вівторок, 31 березня 2015 р.

FACE my BOOK.

26 березня члени клубу «Книгочитограйка» взяли участь у майстер-класі із впровадження ідеї, придбаної на ярмарку бібліотечних ідей в м. Полтава:  FACE my BOOK.
    Разом з бібліотекарем діти відремонтували старенькі книжечки, давши їм друге життя.


    Самими активними виявились учні 2-Б класу гімназії: Соня Зубенко, Юля Марковець та Микита Ковальов.



Туберкульоз виліковний

26 березня пройшло засідання клубу «Краєзнавець». Говорили про проблему нашого суспільства і міста – туберкульоз. На зустріч запросили Костирю Людмилу Сергіївну, лікаря та завідуючу профілактичним  протитуберкульозним санаторієм «Джерельце»    


Вона розповіла про погіршення ситуації в Україні в цілому. Велику увагу приділила ситуації із цим тяжким інфекційним захворюванням в Новій Каховці. В кінці зустрічі лікар закликала вести здоровий спосіб життя. І, можливо, колись в майбутньому, не потрібно буде зустрічатись і розповідати «страшилки», тому що бути здоровим буде нормою.



Бібліотека місце зустрічі сільчан

 Вода – основа життя. Це знають і "старі і малі". Це довела шанс-вікторина "Вода-основа життя" проведена в Тополівській бібліотеці 20 березня. Бібліотекар розповіла про роль води у житті рослин, тварин, людей. Діти  відповіли на питання вікторини, пригадали прислів'я та приказки про воду.
 Ходаба Леся користувачка тополівської бібліотеки взяла участь у конкурсі. «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини», що проводився серед учнів 6 - 8 класів з лютого по березень.  У конкурсі брали участь 9 бібліотек Новокаховської ЦБС, що обслуговують дітей та  шкільні бібліотеки.
7 березня в Тополівській бібліотеці відбулась подорож сторінками жіночих журналів "Жіноча енциклопедія краси і здоров'я". За чаюванням, відбулась прекрасна дискуссія жінок, вони багато дізнались нового, обмінялись своїми секретами  краси якими користуються багато років. Підсумком зустрічі була обіцянка; слідкувати за собою і своїм здоров'ям.



четвер, 26 березня 2015 р.

Діти читають

В рамках Всеукраїнського тижня дитячого читання пройшли заходи у бібліотеках ЦБС.
Так в міську бібліотеку для дітей на урок мужності «Відкриваю книгу про героя» 25 березня прийшли учні 4-Б класу  гімназіїю. На ньому діти познайомились з біографіями юних героїв Великої Вітчизняної війни. Затамувавши подих маленькі читачі прослухали розповідь про Борю Царикова, Ніну Богданову, Сашу Ковальова, Володю Дубініна, Лару Міхєєнко  та багатьох інших героїв, які віддали своє життя  за свою Батьківщину, за її світле майбутнє. Ті діти, які захотіли більш детальніше почитати про героїчні вчинки своїх ровесників взяли книжки на абонементі. 


   
Того ж дня на останньому уроці гімназистам 4-В класу бібліотекарі міської бібліотеки для дітей провели бібліографічний огляд: BOOK-симпатія  «Читайте сучасне - українське». Разом з бібліотекарями маленькі читачі мандрували світом сучасної української літератури.
    Діти познайомились з новими авторами, лауреатами премії «Коронація слова». Книжка Галини Вдовиченко «Ліга непарних шкарпеток» зачитувалась уголос по черзі. А після масового заходу діти вирішували, хто перший візьме її на абонементі.


Також в  міській бібліотеці для дітей у відділі для дошкільників та учнів 1-4 класів оформлені книжкові виставки :
Ретро-виставка : «Парад бабусиних книжок».

Виставка-калейдоскоп : «Планета дитинства».

Існує книг багато на землі,
Вони цікаві, мудрі та повчальні.
Та кожен з нас дорослий, чи малий,
Казки читає - дуже вони гарні.
Казка - це світ чарівний та незнаний,
Казка - це диво, сповнене краси.
Поринуть в казку — це ж бо так цікаво.
Це справді свято - радість для душі.

