пʼятницю, 30 жовтня 2015 р.

Вітамінна АБЦДЕЙКА

                     В сизому тумані, в сині димовій –
                   Яблука румяні, груші медові.
                   Вміє надаряти сотнями дарів
                   Осінь, щедра мати всіх трудівників.

І справді, осінь, це найщедріша пора року. Скільки зібрано овочів на полях і городах, фруктів у садах. Багато корисних речовин є в осінній корзині. 
Вчора, діти  молодшого шкільного віку, які відвідують гурток «Технарік» СЮТ, завітали в гості до міської бібліотеки для дітей. Вони познайомитись з вітаміном А та його братами.
За допомогою яскравої презентації  бібліотекарі розповіли школярам  де живе кожен братик. Діти розгадували загадки, ребуси та шаради. Маленькі читачи згадали найголовніше правило панни Чистоти – перед їдою потрібно мити руки. А допомогли їм в цьому літературні герої: «Бруднуля» від Грицька Бойка, «Мойдодір»  від Корнія Чуковського і мультфільм «Королева зубна щітка».
Зараз канікули - і діти нікуди не поспішали. Вони почитали книжки, журнали і погралися в ігри. У них був час поспілкуватись, тому що на гурток збираються учні з різних шкіл міста. А бібліотека чекає на них в гості взимку, на канікулах.









четвер, 29 жовтня 2015 р.

Б'ють у крицю літа

Я б вибрав найвищу почесть:
У чистім і чеснім бою
На чорному мармурі ночі -
Зорю записати свою!
                    Б.Олійник

На початку 60-х pоків в українську новітню поезію увійшло ціле сузір’я талановитих поетів, яких нині називають «шістдесятниками». Зазвучали свіжі й самобутні голоси Івана Драча, Василя Симоненка, Віталія Коротича, Тамари Коломієць, Миколи Вінграновського, Ірини Жиленко. До цієї плеяди молодих митців належить і Борис Олійник — знакова постать України кінця XX – початку XXI століть, поет, громадський діяч, академік Національної академії наук України (1990), лауреат Державної премії СРСР (1975) і Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка (1983), Герой України (2005).  Борис Олійник — автор понад 40 книг, віршів, есе, статей, які друкувалися в Україні та інших країнах; перекладались російською, чеською, словацькою, польською, сербською, румунською, італійською та іншими мовами. Лауреат літературної премії «Лицарське перо» (Югославія).
У центральній міській бібліотеці зібралися члени літературно-музичного клубу "У колі друзів". Бібліотекарі підготували для них відео-презентацію про життєвий і творчий  шлях поета. Протягом вечора звучали пісні на слова поета та його вірші.




До міської бібліотеки №2 завітали учні 11-го класу ЗОШ №10, щоб послухати про  нелегке, але цікаве і насичене  життя Бориса Ілліча Олійника.  22 жовтня йому виповнилося 80 років. Учні мали змогу познайомитися ще з одним яскравим представником українського народу.





середу, 28 жовтня 2015 р.

Предтеча Майдану.

28 жовтня в центральній міській бібліотеці для молоді міста  провели історичну подорож «Революція на граніті», присвячену 25-річниці Студентської революції на граніті. Бібліотекарі нагадали присутнім, що Революція на граніті (або Студентська революція на граніті) — це була компанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори, заздалегідь організована українською радянською молоддю, переважно студентами. Протести тривали з 2 по 17 жовтня 1990 року в Україні (тодішній УРСР). Стрижнем протестних подій було студентське голодування на площі Жовтневої революції у Києві (нинішньому Майдані Незалежності).
Головними вимогами молоді були: недопущення підписання нового союзного договору; перевибори Верховної Ради УРСР на багатопартійній основі не пізніше весни 1991 року; повернення на територію УРСР українських солдатів, а також забезпечення проходження військової служби юнаками-українцями винятково на території республіки; націоналізація майна Компартії України та ЛКСМУ; відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола. Революція на граніті, що була повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі, але прямим наслідком тих подій стала відставка голови Ради Міністрів УРСР Віталія Масола та виконання низки вимог мітингувальників. Ці акції та голодування відіграли важливу роль у становленні незалежності України.
Молодь дізналась, як в наш час вшановуються ці події: 10 жовтня 2000 року ТК «Золоті ворота» створили док. фільм, присвячений 10-річчю голодування; 20-річчя «революції» (2010 р.) відзначили фестивалем патріотичної та повстанської пісні «Гайдамака. UA» (ініціатор – Олесь Доній (учасник тих подій); 1 жовтня 2015 року Президент України Петро Порошенко видав Указ «Про відзначення 25-ї річниці Студентської революції на граніті».


