понеділок, 29 грудня 2014 р.

Великий портретист

26 грудня бібліотекарі міської бібліотеки № 2 залучили учнів 9 – В класу ЗОШ № 10  до світу прекрасного, запросивши їх на арт-годину «Великий портретист», присвячену 215-річниці від дня народження Карла Павловича Брюллова – талановитого художника. Його картини розміщені в  музеях Росії, Франції, Італії, Німеччини. За період свого життєвого шляху він пізнав славу і тріумф. Був сучасником Пушкіна, Крилова, Гоголя, Шевченка. Пушкін присвятив йому вірші. На світ з’явились такі полотна, як «Останній день Помпеї», «Нарцис», «Вершниця», «Італійський ранок», «Вечір» та інші.







четвер, 25 грудня 2014 р.

Новорічна карусель

В наповнені передноворічними турботами дні ми знаходимо час, щоб озирнутися назад на пройдений шлях і спрямувати свій погляд на день завтрашній, ще більш радісний і щасливий. 
Дивовижне Новорічне свято
Йде до нас й надію нам несе.
В ньому мрій і сподівань багато
Про найкраще в світі — все-усе.
Всі чекають щастя і натхнення,
Радості, удачі і тепла,
На палку любов благословення,
Щоб вона крізь роки нас несла.

Завертілася «НОВОРІЧНА КАРУСЕЛЬ». 



В центральній бібліотеці на новорічне конфетті зібралися члени літературно-музичного клубу «У колі друзів».
Гості разом з бібліотекарями читального залу скористалися пропозицією агентства «Гарячі тури» і відправилися в незабутню подорож по новорічній планеті. З собою в «дорогу» взяли добрий настрій, пісню, гумор і удачу.


До гостей завітав Дід Мороз з Снігуронькою та Баба Яга з вікторинами, іграми, конкурсами та розвагами.





Члени клубу залюбки прийняли участь в конкурсі на найкраще новорічне Хоку.


«Лучший праздник зимы -
Когда все так добры,
Все дружны мы».

Синя дерев'яна Вівця, символ наступаючого року, (а в бібліотеці - це гламурна синя вівця) передбачила всім майбутнє.

 Гості з піднесеним настроєм понесли в свої домівки радість, надію на щасливий Новий 2015 рік.   


вівторок, 23 грудня 2014 р.

Новорічна казка

У кінці грудня і дорослі, і діти з нетерпінням чекають Новорічних свят. Хтось більше вірить у Святого Миколая, хтось у Діда Мороза, інші чекають Різдво. По всій  Україні засяяли новорічні ялинки, а для дітей проходять святкові ранки.
Минулого тижня учні 2-го та 4-го класів святкували Новорічні свята разом з міською бібліотекою для дітей.
   А 19 грудня маленькі гімназисти прийшли в гості до Святого Миколая. Ох, і весело ж було! Пісні, танці, веселі естафети, цікаві конкурси від самого дідуся МиколаяАле діти не тільки гралися, а й читали: вірші, загадки, скоромовки. Було дуже гамірно  та  весело. А закінчився дитячий ранок, звичайно ж, подарунками і солодощами від Святого Миколая.



 Гарних вам свят!


понеділок, 22 грудня 2014 р.

Дива Святого Миколая

Вечір - сюрприз «Дива Святого Миколая» відбувся 20 грудня у Новолагерській сільській бібліотеці. «Діти, а чи знаєте ви хто ж він такий – цей Святий Миколай ?» - запитала у дітей завідуюча бібліотекою Балюк Л.Ю. Дітки відповідали хто що знав про Святого Миколая. А потім бібліотекар ще трохи розповіла присутнім про діла та дива Святого Миколая і запропонувала для зустрічі зі Святим Миколаєм кожному прочитати вірш про нього або  про зиму та Новий рік.
       Діти із задоволенням навипередки розповідали вірші, які знали на тему зими, свят і навіть про Україну, за що вкінці свята в нагороду отримали від «Святого Миколая» сюрпризи - солодкі подарунки.








