понеділок, 28 вересня 2015 р.

Бібліотеки продовжують долучаютися до акції

Таврійська міська бібліотека долучилась до Всеукраїнської акції "Бібліотека українського воїна". Погожого вересневого дня до бібліотеки завітала активна читачка Касьяненко Віра Іванівна, яка подарувала книги історичної тематики для воїнів АТО,  щоб войовничий дух наших захисників був ще міцніший та щоб скоріше здобули вони перемогу.

Долучилися  до акції Юнацька бібліотека і



Піщанська сільська бібліотека.

З любов’ю до рідного міста

 Рідний дім, дорога батьківська хата, ласкава оселя. Тут ми народились, вперше побачили світ, уперше зробили крок. А потім, вийшовши за поріг, побачили, який чарівний світ відкривається перед нами. 26 вересня наше рідне місто – Нова Каховка святкувало свій день народження.
У кожного куточка на земній кулі є свої ознаки, що визначають його своєрідність і неповторність.
У День народження міста працівники центральної міської бібліотеки були учасниками творчого пікніка, представивши мешканцям та гостям міста виставку-інсталяцію «Бібліотека:.віночок послуг» та бібліомаркет «Книжкові ласощі», відвідувачі якого мали можливість «поласувати» книжковими новинками різних жанрів та отримати книжкові закладки, що рекламують книжки бібліотеки, згідно представлених жанрів. 







З любов’ю  та шаною до рідного міста  в бібліотеках міста були проведені масові заходи: 24 вересня у бібліотеці №2 – краєзнавчий урок «Кохане місто під південним сонцем», 25 вересня у Обривській бібліотеці – народознавчий екскурс «Творіння рук людських» (присвячений майстриням села). Оформлені книжкові виставки та тематичні полиці: «Місто-красень – Нова Каховка» (юнацька бібліотека), «Рідне місто – достойне любові» (ч/з центральна міська бібліотека), у всіх інших бібліотеках тематичні полиці «Чудове місто світла і краси».

четвер, 24 вересня 2015 р.

Бенефіс читача

 Сонячним ранком 23 вересня до молодшого відділу міської бібліотеки для дітей завітали учні 3-Б класу ЗОШ№4. Хоч літо вже і відійшло, але в цей день ми згадували і нагороджували тих хто читав влітку.

  З-Б виявився самим найчитаючим серед молодших класів ЗОШ №4. Тому тут багато розумників і розумниць. Почесними грамотами і солодкими призами були нагороджені: Максим Хмара, Віка Чередниченко, Альона Пшенична.



Переможці розказали своїм однокласникам про найкращі книги, які вони прочитали у бібліотеці. Максим презентував книгу А. Костецького «Пригодам-Ура!», Віка розповіла про скриньку з секретом від В. Нестайко, а Альонка була в захваті від оповідань «Волелюбний вітер» А. Григорука.
Діти так яскраво розповідали, що потім на абонементі з’явилась черга за книжками.
Школярі не поспішали залишити бібліотеку і після заходу, майже всі, залишились погратись в настільні ігри.


середу, 23 вересня 2015 р.

«Ігри патріотів Херсонщини» - є другий тур!

22 вересня міська бібліотека для дітей вітала у себе в гостях юних інтелектуалів, переможців 1 туру обласного інтелектуального  турніру «Ігри патріотів Херсонщини», які зібралися, щоб пройти наступний етап випробувань – 2-й тур гри та позмагатися за звання переможця.                                           

                                                                                         
Основним елементом цих випробувань стали тестові завдання з історії краю, її природи та літератури. Змагалися діти у трьох вікових групах: учні 4-5, 6-7 та 8-9 класів. Після тестування для  всіх учасників змагань  відбулося свято, на  яке завітав головний партнер турніру Олександр Миколайович Сидоренко.                                                                                                                      
    
У ході свята до дітей зверталися ще й «гості» з минулого О.С.Пушкін та О.П.Довженко голосом волонтерів Кирила Єзерського та Цибульського Гліба -учнів гімназії, які допомогли згадати минуле Херсонщини та запитали про сьогодення.   


У вітальному слові, з яким звернувся до учасників турніру  О.М.Сидоренко, наш поважний гість сказав, що зовсім трохи  заздрить юним учасникам, бо саме їм відбудовувати наш край та робити його кращим. А ще побажав  розвиватися та пізнавати історію своєї землі, бо у сьогоднішнього покоління для цього є безліч можливостей. 

