четвер, 30 квітня 2015 р.

Пам'ять про війну жива


28 квітня в ЗОШ № 10 відбувся фестиваль «Пісенне відлуння війни», присвячений  70-річчю  Перемоги у Другій Світовій війні, участь у  якому приймали всі загальноосвітні заклади міста.
Серед багатьох запрошених гостей були і переможці сімейного конкурсу «Книга пам’яті мого роду», які зайняли перші місця у різних вікових категоріях та номінаціях. Організаторами  цього конкурсу були Міська бібліотека для дітей Новокаховської  ЦБС та Рада ветеранів міста. Голова  Ради ветеранів  Пятецький  Юрій Миколайович поздоровив переможців:


Фірсову Катерину, ученицю 1-го класу Дніпрянської ЗОШ
Орєхову Каріну, студентку 2-го курсу  ПКОНПУ, які представляли книгу у паперовому форматі та
Шевченко Лізу, ученицю 4(8)-А класу Новокаховської гімназії за відеокнигу пам’яті.
Дівчата отримали почесні грамоти, медалі та подарунки, а головне – гучні оплески від своїх ровесників, вчителів та батьків.

В актовій залі школи до уваги всіх присутніх була оформлена виставка творчих робіт «Книга пам’яті мого роду», тож після закінчення фестивалю переможці конкурсу та гості з задоволенням  взяли участь у невеличкій фотосесії.

Завдяки Конкурсу у багатьох родинах міста згадали і віддали шану тим, хто воював, відстоював мир, наближав Перемогу; тим, хто повернувся з війни і тим, хто назавжди залишився на полі бою.

Ігри патріотів набирають обертів


Ігри патріотів набирають обертів. 29 квітня бібліотекарі молодшого відділу міської бібліотеки для дітей нанесли бібліо-візит учням 4 класів гімназії,  поінформувавши гімназистів про нову краєзнавчу гру-експедицію «У пошуках знайомих незнайомців» та запропонували школярам за святкові дні підготуватись до відбіркового туру, який відбудеться у травні.








День читацьких розваг

Подарунком для користувачів міської бібліотеки №2 стала книжкова виставка «Книги, що захопили світ», яка відкрилася в День читацьких розваг – останній день Тижня молодіжного читання. Підрозділи виставки знайомлять читачів з творами української класики, шедеврами світової літератури. Разом з героями  книг М. та С. Дяченків, Т. Литовченко, Л. Дашвар, С. Андерсон, В. Хислоп, лауреата Нобелевської премії Жозе Сарамаго молодь отримала змогу поринути в чарівний світ сучасної книги.
   Підрозділ виставки «Літературні шедеври на великому екрані» пропонує читачам  літературні твори,  які були екранізовані та стали відомими кінострічками. Серед них твори М. Гоголя, К. Дойла, М. Митчелл, В. Гюго, О. Дюма, Ч. Діккенса та інших відомих письменників. 

Для популяризації літературної спадщини письменників рідного міста бібліотекарі міської бібліотеки № 2 підготували літературні візитівки «ТОП 10. Кращі письменники Нової Каховлаки»,  які молодь отримала у подарунок.





вівторок, 28 квітня 2015 р.

Ігри патріотів у Новій Каховці

   У квітні місяці міська бібліотека для дітей отримала довгоочікуванні набори краєзнавчо-пізнавальної гри-експедиції «У пошуках знайомих незнайомців» для учнів 4 класів. Це – перша із серії краєзнавчих «Ігор патріотів Херсонщини»,  яку створили  у обласній бібліотеці для дітей.
  28 квітня бібліотекарі нанесли бібліо-візит до НВК №2, де розповіли про тему гри та її правила. Кожен клас отримав списки рекомендованої літератури, за якими можна підготуватись до відбіркового туру. Перша гра відбудеться  07 травня на базі НВК№2.