Тиждень дитячої книги в міській бібліотеці №2 розпочався 24 березня літературним брейн-рингом «З якої казки?». Дуже незвичне слово “казка”. А який великий зміст ховається за цим словом. Казки почали складати ще в сиву давнину. І передавались вони із уст в уста, із покоління в покоління.
Казки упродовж віків були і залишаються чарівними провідниками доброти і милосердя.
Учні 3-А класу ЗОШ№10 проявили себе ерудованими, відповідали на питання та читали вірші. На при кінці бібліотекарі дитячого відділу Абдулова Ю.О. та Усачова В.О. зробили огляд новеньких журналів та запросили дітей до себе в бібліотеку.

Цього ж дня бібліотекар Абдулова Ю.О. запросила 7-Б клас СЗОШ№8, продовжити знайомство з книгою на бібліотечному уроці «Читаємо, вчимося, граємо».
Читаючи книгу, газету, журнал, слухаючи радіо чи дивлячись телевізор, спілкую­чись, ви, напевне, зустрічали слова, вирази, зна­чення яких вам незрозумілі. Що ж ви робите в та­ких випадках? Звичайно, запитуєте батьків, вчи­телів, друзів, але корисніше і цікавіше самому знайти потрібну інформацію. А її ви отримаєте, коли звернетеся до довідкової літератури.
На початку бібліотечного уроку згадали, що ж таке довідкова література, а потім провели практичну роботу зі словниками, енциклопедіями, довідниками. Учні активно приймали участь у обговоренні, які помилки вони зробили та допомагали один одному їх виправити.
На при кінці бібліотечного уроку діти отримали домашнє завдання:підготувати повідомлення, користуючись довідковою літературою.

25 березня, продовжуючи Тиждень дитячого читання, міська бібліотека №2 завітала до учнів 4-А класу СЗОШ №8 з прес-калейдоскопом «По сторінках журналу Дружболандія». 
Діти разом з бібліотекарем Скрипаль К.І. вирушили у віртуальну мандрівку по різних країнах світу. Спочатку вони дізналися про країну Бразилію, в якій дуже люблять футбол, потім відправились по берегах річки Амазонки, «посмакували» соком «молочних дерев», познайомились з мавпами-ревунами, які спроможні своїм криком перекрити шум двигунів реактивного літака. Також вони дізнались про те, яку країну називають «країною 1000 усмішок», помилувалися деревом з ковбасою та побачили як вимірюють температуру звичайним льодяником. А ще багато цікавого діти можуть відкрити для себе, завітавши до бібліотеки та погортавши сторінки журналу.






Новинки тобі в торбинку

Шановні читачі! Ми вас чекаємо! Приходьте до центральної бібліотеки. Ви маєте можливість познайомитись із новими книжками, що надійшли до нашої бібліотеки.

Для кращої наочної популяризації видань бібліотекарі доклали максимум творчості та фантазії в оформлені книжкової виствки-хіт «Новинки тобі в торбинку». Виставка ставить за мету не тільки задовольнити читацькі потреби, а й звернути їхню увагу на новинки художньої літератури. Вона складається із двох розділів. У першому розділі «Забуті історії»  представлена різножанрова художня література, як українських так і зарубіжних авторів. Другий розділ «Кохання вічне» - це нові книги романтичного літературного жанру.


Тож читайте, знаходьте цікаве, пізнавайте, насолоджуйтесь чтивом!  

Я світ цей здивую своїм життям

Так назвали свою березневу літературну вітальню  бібліотекарі читального залу для 5-9  класів міської бібліотеки для дітей, до яких 19 березня прийшли учні 4(8) класу  гімназії, щоб послухати і подивитися на видатних жінок України, життя кожної з яких  варте подиву, захоплення і пошани. Бібліотекар Жаданова Наталія Валентинівна познайомила дітей із дівчиною-піснею Марусею Чурай. В залі лунали пісні «Ой, не ходи, Грицю», «Засвіт встали козаченьки», «Грицю, Грицю, до роботи», «Віють вітри, віють буйні». Діти слухали розповідь про життя дівчини-легенди словами роману у віршах, який написала Л.В.Костенко. Саме постать Ліни Василівни, якій саме в цей день виповнилось 85 років, і постала слідом за її літературною героїнею. Діти слухали вірші прекрасної жінки  з «чоловічим характером», відкриваючи для себе велич нашої сучасниці у її життєвому шляху, життєвій позиції та в її неповторній поезії. Останньою гостею вітальні стала відома українка, життя якої пройшло в далекій Туреччині – Роксолана.  Саме історія її життя, кохання та боротьби дала можливість  назвати зустріч – «Я світ цей здивую своїм життям».





