашого чудового парку, музею, картинної галереї та їх засновників. Слайд-презентація ознайомила учнів з відомими спортсменами,  пам’ятниками та підприємствами міста.
    Діти читали вірші про свою «маленьку Батьківщину» – Нову Каховку.


                                                                                                            



пʼятницю, 19 лютого 2016 р.

Вибір професії – справа важлива

У міську бібліотеку для дітей  на бібліо-екскурс «Вибір професії – справа важлива» завітали вихованці СЮТ (станції юних техників. На запитання: «Ким би ти хотів стати?» - діти відповідали по-різному: хтось хоче стати хореографом, хтось ветеринаром. В тренді залишається космонавт. Але з’явилися і нові бажання - це ювелір і перукар для собак. Бібліотекар Ярцева О. Л. розповіла дітям про важливість вибору професії; прочитала народні прислів’я та приказки, які пов’язані з працею; познайомила маленьких читачів з віршами Марії Познанської: «Про золоті руки». Всі разом розплутували плутанину від хлопчика Віті, переміряли професійні головні убори і завершили зустріч веселою грою «Покажи і відгадай професію»




Крізь плин століть і гомін сьогодення

Мова наша, мова – літ минулих повість,
Вічно юна мудрість, сива наша совість…
Напередодні Міжнародного дня рідної мови до міської бібліотеки для дітей завітали учні п’ятих класів гімназії на літературний перегук «Крізь плин століть і гомін сьогодення».
Із далеких віків «промовляла» до дітей найдавніша книжка-літопис, що писана ще древньою старослов’янською мовою – «Повість минулих літ». Усі разом присутні зазирнули в прохолодні печери Києво-Печерської Лаври, щоб поглянути на останнє місце упокоєння  автора літопису – Нестора;  разом із Андрієм Первозванним були на Київських кручах; дізнавалися, чому земля наша колись називалася Київська Русь; читали та дивилися про помсту княгині Ольги; порівнювали рядки літопису, що розповідає про Віщого Олега із віршем О.С. Пушкіна; слухали про князя Володимира та хрещення Русі; роздивляючись саркофаг Ярослава, пізнавали єдину неточність, що вкралася у літопис – ту, що стосується Святої Софії Київської.

А ще діти мали нагоду  познайомитись та погортати сторінки книжок, в яких переповідається  більшість із «легенд старокиївських», що містяться у літописі Нестора.

 Бібліотекар міської бібліотеки №2 Рядних І. Л. запросила учнів 9--го класу ЗОШ №10 в мовне кафе  «Спілкуймося українською» на свято української мови, яка є міцним корінням нашої  культури.
Діти прослухали історію виникнення мови, відповіли на питання вікторини, пограли в конкурсі «Словникар» та «Він-Вона», розібрали цікаві фразеологізми та правильність вживання українських слів.

Учні багато дізналися про  рідну українську мову, але це тільки початок у  безмежному  просторі знань. Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж, мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна!


В Обривській сільській бібліотеці було проведено свято  рідної мови "Мужай, прекрасна  наша  мово!"

Діти говорили про чарівність та мелодійність української мови, перевірили свої знання з рідної мови у мовознавчій інтелект-вікторині «Веселкова наша мова», співали частівки, розповідали вірші, скоромовки.





Рік англійської мови

2016 рік оголошено в Україні роком англійської мови. Недарма ж кажуть: «Скільки ти знаєш мов, стільки разів ти людина». А англійська – мова міжнародного спілкування. Україна прагне нині бути в єдиній сім’ї європейських народів, тож – вивчати мови, а тим паче англійську, якраз на часі. 
В центральній міській бібліотеці з початку року оформлено книжкову PR-виставку «Англійську вивчати – весь світ пізнати!» Звернувшись до виставки, ви дізнаєтесь: 10 причин, чому потрібно вивчати англійську; адреси Інтернет-сайтів для вдосконалення англійської мови; знайдете підручники та словники для вивчення англійської, а також англомовні книжки для читання, які є у фонді бібліотеки.
                                        
В міській бібліотеці для дітей, у читальній залі для 5-9 класів оформлено книжкову виставку: «English – a way to success», де розміщено художню літературу англійською мовою, «підказки» з готовими домашніми завданнями, твори найвідоміших англомовних письменників і прекрасні види головного міста Англії – Лондона.
З 10 по 19 лютого бібліотека долучилася до Тижня англійської мови, який проходив у міській гімназії. За ці дні читальну залу для старших школярів відвідало 9 класів учнів – з 5-го по 8-й клас. П’ятикласники та шестикласники із задоволенням відправилися у Країну Див разом зі знаменитою героїнею Льюїса Керрола – Алісою. В ній вони дізналися цікаві факти про найзагадковішого письменника Англії та його не менш загадковий твір, переглянули найпершу 9-хвилинну екранізацію, яку зняла студія Disney в 1903 році. 