вівторок, 27 жовтня 2015 р.

Бібліовізит до Читай-міста

Перед осінніми канікулами в гості до міськї  бібліоткиі для дітей завітали учні 1-В класу гімназії. Разом з бібліотекарями діти зробили екскурсію по бібліотеці, послухали бібліографічний огляд про  найкращі дитячі книжки. Малеча з цікавістю розглядала книжки та журнали: «Смайлик», «Кулю», «Малятко» і газету «Колосочок». Особливо маленьких гімназистів вразила книжка «Динозаври» 3D. Цю цікавинку можна не тільки читати,а і слухати голоси давніх тварин. Діти були просто в захваті! Їм дуже сподобалось  в гостях. Під час осіннього відпочинку, сподіваємось,  багато хто із учнів цього класу  стане новим, активним читачем бібліотеки.


В 1-Б навчається 35 учнів! Першокласники збирались прийти  в міську бібліотеку для дітей, але дощик перекреслив цю мандрівку. І щоб не засмучувати маленьких гімназистів, бібліотекарі самі пішли до них. Скільки радості і очікування було в очах дітей! Бібліотекарі прийшли не з порожніми руками – принесли найкращі і найновіші книжки, журнали  та енциклопедії. Знайомство відбулося. А після канікул  першокласники прийдуть на екскурсію до бібліотеки.



четвер, 22 жовтня 2015 р.

Дніпрянській селищній бібліотеці 110 років.

Сьогодні, 22 жовтня,  найстарша бібліотека міста відсвяткувала 110-річний ювілей. 
 В святково прибраній залі, прикрашеній кольоровими кульками і осінніми квітами, яскраво, змістовно, на одному подиху відбувся ювілейний захід.



Оплесками в залі зустрічали учасників літературного марафону, «акул читання» бібліотеки: Мартовську Сашу, Левітан Лізу, Лавренко Емілію, Терещенко Валерію та Тітову Надію, Єремізіну Євгенію.

Бібліотечні «акули читання» вміють не тільки «поглинати» твір за твором. Отже, накопичуючи емоційний досвід, вбираючи мудрість, глибину прочитаного, вони  зуміли виховати в собі вдячність бібліотеці та вчителям за теплоту відносин та формування їх читацької культури. Все це вони висловили в своїх поздоровленнях з бібліотечним ювілеєм.






Активна читачка бібліотеки Воронцова Надія Семенівна, яка з материнською любов’ю та найкращими побажаннями подарувала книги для воїнів АТО, поділилась  спогадами про перші дитячі візити в селищну бібліотеку та перші прочитані книжки. Вона вдячна бібліотеці за добре ставлення до читачів.


Бібліотека приймала багато поздоровлень в цей святковий день .На  свято завітали Петрова Людмила Миколаївна, директор Новокаховської централізованної  бібліотечної системи; Лілія Анатоліївна Микитенко, директор Днцпрянської школи; Алла Петрівна Щербина, заступник голови Дніпрянської селищної ради; Сергій Вікторович Хоменко, меценат і патріот Дніпрян. Лілія Миколаївна висловила подяку селищній бібліотеці за плідну співпрацю зі школою у вихованні підростаючого покоління, життєву мудрість та увагу до дітей.