середу, 25 березня 2015 р.

Математичні розумники

Один, два, три, чотири, п’ять… Так починалася всім знайома дитяча  гра, де зайчик «виходив погуляти». З 16 по 20 березня до читального залу для 5-9 класів приходили учні 5,6,7 класів гімназії, щоб і порахувати, і погратися, і пізнати багато цікавого зі світу чисел та математики. Вчитель математики Новокаховської гімназії Гіренко Ірина Миколаївна запропонувала провести Тиждень математики у школі спільно з бібліотекою. Розпочався він 16 березня аукціоном знань «Математичний розумник», учасниками якого стали учні 3 (7)-А класу. Пройшовши веселу розминку, семикласники успішно впоралися з завданнями багатьох раундів, що стосувалися арифметики, геометрії, відомих математиків, математики в літературі та ін. В результаті мали три переможця: Бесєдіну Анастасію, Руснак Валерію та Шевченко Нікіту. Вони й позмагалися за звання «математичного розумника», яким стала Руснак Валерія. Тож, у «цариці всіх наук» з’явилася своя маленька «принцеса».

  18 березня до бібліотеки завітали учні 1(5)-Б та 2(6)-А класів, щоб стати учасниками інтелект-шоу «У світі чисел». Ось, ви, наприклад, знаєте, що улюбленим числом німецького «залізного канцлера» Бісмарка була цифра три, а римський імператор Карл IV любив цифру чотири, що 5 – це символ Людини, 7 – щасливе число, 8 – символ досконалості, а найбільше у світі число має назву – центільйон і у ньому аж 600 нулів! 


Про все це та ще багато іншого розповіла і показала дітям бібліотекар  Жаданова Наталія Валентинівна. На завершення ми всі разом згадували приказки, де «заховані» числа, та казки, де згадуються цифри. Ірина Миколаївна подарувала найкращим інтелектуалам загальні зошити вже на наступний рік, коли розпочнуть вони вивчати фізику, біологію, і, звісно ж, математику. Наше бібліотечно-математичне інтелект-шоу мало продовження ще й 20 березня. Учасниками були учні 2(6)-Б класу разом із Гіренко Іриною  Миколаївною. 
Спочатку всім класом діти влаштували «математичний» флешмоб прямо на ганку бібліотеки. З собою принесли газету, присвячену математиці, яку подарували працівникам читального залу.  На завершення зустрічі, отримавши подарунки, переможці інтелектуальних змагань залишили фото на згадку, а Кох Алла прочитала вірш про «царицю математику». Ось таким видався наш математичний тиждень у бібліотеці!

понеділок, 23 березня 2015 р.

Найкращі читачі Нової Каховки у "Великій книзі читацьких рекордів Херсонщини"

     19 березня найкращі читачі  Новї Каховки переможці  ІІ етапу обласного конкурсу «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини»: Нагачевська Аліна, найкраща читачка міської бібліотеки № 2, учениця 6 кл. ЗОШ № 10; Мартовська Олександра, найкраща читачка Дніпрянської селищної бібліотеки, учениця 7 класу Дніпрянської ЗОШ; Манагарова Лілія, найкраща читачка міської бібліотеки № 3, учениця 8-Б кл. ЗОШ № 6 зібралися  у стінах Херсонської обласної бібліотеки для дітей, разом з учнями 6-7-8 класів районів області для участі у фіналі обласного конкурсу «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини».
    На оцінку журі були подані дитячі твори – ессе. В них учасники писали про книги, які були в їхньому житті, про їх власний шлях читання та про бібліотекарів, які відкрили їм надзвичайний книжковий світ.
Також усі учасники, розділившись на аудиторії за класами, пройшли тести. У них діти повинні були дати відповідь на питання, що пов'язані з класичною та сучасною літературою. 
Тестові завдання наші кращі "книгомани" виконували у різних залах бібліотек шестикласники - у відділі естетичного виховання; учні 8 класу - у читальній залі 5-9 класів. До речі, напутнє слово семикласники почули від Анатолія Петровича Марущака - добре відомого всім херсонцям тележурналіста, письменника, директора ТВО "Скіфія" і також постійного члена журі конкурсу "Найкращий читач України". Місцем роботи семикласників стало фойє третього поверху. Шибаєв Микола Ілліч, головний спеціаліст управління освіти і науки, та Попова Наталія Федорівна, заступник директора з наукової роботи обласної бібліотеки ім. Дніпрової Чайки, представляли журі та оголошували старт змагань у цій віковій групі конкурсантів. 