пʼятницю, 19 грудня 2014 р.

Йде Миколай, несе дарунки

Морозна нічка візерунки
На вікнах старанно пряде.
Йде Миколай, несе дарунки
І в кожну хату він зайде.
В народі кажуть: «Йде зима, за собою свята веде», і це звісно так. З приходом зими до нас приходять чудові зимні свята: свято Катерини, свято Миколая, Новий рік, Різдво, свято Василя.  Особливо радіють святам діти, бо у дні свят вони  обов’язково отримають подарунки.
 
      Напередодні свята Миколая бібліотекарями дитячого відділу міської бібліотеки №2 було підготовлено свято для учнів 5 –А класу ЗОШ № 8. Бібліотекарі ознайомили учнів з життям святого Миколая, розповіли цікаві легенди про нього. Діти з задоволенням розповідали  які подарунки кожного року вони отримують від святого Миколая, читали вірші присвячені йому та з задоволенням грали у гру: «Запрошення на ялинку», приймали участь у вікторині «Новорічний серпантин». Наприкінці свята всі дітлахи отримали солодкі подарунки.
 
 

Ми ще повернемось

19 листопада минає 25 років від перепоховання на Байковому кладовищі в Києві Василя Стуса, Юрія Литвина та Олекси Тихого, які загинули в неволі в 1984 – 1985 роках на далекому Уралі. Ця подія стала визначною на шляху до здобуття незалежності нашою державою.
 Mіська бібліотека №2 разом з відділом у справах сім’ї та молоді провели урок зі слайд презентацією для студентів 1 -2 курсів ВПУ №14. Бібліотекарі згадали Олексу Тихого, Юрія Литвина, Василя Стуса. Ці троє чоловіків жили за максимумом. Їх вірші — на рівні Нобелівської премії, статті, публічні виступи — на рівні правди. Правда — на граничній, смертельній межі. Терміни ув'язнення — максимальні. Табори — найсуворіші.
"Ми ще повернемось
бодай — ногами вперед,
але: не мертві;
але: не переможені,
але: безсмертні".
                           В.Стус
     

Українська Жорж Санд

                               "Яке величне, прекрасне створіння ця жінка"
                                                                                   Шевченко Т.Г.
19 грудня до центральної бібліотеки завітали учні ЗОШ №4 на слайд-розповідь «Натхненне слово майстра», присвячену 181 річниці від дня народження Марка Вовчка. Яка стала символом єднання двох культур, двох народів на тлі теперішніх складних політичних подій в Україні. 

Бібліотекарі розповіли учням, що Марко Вовчок (Вілінська Марія Олександрівна; 1833 – 1907) – українська та російська письменниця. Жінка з чоловічим псевдонімом, росіянка за походженням, для якої Україна стала другою батьківщиною і яка багато творів написала українською мовою. Також вона успішно займалась перекладами й видавничою діяльністю. Літературна спадщина її значна: дві книги «Народних оповідань», повісті «Інститутка», «Кармелюк», «Три долі», «Сестра», «Гайдамаки» та інші. Всього письменниця створила близько ста оригінальних творів і майже стільки ж перекладів.
На протязі заходу демонструвались слайди по даній темі. Для читачів твори Марка Вовчка є джерелом естетичної насолоди та прекрасної української мови. Недарма ж неперевершений Шевченко після першої зустрічі з нею у вірші «Марку Вовчку» написав щирі слова:
                … Господь послав
Тебе нам, кроткого пророка
І обличителя жестових
Людей неситих. Світе мій!
……………………………...
Пророче наш! Моя ти доне!

середу, 17 грудня 2014 р.