Окрасою свята стали виступи вокальних ансамблів «Дніпрянськи дзвіночки» і «Калинонька». В їх виконанні щиро, співуче, гарно лунали пісні «Мій рідний край», «Пісня солов’їна», «А ми бажаємо вам добра» та інші. За цією феєрією талантів стоїть яскраваа, талановита  людина, педагог-організатор школи Храпанова Олена Федорівна.




Свято подарувало всім гарний настрій і велику надію на мирне  щасливе життя, на подальшу співпрацю двох закладів – культурного і освітнього. Збереження та  збагачення духовного скарбу.
                    Бібліотека була і завжди буде!
                    Переступайте наш поріг,
                    Беріть скарби нетлінні в руки!

четвер, 15 жовтня 2015 р.

Майстриня пензля

Художник малює картину
Рожевими фарбами мрій,
Й велика прозора краплина
Блищить у гущавині вій.

Наша земля завжди була багата талановитими людьми, серед яких і велика когорта майстрів пензля. Їхні картини радують відвідувачів художніх галерей як в Україні, так і в багатьох інших країнах світу, їх натхненними роботами прикрашені наші величні храми і безцінні історичні пам'ятки. Щороку у другу неділю жовтня майстри пензля відзначають День художника України.
У сучасній Українській державі їм належить особлива місія: не тільки розкрити світові самобутність нації через призму традиційного мистецтва, а й створити нові шедеври, що органічно впишуться у європейський культурний простір.
15 жовтня до міської бібліотеки №2 завітала художник  - Ковцур Ірина Антонівна. Про свій творчий шлях вона розповіла учням 10-го класу ЗОШ №10. Учні мали змогу подивитись картини художниці та послухати про різні види образотворчого мистецтва. В кінці зустрічі вони поздоровили майстриню зі святом і побажали їй натхнення, щоб музи творчості надовго оселились  у її майстерні.



Добрий день, бібліотеко!

Сьогодні у учнів 1-А класу гімназії – свято. Вони прийшли на екскурсію до міської бібліотеки для дітей. Перший раз завжди найвідповідальніший. Яке враження складеться у дітей після першого разу в бібліотеці, таке й залишиться з ними назавжди. І, навіть вже дорослими, вони будуть згадувати, про те, що розповіли їм першого разу бібліотекарі.
  Сучасні діти розвиваються дуже швидко. І вже, переступаючи поріг школи, майже всі знають букви і вміють читати. Тому у цьому класі є постійні читачі бібліотеки, які і допомогли бібліотекарю провести екскурсію для своїх однокласників.
  Діти познайомились з абонементом і читальним залом для дошкільників і учнів 1-4 класів. Першокласники довідались, що означає слово «бібліотека» і як до нас прийшла книга. Вони познайомились з паном Формуляром і веселою тітонькою Книжкою.
  В день Чистих рук, який відзначають 15 жовтня бібліотекарі розповіли дітям, як важливо мити руки, щоб  книжки на тебе не ображались. А допоміг їм в цьому Мийдодір дідуся Корнія і хлопчик Петро з книжки Людмили Лєгостаєвої «Невидиме чудовисько». Маленькі читачі зрозуміли, що мікроби на брудних руках можуть заподіяти дуже велику шкоду. І пообіцяли, що завжди будуть мити руки, щоб не трапилось великої біди, як з героєм книжки Петриком, який захворів і потрапив до лікарні. 



понеділок, 12 жовтня 2015 р.

Мужність і відвага крізь віки


До дня захисника України і Дня українського козацтва бібліотекарі  читальної зали центральної міської бібліотеки запросили учнів ЗОШ №4 на історичну подорож у часі «Мужність і відвага крізь віки».
Козак в уявленні українця – це звитяжний воїн, що не розлучається з шаблею, захисник Вітчизни, оборонець прав, віри, звичаїв та гідності кожного, хто живе під небом України. Бібліотекарі Наталія Суша та Алла Муренко розповіли дітям про історію козацтва, про славетних гетьманів, свято Покрови Пречистої Богородиці та  презентували гостям книжкову виставку «Гордість нації – козацтво» і  відео-презентацію "Мудрість козацької доби".
Вшанували мужність та героїзм захисників незалежності і територіальної цілісності України, згадавши про  людей, які ціною власного життя допомагають воїнам АТО.