Після цього відбулося відзначення переможців 1 туру гри, яких поздоровила та вручила грамоти директор Новокаховської ЦБС Петрова Людмила Миколаївна, а завідуюча міської бібліотеки для дітей Карпенко В.І. вручила кожній дитині подарунок від О.М.Сидоренко – карту «Херсонщина в кишені» , наголосивши, що є подарунки й для бібліотек – учасників турніру, які отримують  книги  «Путешествие по Херсонщине» - энциклопедию-путеводитель, а міська бібліотека для дітей ще й книжку Олександра Скорохода «Херсон: вчера и сегодня».   
   
Заключним етапом святкового дійства стало оголошення переможців 2 туру та їх нагородження. Діти отримали дипломи та ділові блокноти. 

Тож, переможцями 2-го туру обласного інтелектуального турніру  «Ігри патріотів Херсонщини» у місті Нова Каховка стали:  серед учнів 4-5 класів – Кубарєв Ярослав(ЗОШ № 10, читач міської бібліотеки № 2), серед учнів 6-7 класів – Шандра Влада (ЗОШ № 1, читач міської бібліотеки для дітей), серед учнів 8-9 класів – Гребіневич Ірина (НВК № 2, Плодівська сільська бібліотека). Вітаємо переможців! 

Осінній бал «Золота осінь життя»

     До Міжнародного дня людей похилого віку в читальній залі центральної бібліотеки відбувся осінній бал «Золота осінь життя». Кожний 5-й житель України – людина похилого віку, шоста частина з них – одинокі люди.   Кожний із присутніх  гостей часті гості бібліотеки, читають книги і періодику, зустрічаються для обговорень різних тем, відвідують масові заходи, приймають участь в клубі «У колі друзів» – а значить вони не одинокі люди.






    Бібліотекарі підготували святкову програму для гостей, які теж підготували до свята цілу низку феєричних виступів.  Весело і завзято декламували нові вірші, гуморески написані до заходу, співали власні і народні пісні і навіть танцювали «Циганочку з виходом».  



Які енергійні, життєрадісні «молоді» люди,  їх не назвеш людьми похилого віку, тому що вони своєю енергією і жагою до життя заряджають і надихають до життя всіх оточуючих!
Разве сонце убавит счастье,
Разве звезды замедлят свой бег,
Разве возраст имеет значенье,
Если молод душой человек.

понеділок, 21 вересня 2015 р.

Читай, грай, спілкуйся!

 Довгими журавлиними ключами літо вже відлетіло у вирій. Рожевощока осінь, як справжня господиня, почала наводити лад: позолотила гаї й діброви, запросила в гості ранкову прохолоду з густими туманами та крихкою памороззю.
Але варто виглянути з-над осель крадькуватому сонечкові, як на душі розвидняється. Саме на цю пору припадає «молоде» бабине літо. Довкола пливе безліч срібних павутинок, їхні тендітні ниті немовби нагадують — милуйтеся останнім  теплом. Мине тиждень-другий, і осінь перебере свої законні повноваження.



20 вересня радо зустрілись після літніх канікул члени клубу: «Книгочитограйка».  Діти із задоволенням  розповідали про свій відпочинок влітку. Хтось їздив у село до бабусі і катався на конях, хтось разом з батьками відпочивав на морі, а деякі діти відпочивали вдома на Дніпрі. Всім було що згадати.

  Діти гарно поспілкувались, порозгадували осінні загадки, почитали осінні вірші і, звичайно, погралися в улюблені ігри. Недарма  ж девіз клубу: «Читай, грай, спілкуйся»! 


Королева детективного жанру

Хто не любить пригоди? Майже всім притаманне почуття таємничого, невідомого. Читаючи, або дивлячись фільми, нас цікавить, чим же закінчиться  детективна історія і хто ж той злодій.
15 вересня виповнюється 125 років з дня народження  королеви детективного жанру Ага?ті Ме?рі Клари?ссі Крісті, при народженні Міллер  авторці творів про Еркюля Пуаро та міс Марпл. Агата Крісті належить до найвідоміших у світі авторів детективної прози і є одним із найбільш публікованих письменників за всю історію людства (після Біблії та Шекспіра). Книги Агати Крісті видані тиражем понад 2 мільярди екземплярів і перекладені більш ніж на 100 мов світу. Їй також належить рекорд за максимальним числом театральних постановок. А повне зібрання творів про міс Марпл, видане в 2009 році в одному томі ,попало в Книгу рекордів Гіннеса як сама товста книга в світі. В книзі 4032 сторінки, її товщина 322 мм, а вага – 8,02 кг.
Бібліотекар Рядних І.Л. розповіла учням 9-А класу ЗОШ № 10 про життєвий і творчий шлях та цікаві відомості про королеву детектива – Агату Крісті. Учні також переглянули фрагменти ыз кынофільмів за участю головних героїв творів письменниці.