ІІІ етап ПрофіСтарту стартував

16 грудня  в міській бібліотеці для дітей відбулась презентація III етапу проекту «Профістарт: юні обирають майбутнє». Головними «героями» стали, звичайно ж, учасники команди профістартівців «Нове покоління», привітати яких та звернутися з напутнім словом прийшли: заступник директора міського Центру зайнятості Котляр Н.О., директор Новокаховської ЦБС Петрова Л.М., директор НВК №4 Барсук В.Г., заступник директора з виховної роботи НВК №4 Тищенко О.А. Команда профіучнів поповнилась новими учасниками, адже четверо девятикласників пішли зі школи. Їм прийшла гідна заміна з чотирьох активних та симпатичних дівчат. Із вступним словом до десятикласників звернулась заступник директора ЦБС по роботі з дітьми Карпенко В.І., наголосивши про важливість роботи у III етапі, повязану з використанням компютерних технологій. Майстер-клас з особливостей створення Wеб-сторінки та наповнення Wеб-контенту дала бібліотекар центральної бібліотеки, інженер комп’ютерних систем та технологій Ісакова Є.Ю., яка розповіла також про можливості блогерів та адміністраторів та порекомендувала дітям використовувати в своїй роботі дев’ять порад, які допоможуть завоювати аудиторію цікавою інформацією. Бібліотека до початку роботи над новим, заключним етапом проекту оновила книжкову виставку, яку презентувала бібліотекар Жаданова Н.В., після чого звернула увагу присутніх на яскраву профіялинку, запропонувавши зняти одну із маленьких сніжинок, на яких були вказані основні завдання проекту. Запропонованим завданням виявилось: провести PR-акцію предмету, що символізує обрану професію.  Діти впорались із цим весело та винахідливо (особливо всім сподобався електрошокер та смачненьке печиво), а заодно пройшли «пробне тестування» на виконання одного із завдань проекту. Завершилась презентація напутніми словами кожного із присутніх гостей, які побажали команді гідно закінчити роботу над проектом, і, звичайно, успіхів, адже разом вони обов’язково впораються і оберуть гідну професію в житті. Участь у цьому проекті не дозволить молоді стати «клієнтом» Центру зайнятості, сказала Котляр Н.О






понеділок, 15 грудня 2014 р.

Ключі від форту "Право"

12 грудня відділ для 5-9 класів міської бібліотеки для дітей завершив Тиждень права у бібліотеці. Учні восьмих класів гімназії змагалися за отримання ключів від форту «Право» в інтелектуальній ігротеці. Як результат – маємо двох майбутніх правознавців: Філімонову Віру з IV(8)-Б та Вареник Якова з IV(8)-А класів, які показали найкращі знання і заслужено отримали свої нагороди. Завершальним заходом, саме 12 грудня, стали бібліомандри на острів Кліо: «Пізнай своє Я».  «Мандрували» бібліотекарі читального залу разом із учнями 8-А класу НВК №2. У подорож вирушили на імпровізованому «човні», тож оскільки вже опинилися на ньому разом, то потрібно і відчувати себе по-особливому. От і пізнавали юні пасажири нашого бібліотечного «човна», що можуть вони робити, щоб без пригод «дістатися» острова, а чого не можуть. Виявилося, що те, що можна, називається словом «право», а те чого не можна – «обовязком». Саме про це й була розмова, але не тільки. Кожен із учнів пізнав значення свого імені, мав змогу виступити біля «відкритого мікрофону», ставши на певний час головним кермувальником, розгадували літературні злочини (бо ж книжки читати можна і у човні) та завершили нашу подорож вже стверджувальною грою «Я маю право».
       Таким цікавим та насиченим і відбувся наш правовий тиждень. Дякуємо юним гостям-правознавцям та їх класним керівникам за співпрацю.



 

пʼятницю, 12 грудня 2014 р.

