четвер, 28 травня 2015 р.

Країна дитячих мрій

Вже не вперше в читальній залі  центральної бібліотеки міста проходять зустрічі з дітьми з обмеженими можливостями, які займаються різними видами спорту.  Отже, і сьогодні, 28 травня, на свято «Країна дитячих мрій» зібралися і дорослі, і діти. Бібліотекарі запропонували гостям в думках намріяти кольорове щастя і розповіли про різні кольори – складові гармонії та щастя! 
Начальник відділу Сім’ї, молоді та спорту Новокаховської міської ради Таран Наталя Миколаївна 
разом  з спеціалістом  обласної організації «Інваспорт» Чоловською Оксаною Ярославівною 
вручили дітям пам’ятні дипломи. Особливо радісно, що діти цілеспрямовано йдуть до своєї мрії. Кисельова Юлія отримала звання Майстра спорту з легкої атлетики. Дівчина займається метанням ядра. Серенцева Марія посіла 1 місце з легкої атлетики на Спеціальній олімпіаді, яка проходила в м. Черкаси.




До поздоровлень приєднались діти з Будинку творчості та ансамблю танцю «Роксолана».





 За вікном дощик, сіре небо,  а в залі було по-справжньому сонячно, тепло від дитячих посмішок, від щирих привітань з наступаючим Днем захисту дітей, з досягнутими  успіхами. 

понеділок, 25 травня 2015 р.

Зелений туризм в дії



Трійця трьома святами багата –
квітами, травами й рум’яним літом.
Народна мудрість.
24 травня працівники центральної міської бібліотеки провели на природі народознавчу годину «Шепіт квітів чарівний», присвячену Дню Святої Трійці (Зелені свята).
Зелений туризм зараз дуже популярний в багатьох країнах світу. Коли людина не тільки оздоровлюється, а й отримує задоволення від спілкування з природою.
Зелені свята – українська назва християнського свята Трійці, що відзначається на 50-й день після Паски. У давнину це свято відзначали протягом шести днів, церковний же календар осягає лише три. Власне звідси й назва – Трійця. У нашого мудрого народу є багато гіпотез виникнення цього свята. По одній із них – триденне свято пов’язане з Богоотцем (неділя), Богосином (понеділок), Богодухом святим (вівторок). Свята Трійця має ряд обрядів: «завивання вінків», Клечальна субота, П’ятидесятниця, Русалії, поминання предків.
Бібліотекарі розповіли читачам про обряди та звичаї українського народу. Особливо їм сподобалась розповідь про плетіння вінків та ворожіння на них: відносили вінки до річки й пускали за водою, якщо вінки сходились, то їх власниця вийде цього року заміж. Не оминули й легенди про квіти, недарма Ауербах казав: « В історії квітів – частина історії людства». Під розповіді бібліотекарів, гості плели віночки й звернули увагу, що головна героїня – ромашка. Тому попросили розповісти легенду про ромашку. Легенда про ромашку: у бідної жінки захворів син. Грошей на ліки не було і вона ходила по степу і збирала всі рослини, які хто порадить.
 Одного разу вона зустріла бабусю, яка несла в руках букетик білих пахучих квітів. Почувши про горе матері, бабуся простягла їй квіти: «Зроби з них відвар і напої синочка». «А як же звуться ці квіти?» - запитала жінка. «Як вилікується синок, то й назвеш їх ім'ям свого сина». Хлопчика звали Романом, тож мати, напуваючи його відваром, промовляла: «Пий, синочку, ромашку і будеш здоровим!»
 Зелені свята проводжають весну й зустрічають літо, що передвіщає теплу погоду, але в народі застерігали: «Прийшов Святий Дух – берись за кожух». Та щоб там не було, а Зелені свята таки одкривали ворота справжньому літу. Казали: «Трійця трьома святами багата – квітами, травами й рум’яним літом».

пʼятницю, 22 травня 2015 р.

Театральні сезони у Плодовому

Бібліотечні волонтери Плодівської бібліотеки підготували для малечі села лялькові мініатюри, героями яких стали казкові персонажі.

Я - українець! Я - європеєць!

В міській бібліотеці № 2 для студентів ВПУ та НКПТК,  при підтримці  головного спеціаліста Костенко Вікторії Олександрівни з відділу у справах сім’ї, молоді, фізичної культури та спорту, бібліотекарі провели  вечір-панораму зі слайд-презентацією «Я - українець! Я - європеєць!», присвячений Дню Європи.
День Європи – це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.
Кожна країна має свою історію, культуру, вона цікава і неповторна. Студенти прослухали інформацію про пам’ятки 28 країн членів ЄС та про освіту в цих країнах.