  Всім учасникам бажаємо гарного настрою. Хай переможе найсильніший

Читаймо - задля єднання



Бібліотекарі центральної бібліотеки для кращої наочної популяризації видань доклали максимум творчості та фантазії в оформлені книжкової виствки-хіт «Новинки тобі в торбинку», яку презентували користувачам День літературного бренду під час Тижня молодіжного читання. Виставка звертає увагу на новинки художньої літератури і складається із двох розділів. У першому розділі: «Забуті історії» - представлена різножанрова художня література, як українських так і зарубіжних авторів. Другий розділ: «Кохання вічне» - це нові книги  романтичного спрямування.


У краєзнавчий день Тижня працівники бібліотеки №4 влаштувати літературний зорепад для учнів 10 класу ЗОШ № 5. Молодь разом з ведучими згадала знайомі імена, дізналася нові. Звучали вірші поетів Херсонщини: М.Братана, А.Бахути, В.Нижеголенко, А.Кичинського, О,Гунька та інших. 

Присутні ознайомилися з новими виданнями краєзнавчої поетики, наявними в бібліотеці 

і поповнили її фонд чудовим подарунком  методичним посібником до уроків літератури рідного краю: "Поети рідного Таврійська", підготовленого ученицею 10 класу ЗОШ № 5 Бабарикіною О. та вчителем української мови і літератури Веснянко Л.В. Лейтмотивом всього заходу стали хвилюючі рядки А.Бахути:
   І хай світи ідеями кишать,
   І хай планета стане золотою, -
   Без України - вигорить душа,
   Без України -стану сиротою.


У день патріотичного читання користувачі міської бібліотеки №2 із задоволенням взяли участь у флешмобі «Читаймо-задля єднання!»


Пізнаємо рідну Україну

Краса української землі захоплює, та про справжні перлини природних, історичних див, які нас оточують, ми й не здогадуємось: немає належного піару, відсутня й реклама, інфраструктура. Тому й вирішили бібліотекарі читального залу для 5-9 класів міської бібліотеки для дітей показати своїм читачам Україну через електронний репортаж «Любіть Україну, всім серцем любіть!», щоб познайомити їх із її  сімома природними чудесами, які є унікальними в своїй історії та красі.
24 квітня  прослухати і подивитись репортаж завітали учні 6-А класу ЗОШ № 1. Тож, усі разом захоплювались неповторністю  Асканійського степу та каньйону, що утворює Гранітно-степове Побужжя; як  особливим витвором мистецтва, милувалися Дністровським каньйоном з його водоспадами та мальовничими ландшафтами. Затамувавши подих, «мандрували» Мармуровою печерою та Подільськими Товтрами. Особливий захват викликали у юних гостей голубі дива України – озера Світязь та Синевир. Милуючись красою українських озер слухали вони баладу А. Міцкевича «Світязь», переглядаючи ж літературу, не стримували емоцій та вражень.

У 2015 році читачі Херсонщини розпочинають участь в інтелектуальному турнірі «Ігри патріотів Херсонщини». Бібліотекарі читального залу міської бібліотеки для дітей, завершуючи подорож Україною, запропонували дітям познайомитися з грою запросили до участі у змаганнях, бо ж «світу не пізнаєш, не знаючи краю свого…»


                                                                                                                          

Весняні забавки "книгочитограйчиків"

  27 квітня члени клуба «Книгочитограйка» зібрались на голосні читання віршів про весну. Маленькі книголюби прочитали і поділились враженнями від поезій А.Малишка, В.Сосюри, Л.Українки, М. Познанської  та інших поетів.
Були і веселі ігри та забавки. У конкурсі малюнків на асфальті перемогла Катя Завгородня.

Конкурс «Надуй кульку» вийшов самим веселим.


А Юлечка Марковець не тільки відвідує майже всі засідання клубу, а ще й ічудово грає на фортепіано. Вона  зіграла музичний колаж на весняну тему.