Завершивши тестування, кращі читачі Херсонщини вирушили у "БібліоЗанурення" - тож мали нагоду не тільки ознайомитись із головною дитячою книгозбірнею області, а ще й перевірити свої навички інформаційного пошуку.
   Новокаховська  бібліотека для дітей отримала подяку  начальника управління культури  Херсонської облдержадміністрації  за успішну організацію і проведення районного етапу конкурсу «Велика книга читацьких рекордів Херсонщини», залучення широкого кола школярів до читання сучасної української книги та творчого осмислення прочитаного, за активну позицію щодо підтримки дитячого читання та  сертифікат на право придбання книг в мережі магазинів «Учбова книга» на суму 1000грн.

Поетичний камертон Ліни Костенко

    19 березня відбувся заключний етап та гала-концерт обласного фестивалю виконавської майстерності «Поетичний камертон Ліни Костенко», який був приурочений саме до 85-річчя від дня народження славетної авторки «Марусі Чурай», «Берестечка», ліричних і патріотичних поезій.



    Фестиваль стартував на Херсонщині 15 лютого 2015 року відбірковим етапом у районах та містах Херсонської області. Участь у фестивалі брали усі бажаючі віком від 12 років, і проводився він у п’яти категоріях.
    В номінації «автори віршів» від Нової Каховки на обласний фестиваль були надані поезії Марії Єщенко та Анастасії  Хахалєвої, які стали переможцями міського відбіркового етапу.
    Гала-концерту фестивалю в Херсоні передував поезо-концерт, що відбувся у фойє Херсонського музичного училища: учасники фестивалю – «читці» та «автори віршів», змінюючи один одного біля мікрофону, декламували вірші і навіть виконували пісні на слова Ліни Костенко. Анастасія читала свій вірш «Яблуня» за мотивами вірша Л.Костенко «Ходила яблуня і стукала у вікна», а ще поза конкурсом виконала одну з композицій на вірші Л.Костенко «Несказане лишилось несказанним». Марія продекламувала  свій вірш, присвячений Ліні Костенко, і поза конкурсом – вірш «Материні крила».
    Лауреатом фестивалю стала Єщенко Марія, читачка Новокаховської юнацької бібліотеки. Вона ввійшла в трійку кращих по області в  номінації «автори віршів».

    Ось як вона пише про фінал конкурсу на своїй сторінці в Контакті:

«Бывать на таких конкурсах, концертах, где мы познакомились с прекрасними поэтами и организаторами других клубов, где удалось высказать своё восхищение поэтессой на видео для сайта и дать интервью для теле-новостей, где представилась возможность выступить перед аудиторией в больше чем 500 человек и войти в 12-ку лучших из 9 тысяч, где в своей номинации удалось войти в тройку и получить в награду юбилейный екземпляр исторического романа «Берестечко» автором коего является великая поэтесса нашого времени – это что-то невероятное!!! Это незабываемое событие!!!
Хочется выразить благодарность всем, кто помогал и поддерживал нас на этом конкурсе, кто верил в нас и оценивал. Отдельное спасибо библиотекарям Новой Каховки – Ирине Васильевне, Марие Михайловне, Валентине Ивановне, а также большой поклон – Надежде Звягинцевой, организатору данного мероприятия в г. Херсон, всем жюри и участникам за здоровую конкуренцию и теплую атмосферу!!!».