Кожна людина  мріє про подорожі. Це не просто розвага. Відвідування багатьох куточків землі надають можливість не тільки побачити безліч цікавого, а й корисного. Зараз не просто здійснити подорож ,жодна людина не в змозі відвідати всі цікаві куточки нашої планети.
На допомогу приходять книжки, мандри в Інтернеті. Оскільки травень вартий уваги ще однією датою – Днем Європи, така можливість була надана Дніпрянською селищною бібліотекою учням 4-х класів Дніпрянської школи. Спочатку вони ознайомились з незвичайною тематичною поличкою з назвою «Європейський калейдоскоп», де поряд з суспільно-політичними виданнями знаходились енциклопедії світового мистецтва, а також твори видатних письменників Європи.
З часом усе більшу роль у духовному та матеріальному розвитку людства стали відігравати країни, розташовані в Європі. Тому наша мандрівка – країнами Європи.
Поринувши в історію, діти почули  міф про дочку фінікійського царя Агенора красуню Європу, яку вкрав цар богів Зевс. А з часом її ім’ям почали називати частину світу…
На екрані монітора одна за іншою змінювались відомості про країни Європи. Школярі побачили чудові краєвиди столиць країн Євросоюзу: Австрії – музичної столиці Європи, уславленої іменами відомих композиторів – Гайдна, Моцарта, Бетховена та інших; Данії – живого втілення андерсенівських казок; Італії – чарівної скарбниці мистецтва, поєднаної з іменами Леонардо да Вінчі, Рафаеля, Данте…

Учні дізналися історію створення Євросоюзу, наповнили свої серця світлими почуттями, прослухавши сповнену величі 9 симфонією Бетховена, який є –  Гімном  Євросоюзу.
Потім діти відповідали на запитання вікторини, наприклад, такі:  «Яку  країну називають «Туманним Альбіоном?», «Про яку країну вам говорить слово Акрополь?», «Карту якої країни ви бачите?», «Де є така краса?» тощо.

Чудові незабутні мандри країнами з розвинутою економікою, багатою історією, культурою залишили у присутніх прекрасні почуття, підштовхнули до висновку: недарма наша держава намагається стати членом Євросоюзу.                   



четвер, 21 травня 2015 р.

Вишиванка - оберіг душі нашої


21 травня – День вишиванки. Це не традиційне українське свято. Дата проведення заходів святкувань щороку відбувається в третій четвер травня.
Автором цієї ідеї є студентка історичного факультету Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича Леся Воронюк. У 2007 році саме вона започаткувала Всеукраїнську акцію «День української вишиванки».  В цей день вулиці нашого мальовничого міста забуяли національним різнобарв’ям. Вдягнувши вишиванки, кожен житель міста цим вчинком виразив свою надію на майбутнє, але й не забув про минуле свого народу. 
Бібліотекарі центральної міської бібліотеки долучились до цієї акції - прийшли на роботу в вишиванках.

Свята сорочка вишивана –
Це оберіг і захист мій.
З любов’ю вишивала мама,
Як символ віри і надій.
Як символ звичаїв народних,
Як подарунок дорогий,
Лягав стібок один за одним:
Червоний, жовтий, голубий.
Червоний колір – то кохання,
Чорніє кольором рілля,
Жовтіє нива колосиста,
А синій – ріки і моря.
І на свободі, і в неволі
Свята сорочка кожну мить
Під час випробування долі
Від негараздів захистить.
Той зміст барвистих візерунків
В житті – основа всіх основ,
Символізує одночасно
Свободу, щастя і любов.
В цей же день було проведено промо-акцію «Вишиванка – оберіг душі нашої». На протязі дня бібліотечні працівники у вишиванках радо зустрічали читачів, розповідали про День вишиванки, який спрямований на збереження національних традицій, своєї етнічності. Українська вишиванка – твій етнічний код. Продемонстрували вишиванки різних регіонів, розповіли про народну вишивку – це мелодія, призначена не лише для очей, а й для розуму та почуттів.

На останок запропонували присутнім прослухати пісню «Вишиванка» у виконанні Дмитра Яремчука.  
 

середу, 20 травня 2015 р.

Іду на прощу в Канів до Тараса


 Ми чуємо тебе, Кобзарю, крізь століття…

Василь Симоненко.
20 травня в центральній міській бібліотеці пройшла  поетична мініатюра «Данина пам’яті», присвячена Дню перепоховання Шевченка Т.Г. в Каневі.
Бібліотекарі нагадали присутнім, що Тарас Григорович Шевченко (1814 – 1861) – український поет, художник, мислитель. Його творчість посідає особливе місце в історії української духовної культури, він являється основоположником нової української літератури та літературної мови. Розвинувши у своїй поезії ідеї рівності й братерства суверенних народів, створення демократичного суспільства, привернувши увагу до сучасного й минулого України, поет майстерно втілив їх у художніх текстах (збірка поезій «Кобзар», поеми «Сон», «Кавказ», «Наймичка», вірш «Заповіт» та ін.). Постать Шевченка стала одним із символів культурного генія українського народу. 
Потім присутні зачитали вірші майстра слова із «Кобзаря».
Як помру, то поховайте
Мене на могилі,
Серед степу широкого,
На Вкраїні милій…
Шевченко Т.Г. «Заповіт» (1945)

Так згідно із віршованим заповітом прах Шевченка було перевезено до України, а 22 травня 1861 року перепоховано на Чернечій Горі в Каневі.
Відзначаючи День перепоховання Тараса Шевченка, приймімо його слово в свої уми й серця, стараймося жити за Шевченком!
Століття йдуть, а він все воскресає
У кожнім нашім ділі, в кожнім дні.
Він не вознісся, він є поруч з нами,
Й допоки є він, українці є живі!