Подорожувала малеча казковими джунглями Редьярда Кіплінга (першого англійця, що здобув Нобелівську премію в галузі літератури) та заново відкрила для себе письменницю, ім’я якої в історії світової літератури назавжди пов’язане з казковими повістями про дивовижну няню Мері Поппінс. Діти дізналися скільки років і яким чином Волт Дісней вмовляв норовливу британку Памелу Ліндон Треверс дати дозвіл на екранізацію її знаменитої казкової епопеї. 

Загалом, маленькі гості-читачі провели час весело і корисно: послухали розповідь бібліотекаря, подивилися трейлери найзнаменитіших фільмів, знятих за мотивами творів, про які йшла мова; позмагалися у вікторині «Впізнай героя», і, звичайно ж, погортали сторінки улюблених казок.
Учні ж старших класів здійснили web-подорож «Маленьким екраном – до великого Всесвіту», відвідавши столицю Англії – місто Лондон: «подорожували» морським шляхом, через річку Темзу, а тому відкривали для себе заново і зловісний Тауер, і англійський пантеон – Вестмінстерське абатство, і англійський парламент з його віковими традиціями; розкрили таємницю Біг-Бену, заглянули у кімнати Букінгемського палацу, відвідали лондонський Сіті та переконалися в тому, що Лондон не тільки фінансова імперія, а ще й – витончена столиця. Були школярі у музеях міста, бачили Шекспірівський «Глобус» та ще багато-багато цікавого. Підготовити таку подорож бібліотекарям допомогли журнали «Золотий глобус» та «Дружболандія».
На зустрічах діти читали вірші англійською мовою, подарували бібліотеці стіннівку, де про Великобританію написано англійською та «валентинки», які вони виготовляли, віддаючи данину герцогу Орлеанському, що писав листи коханій, перебуваючи у Лондонському Тауері. Та, найперша, «валентинка» до цього часу зберігається у Британському музеї.
Ось таким був Тиждень англійської мови у міській бібліотеці для дітей.

четвер, 18 лютого 2016 р.

Герої народжуються у боротьбі


«Я знаю грамоту свободи;
Її підписують мечем»
Ліна Костенко.
18 лютого у центральній міській бібліотеці  пройшов відео-спомин «Борці за мрію», присвячений Дню Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 р. – лютий 2014 р.), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України. Пам'ятний День Героїв Небесної Сотні встановлено указом Президента України П. Порошенко № 69/2015 «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні» від 11 лютого 2015 року.
Бібліотекарі розповідаючи про криваві події на Майдані, запропонували присутнім переглянути відео з виступом Сергія Нігояна – першої жертви протистояння на Грушевського, героя Небесної Сотні. «Борітеся – поборите» – слова з поеми Т. Шевченка «Кавказ», які пролунали із вуст Нігояна, виявились актуальними і в наш час.
Далі, під звуки жалобної пісні «Плине кача…», що стала неофіційним Гімном «Небесної Сотні», згадали поіменно героїв Небесної Сотні, переглянувши відео «Повний список героїв Небесної Сотні, що полягли за Україну».
Слухаючи розповідь бібліотекарів, переглядаючи відео, прослуховуючи жалобні пісні та вірші, присутні пропустили через своє серце весь біль тих подій, що викликало сльози на їх очах.
Наприкінці заходу присутні вшанували Героїв Небесної Сотні хвилиною мовчання. Хай імена загиблих героїв назавжди залишаться у наших душах!

У читальній залі для 5-9 класів міської бібліотеки для дітей бібліотекарі оформили меморіальний куточок «Герої не вмирають», який 21 лютого доповнили оригінальною композицією учасники гуртка «Умілі руки».      

           
Діти разом із своїми викладачами виготовили квіти маків – символ нескореності та пам’яті, які навіки палахкотітимуть на тлі історії нашої країни, нагадуючи нам той жертовний подвиг лютневих днів 2014 року, який здійснили учасники Революції гідності.