Голос істини і правди

      Кажуть, що поезія - це голос істини, голос правди. Той, хто чує його, здатний піднятися на вершини духу, згуртувати націю, об’єднати людство.
     Поезія — це найважливіше культурне явище, всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом з іншими і тим самим необхідна для зближення народів,
      20 березня користувачі міської бібліотеки №2 зібралися на вечір поетичного  настрою «Поезія – це завжди неповторність». Присутні читали вірші, разом співали пісні на вірші відомих поетів. Місцевий поет О.Семенченко представив свої нові вірші.
       За чашкою ароматного травяного чаю в гарному настрої пройшов вечір.


Того ж дня  в  бібліотеці №4 м. Таврійська учні 5-Б класу ЗОШ №5 познайомились із життєвим і творчім шляхом  М.Т. Рильського.  Слухали його палкі вірші про мову, красу української природи, подивилися відео про непростий життєвий та творчий шлях поета, послухали живий голос М. Рильського в аудіо-запису та познайомилися з його книгами, що є в бібліотеці. 


пʼятницю, 20 березня 2015 р.

Туберкульоз – відоме і невідоме

20 березня до центральної бібліотеки завітали учнів 9 та 10 класів ЗОШ №4 на слайд-лекцію «Туберкульоз – відоме і невідоме», присвячену Всесвітньому дню боротьби із захворюванням на туберкульоз.

Бібліотекарі наголосили на тому, що саме цінне, що дається людині від народження – життя, яке ми повинні цінувати ще з малечку. Допомогли молоді відкрити для себе багато цікавої та корисної інформації. Як то кажуть: поінформований – озброєний. Тим більше, що туберкульоз – це інфекційне захворювання, яке викликають специфічні збудники – мікобактерії. Вважається, що ця хвороба – прадавнє лихо людства. І недарма, спогади про цей недуг збереглись з давніх часів. У стародавніх літописах згадується про туберкульоз, як про невиліковну хворобу: «сухоти», «легенева чахотка» та ін. Про цю неї є згадка і у Старому Завіті Біблії, у п’ятій книзі Мойсеєвій «Второзаконня» (розділ 28, вірш 22). 
Туберкульозні ураження хребта були виявлені вченими при досліджені останків людини періоду неоліту (близько 5 тис. років до нашої ери). У всі віки хвороба косила людей, заганяючи їх у могилу передчасно. Надзвичайно велика епідемія цієї недуги була в Європі у другій половині ХІХ століття. Що стало поштовхом до низки наукових відкриттів: 24 березня 1882 р. німецький мікробіолог Роберт Кох виявив туберкульозну бацилу (паличку Коха), а у 1895 р. німецький фізик В. Рентген відкрив Х-промені (рентгенівські промені) та інші. На туберкульоз хворіло багато відомих людей: Е. По, А. Чехов, М. Горький, М. Щепкін, В. Суріков, Є. Глібов, П. Загребельний, Леся Українка та інші. На туберкульоз хворіють незалежно від статі, віку, національної приналежності та соціального становища.
У 1995 році Всесвітня організація охорони здоров'я визнала туберкульоз в Україні епідемією. За офіційними даними на цю хворобу хворіє 1% людей від всього населення України. Щохвилини на цей недуг захворює 4 людини, 1 людина з них помирає. По Херсонській області на туберкульоз в 2014 р. захворіло 1799 людей. На даний момент на активний туберкульоз захворіло приблизно 100 новокаховчан. На початку цього року було виявлено 9 хворих осіб.
Також присутніх ознайомили: з основними симптомами захворювання; чим небезпечний туберкульоз; хто на нього може захворіти; що треба робити, якщо ви помітили у себе симптоми хвороби; до кого звертатись по допомогу; як лікувати туберкульоз та інше.
На державному рівні розроблено ряд законодавчих актів по боротьбі з захворюванням на туберкульоз. Які передбачають низку заходів: безкоштовне лікування та забезпечення ліками хворих, надання медичної допомоги.
Потурбуйтесь про своє здоров'я й пам’ятайте, що біді можна зарадити, головне – своєчасно звернутись до лікаря:
Головне – здоровим бути –
Це потрібно всім збагнути!

четвер, 19 березня 2015 р.