До Дня захисника України та Дня українського козацтва Юнацька бібліотека підготувала виставку «Націю творять особистості», присвячену видатним постатям в історії України – Петру Сагайдачному, до 445 річниці від дня народження та Богдану Хмельницькому, до 420-річчя від дня народження. А також, на основі цієї вистаки, було проведено урок видатних особистостей "Ми є, були і будем ми!"

В читальну залу для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей напередодні Дня Захисника України цього святого дня  дня козацької Покрови  та дня народження УПА запросили восьмикласників гімназії на історичну стежину «І оживає дух козацький». В українському пантеоні   багато золотих імен, які творили історію держави та боронили її незалежність. Є серед них і ім’я козацького гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного «слава якого може позмагатися з вічністю». Використовуючи електронну презентацію, бібліотекарі розповіли учням про Хотинську битву, про життя легендарного гетьмана, про долю золотого меча Сагайдачного, про фрегат «Гетьман Сагайдачний», про долю могили та севастопольського пам’ятника гетьманові.  

Нині нащадки запорозьких козаків боронять незалежність держави на сході країни. «Душу – богові, життя – Україні, честь – собі» - ця козацька клятва написана на українських  прапорах, які привозять додому воїни сучасної української армії. Ми не могли не згадати про наших легендарних «кіборгів», і про славетного бойового генерала Сергія Кульчицького, і про наших загиблих земляків, і про багатьох інших героїв тієї неоголошеної війни українського народу за свою незалежність. Слава Україні!

День захисника України, який згідно Указу Президента України відзначається 14 жовтня, нероздільно пов’язаний із розвитком війська та військових традицій. Ми, українці, вважаємо запорізьких козаків своїми предками. Але що ми    насправді знаємо про них?
 Історії про козаків часто оповиті містикою і легендами, однак до наших днів дійшли й цілком правдиві цікаві факти про козаків.
 Козаки були неперевершеними воїнами. Кожен козак мав рушницю, алебарду і шаблю. Козаки були безстрашними воїнами і демонстрували у військових діях неабиякий розум та хитрість. Вони вміли непомітно підкрадатися і атакувати ворога зненацька. Запрошуємо переглянути книжкову виставку «Гей, ви хлопці, запорожці», яка відкрилася в дорослому читальному залі міської бібліотеки № 2 до дня українського козацтва.

Міська бібліотека №3 для учнів ЗОШ №6 провела історичний урок "Мужність і відвага крізь покоління"




четвер, 8 жовтня 2015 р.

Священнодійство пензля

В читальному залі для 5-9 класів міської бібліотеки для дітей 7 жовтня відбувся  захід  «Священнодійство пензля», присвячений Дню художника.
Художник - це професія, але насамперед це покликання.
Бібліотекарі читального залу оформили книжкову виставку «Мистецтво дивне, неповторне…», підготували цікаву розповідь про життєвий і творчий шлях художників: Сєрова В.А., Венеціанова О.Г., Саврасова О.К., Лєвітана І.І.. Супроводжувала розповідь електронна презентація з переглядом найвідоміших картин. 
Також  діти познайомились з творчістю  Мікеланджело Буонарроті - великого італійського скульптора, живописця, архітектора і поета епохи Відродження. З цікавістю слухали юні гості  про важке життя української  народної художниці Катерини Білокур, яка пройшла шлях від простої селянської дівчини до визнаної народної художниці України. Картини К.Білокур демонструвались навіть в Парижі, її творчістю захоплювались П.Пікассо і С.Далі.
У залі панував дух захопленості та зацікавленості, адже недарма кажуть, що «Краса врятує світ». Маємо надію, що заронили в юні душі  іскорки прекрасного, які дарує нам це мистецтво «дивне і неповторне…»