Любов одна, її обличчя різні

Леся Українка належить до митців, що пережили свій час і чиї твори збагатили скарбницю духовної культури і літератури.
Відчути велич слова доньки українського народу, на вітрило лірики «Любов одна, її обличчя різні», до читальної зали центральної бібліотеки, завітали  члени літературно-музичного клубу «У колі друзів».
На «вітрилі» вони понеслись літературно-ліричними хвилями  Л.Українки, які розкрили глибоку душевну драму  її творчості.
Поринувши в багату на обдарованість та таланти, родину Косачів присутні побачили в ній той запал, який зробив з Лариси Косач зірку світової літератури. Мультимедійна презентація, підготовлена бібліотекарями читального залу, висвітлила  важливі моменти життя Л.Українки, в яких відчувався поетичний відгомін жорстоких ударів долі.
Перейнявшись драматичними моментами життя поетеси, члени клубу декламували вірші та під гітару, на якій грав  В. Дарибогов,  співали пісні на слова Л. Українки.



середу, 17 лютого 2016 р.

Улюблениця дітей

Тільки так, від щирого серця, з великим задоволенням можна назвати видатну, відому дитячу поетесу Агнію Львівну Барто. Народилася вона 17 лютого 1906 року в інтелігентній родині. Батьки бачили в ній балерину. Але після закінчення хореографічного училища Агнія нею не стала. Вона обрала поезію, і поезія обрала її. В 19 років вперше видала книгу і підписала її «Агнія Барто». З  тих пір книги з’являлися одна за одною. Діти обожнювали її віршики для маленьких з книги «Іграшки», збірників «Братик», «Снігур», «Хлопчик навпаки». 


У міській бібліотеці для дітей відбулася літературна подорож по творчості А. Барто. Цю мандрівку здійснили учні 1-х та 2-х класів гімназії. Місця вистачило всім. Маленьким  читачам сподобались такі вірші як: «Любочка», «Я на уроці в перший раз», «Щеня», «Вовка - добра душа» і багато інших. А завершилася мандрівка розвиваючими мультфільмами за творами відомої поетеси




17 лютого бібліотекарі міської бібліотеки №2 відкрили для учнів 1-х класів ЗОШ №1 та СЗОШ №8 літературну скриньку: «Завжди ровесниця «маленького народу».


Всім знайомі ці рядки. Декілька поколінь виросли на віршах Агнії Львівни Барто. Діти з цікавістю слухали розповідь бібліотекарів, дивились мультфільми за творами А.Барто, відповідали на питання  вікторини та самі декламували її вірші. 
А поява клоунів звеселила всіх присутніх.

Легко, яскраво, на одному подиху в Дніпрянській селищній бібліотеці пройшов захід, присвячений 110-й річниці від дня народження  Агнії Барто.

 Коли бібліотекар почала читати вірші «Таня», «Зайка», «Бичок» та інші діти радісно підхопили. Вони не тільки знають ці твори, а й їх автора. З циклу  «Вовка  – добра душа», малеча дізналася про хлопчика, який всім хоче допомогти. Людина маленька, а вже має велике серце. Є в поезії Агнії Барто і антиприклади. Діти розмірковували над персонажем Любочки з вірша «Любочка», яка є чудовою танцюристкою, а в житті невихованою дівчинкою; над колоритною фігурою Льошеньки з однойменного вірша, який не хоче вчитися. Твір «Ведмежа-невіглас» спочатку визвав сміх у малечі, але, коли провини ведмежатка стають все більш серйозними, вже не до сміху. «Може хтось зустрічав таких синочків в житті, чи якісь риси впізнаєте у собі?» -  запитала дітей бібліотекар. Багато цікавої інформації школярі отримали про дитячу поетесу. Несподіванкою для них був той факт, що під час війни з Нацистською Німеччиною і після неї, батьки не могли знайти дітей яких втратили у вирі буремних подій. Сучасним дітям це було важко уявити. Тому вони уважно слухали, яку велику роботу проводила Агнія Барто, щоб знайти тих, хто загубився. Все почалося несподівано – з опублікування  її  поеми «Звенігород», в якій вона описала спогади дівчинки–сироти. Коли книга вийшла, одна жінка по цим спогадам знайшла свою доньку. Це надихнуло Агнію Львівну на подальший пошук. Так, завдяки її плідній роботі з’єдналися 927 сімей. За свою письменницьку і громадську діяльність Агнія Барто неодноразово була нагороджена орденами і медалями. Головна її нагорода – це творчість, яка приносить радість і дітям, і  дорослим.
Хай же на чисті, не засмучені дитячі маленькі серця  ляже тика радість від такої людяної дитячої поезії незабутньої Агнії Барто, хай в них проросте доброта!