Для любителів детективів та пригод – це ще один привід дізнатися прописьменників цього жанру

пʼятницю, 18 вересня 2015 р.

До Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму



 З 1962 року у другу неділю вересня у світі традиційно відзначається Міжнародний день пам’яті жертв фашизму. Цей день був визначений саме у вересні тому, що на цей місяць припадає дві дати, пов’язані з Другою світовою війною: день її початку і її повного завершення.
2 вересня 2015 року виповнилося 70 років закінчення Другої світової війни – найжахливішого та наймасштабнішого за всю історію збройного протистояння. В бібліотеках Новокаховської ЦБС з приводу цієї дати та Міжнародного дня пам’яті жертв фашизму, який цього року припав на 13 вересня, організовано низку заходів.
В більшості бібліотек оформлено книжкові виставки та тематичні полиці: «Українці на фронтах Другої світової війни» ( міська бібліотека № 2), «Правда через роки…» (центральна бібліотека), «День пам’яті жертв фашизму» (юнацька бібліотека). Серед масових заходів відбулися інформаційні години «Україна у боротьбі проти фашизму» (міські бібліотеки № 2, № 3), «Внесок України у боротьбу проти фашизму» (центральна бібліотека), бесіда «Що таке нацизм і фашизм» (юнацька бібліотека), огляд  літератури    «Пам’ятати, щоб жити» (міська бібліотека № 4).
Міжнародний день пам’яті жертв фашизму – це день, коли вшановуються десятки мільйонів людей, які загинули в роки Другої світової війни, жахіття якої ніколи не повинні повторитися.


пʼятницю, 11 вересня 2015 р.

Вибір професії – справа важлива

Як ви думаєте, чому про талановиту людину кажуть: «Він хірург (письменник, журналіст, музикант, кулінар) від Бога»? Тому що він обрав «свою» професію. Адже покликання, помножене на потяг душі і є талант. Головне – вчасно його проявити. У житті кожної людини вибір професії та місця роботи – серйозний та відповідальний крок. Від цього вибору залежатиме багато – власне благополуччя та добробут сім'ї, можливості реалізації інтересів, перспективи творчого зростання, нові дружні й ділові контакти.
Праця, труд, робота – це синоніми, всі вони означають одне й те ж –працювати. Народна мудрість каже: “Без труда нема плода“.
Все це засвоювали учні школи-гімназії 4-В класу у міській бібліотеці для дітей на бібліо-екскурсі: «Вибір професії – справа важлива», який відбувся 09 вересня.
Спочатку маленькі гімназисти пригадали ким працюють їхні батьки, а потім поділились з нами своїми мріями, ким вони стануть коли виростуть. Діти мріють про такі професії: лікар, вчитель, космонавт, ветеринар і будівельник. А одна дівчинка сказала, що хоче бути «міліціянтом», щоб розпутувати карні справи.
Наш екскурс продовжувався веселими загадками, грою «Вибери інструмент», «Веселі пазли», «Склади прислів’я».




А от після заходу діти переглянули тематичну поличку: «Ким бути?» і взяли прочитати деякі книжечки додому.
Можливо, рекомендації бібліотекарів і, звісно, дитяча інтуїція, допоможуть у майбутньому нашим друзям зробити правильний вибір.




четвер, 3 вересня 2015 р.

"Трагічна квітка" С. Параджанова



     В 1964 році на Київській кіностудії ім. О. Довженко український кінорежисер Сергій Параджанов створив художній фільм «Тіні забутих предків». Ця екранізація однойменної повісті Михайла Коцюбинського стала «трагічною квіткою» у житті Сергія Параджанова.
  
      До 50-річного ювілею прем’єри цієї стрічки в читальній залі центральної бібліотеки відбулася кіно-калиба "Трагічна квітка" С. Параджанова. Бібліотекарі разом зі студентами Новокаховського Агротехнічного коледжу згадали деталі сюжету, основних творців фільму, виконавців головних ролей, переглянули буктрелер на книгу М. Коцюбинського «Тіні забутих предків», уривки з фільму. Фільм насичений народною музикою в автентичному виконанні та геніальною музикою композитора Мирослава Скорика. Такого багатства звукових складових не знав жоден з українських фільмів, що є однією з новаторських ознак стрічки. Це безцінний подарунок українському народу, який відкриває справжню етнічну Гуцульщину всім шанувальникам народознавства.