Свої права ти добре знай

В останній місяць року в Україні традиційно проходять тижні права. Не залишається осторонь і міська бібліотека для дітей.
10 грудня до молодшого відділу завітали гімназисти - третьокласники. Діти прийняли участь у правовій грі:  «Свої права ти добре знай, їх шануй і поважай». Спочатку за допомогою електронної презентації школярі згадали про свої права і обов’язки. Потім на прикладі казкових героїв юні читачі розібрали ситуації з порушенням прав дитини.
Бібліотекар за допомогою слайд-презентації «Обрій, де закінчується дитинство» розповіла маленьким громадянам, що не всі діти в світі живуть за Конвенцією ООН. Є на планеті і голодні і хворі діти, і діти які тяжко працюють. Третьокласники, особливо дівчатка, поспівчували таким дітям і навіть запитували,чим можна допомогти маленьким знедоленим.
А які ж права без дружби? Всі разом ми склали книжку-пазл «Весела пісочниця» і розправили пелюстки права і дружби на нашій правовій квіточці. Діти дали слово, що наша квіточка не буде в’янути від поганих справ, а буде розквітати від гарних.
 


 
09 грудня  на  літературній плутанині «Вивчаємо права дитини  разом з казковими героями» побували гімназисти 3-В класу. Розплутуючи казкову плутанину, діти згадали свої права і познайомились зі  своїми обов’язками. Права сучасні діти знають дуже добре, а ось обов’язки…Тут називали тільки один  – вчитись. Від бібліотекаря діти з подивом дізналися, що прибирати свою кімнату це також обов’язок.
Дуже цікавим виявився конкурс: «Знайди порушника права.»
На прикладі літературних героїв: Буратіно, Цибуліно, Царівни-жаби, Гаррі Поттера, сестрички Альонушки та братика Іванушки, Івасика-Телесика  діти зрозуміли, яким буває право і  як його можуть порушити.
 

03  грудня гостями відділу для дошкільників і учнів 1-4класів стали учні гімназії. Четверокласники приймали участь  у грі-мандрівці: «Зростаю громадянином» а допомогою бібліотекаря згадали,  що таке «Конституція», «Конвенція ООН про права дитини», розібрали казкові ситуації і поспілкувались у формі диспуту. За допомогою комп’ютерної презентації діти згадали не тільки свої права, а й обов’язки.


 
 

понеділок, 8 грудня 2014 р.

Право бути собою

До міжнародного дня прав людини в читальній залі центральної бібліотеки відбулася зустріч учнів Новокаховського техніко-економічного ліцею з головою правління молодіжної організації «Перспектива» Бойчук О. Л. Зустріч була присвячена VI міжнародному мандрівному фестивалю документального кіно із прав людини.
Бібліотекарі ознайомили молодь з Загальною декларацією з прав людини, нагадали про головні права і обов’язки громадян України, що затверджені конституцією нашої держави. Бойчук О. Л. продемонструвала присутнім одну із документальних стрічок «Ліза, іди до дому». Учні разом з вчителями та бібліотекарями обговорювали фільм, аналізували переглянуту стрічку, робили висновки.


середу, 3 грудня 2014 р.

Плекаємо в серці добро і надію



Вже традиційно, з нагоди Міжнародного дня інвалідів, 2 грудня читальна зала центральної бібліотеки гостинно відчинила двері для спортсменів спортивно-реабілітаційного клубу інвалідів «Фенікс».
Зустріч відбулася під девізом «Плекаємо в серці добро і надію». Серед запрошених були: керуючий справами виконкому Акуленко В.С.; представник обласного центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт» Басалюкова Л.І.; начальник відділу по справам сім’ї, молоді і спорту Таран Н.М.; заступник начальника управління соціального захисту населення Чансев І.Ю.; директор новокаховського центру захисту сім’ї та молоді Галинська Н.М.; спонсори спортивно-реабілітаційного клубу інвалідів «Фенікс».
На початку свята присутніх поздоровили бібліотекарі, а вихованці музичної школи подарували музичні подарунки. Чоловська О.Я., спеціаліст обласного центру з фізичної культури та спорту інвалідів «Інваспорт», розповіла про досягнення в інваспорті у нашому місті. Кращі спортсмени були нагороджені подарунками, солодощами від спонсорів  та грамотами. 
Закінчилося свято на оптимістичній ноті зі словами:
Мы вами гордимся, вы – сильные люди,
Хоть каждый ваш день и нелегок порой,
Пускай же поменьше тревог в жизне будет,
Пускай же пореже терзает вас боль!