Душа тисячоліть шукає себе в слові

   З нагоди 85-річного ювілею від дня народження Ліни Костенко, члени літературно-музичного клубу  «В колі друзів»  при центральній бібліотеці, завітали до письменницької  лавки української поетеси. 

    Ліна Костенко – це унікальне явище в українській літературі і не тільки в українській, а й у європейській, світовій, тому що такої глибини переживань і самокритичності сучасна література ще не знала. 
    Вона не просто геніальний поет – це складна, щедра на добро, спрагла до щастя і волі українська душа. Це – нові теми, образи, трагедії і гармонії, властиві українській землі, але співзвучні загальнолюдським.

 Гості залюбки читали та обговорювали поезію Ліни Костенко. Особливо сподобався вірш-подяка.
Вечірнє сонце, дякую за день!
Вечірнє сонце, дякую за втому.
За тих лісів просвітлений Едем
і за волошку в житі золотому.
За твій світанок, і за твій зеніт,
і за мої обпечені зеніти.
За те, що завтра хоче зеленіть,
за те, що вчора встигло оддзвеніти.
За небо в небі, за дитячий сміх.
За те, що можу, і за те, що мушу.
Вечірнє сонце, дякую за всіх,
котрі нічим не осквернили душу.
За те, що завтра жде своїх натхнень.
Що десь у світі кров ще не пролито.
Вечірнє сонце, дякую за день,
за цю потребу слова, як молитви.

середу, 18 березня 2015 р.

Екологічний круїз

Розлився Дніпро, богатир величавий,
Слов’янська чудо-ріка.
Краса України, народу слава –
Вільна, широка, дзвінка. 
                                          (і.Нехода)

      Багато цікавих слів написано письменниками, поетами про чудовий Дніпро.  Саме нашій могутній річці був присвячений екологічний круїз «О, Дніпре, широкий та могутній» проведений для учнів ЗОШ №8. Бібліотекар міської бібліотеки №2 Скрипаль К.І. розповіла дітям про екологію водних ресурсів України, про міжнародні програми та закони України направлені на захист питної води в Україні.

       Учні розповідали цікаві легенди та вірші про Дніпро,  подорожували чудовими містами розташованими на дніпровських берегах та відповідали на питання вікторини.     

понеділок, 16 березня 2015 р.

Світ у краплині чистої води

       Колектив центральної міської бібліотеки запросив на годину цікавих повідомлень «Світ у краплині чистої води» учнів 8-го класу новокаховського техніко-економічного ліцею і Таїсію Федорівну Козак – голову міської всеукраїнської екологічної громадської організації «МАМА -86».  


     Щороку, 22 березня весь світ відзначає Всесвітній день води.  Цей день є трампліном для росту свідомості в питаннях використання води. Бібліотекарі  привідкрили дітям таємничу завісу такого унікального явища природи як вода, розповіли про дослідження японського вченого Масару Емото, що довів здатність води «сприймати інформацію» від навколишнього середовища. Учням було продемонстровано відеоряд з фільму «Велика таємниця води».

     Свято води започатковано Генеральною Ассамблеєю ООН в 1992 році. Кофі Аннан, Генеральний секретар ООН казав, що ми не зможемо здобути остаточну перемогу над хворобами, поки ми не здобудемо перемогу у боротьбі за безпечну питну воду, адекватні умови санітарії і необхідну турботу про здоров’я. Бібліотекарі сфокусували свої повідомлення саме на питаннях води і здоров’я,  на небезпеках, що несуть неадекватний доступ до води й умов санітарії.

     Т. Ф. Козак  розповіла присутнім про проблеми водних ресурсів в Новій Каховці та прокоментувала презентацію фотофактів про забруднення пестицидами земель в Херсонській області, які мають небезпечний  вплив на стан поверхневих вод, з яких отримують питну воду. Таїсія Федорівна запросила учнів прийняти участь в розчищенні джерел в парковій зоні міста.

     Проблеми навколишнього середовища і зокрема водних ресурсів повинні турбувати всіх нас. Ми не повинні бути байдужими і збиткуватися над природою, повинні берегти і примножувати її багатства і пам’ятати пророче слово В. Скуратівського: «Не зміліють джерела України, якщо ми не зміліємо душею».