пʼятницю, 28 листопада 2014 р.

ПрофіСтарт: другий етап завершено

25 листопада у жителів міста Нова Каховка був легкий переполох. Біля будівлі Політехнічного коледжу спостерігалось велике скупчення автобусів та автомобілів. «Що відбувається?» - запитували себе містяни. А причина події була урочиста та святкова: саме тут, в актовій залі коледжу зібралась молодь з усієї Херсонської області, щоб узяти участь у заключному заході ІІ етапу обласного проекту «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє». Наше місто представляла команда «Нове покоління» НВК№4. Розпочався захід вітальними та напутніми словами від організаторів акції, які побажали всім учасникам успіхів, нових досягнень та перемог. А потім – була феєрія свята з нагородами та «боксерськими» змаганнями команд-учасниць. Тож, вітаємо Чукася Дмитра – учня 10 класу НВК№4 за перемогу у ІІ етапі проекту в номінації «Найкращий художній нарис», працівників бібліотеки для дітей за заслужену відзнаку в номінації «Найкраща команда координаторів». Головною «родзинкою» свята стали виступи представників команд зі своєю промоцією на обрану професію. Змагалися між собою в імпровізованих «боксерських» рингах чотири команди з усієї області. Серед них була пара учасників із новокаховської команди профістартівців – Тищенко Валентин та Блищик Катерина – учні 10 класу НВК№4, які представили мужню професію водія пожежної машини. Наша молодь зайняла ІІІ місце, хоч їх виступ був яскравим, лаконічним і насправді промоційним. Ми щиро вітаємо наших десятикласників і бажаємо успіхів у ІІІ завершальному етапі!






вівторок, 25 листопада 2014 р.

Історія кришталевого черевичка

24 листопада  гімназисти  2-А класу побували у читальному залі для учнів 1-4 класів міської бібліотеки для дітей на цікавій бесіді «Історія кришталевого черевичка і не тільки».
Маленькі гості познайомились з історією виникнення взуття, побували у Давньому Єгипті і Старовинній Греції і познайомились з римською сандалією. Потім діти помандрували у Середньовіччя на побачення з паном Каблуком та Довгим носком. Але довго вони там не затримались і повернулись у 21 століття.
Звичайно були і наші традиційні ігри: загадки, пазли, гра «Знайди пару». А літературна вікторина пройшла бурхливо і емоційно. Найважчим запитанням виявилось таке: «Яка казкова дівчинка носила взуття на два розміри більше за свій?». Спробуйте вгадайте! А не знаєте, приходьте до бібліотеки і ми вам допоможемо знайти потрібну книгу.




 

Арт-зустріч у Дніпрянах


20 листопада  у Дніпрянській селищній бібліотеці відбулася арт - зустріч з місцевою художницею – Рашевською Оксаною Миколаївною. Присутні ніби попали у галерею картин одного художника. Знайомі пейзажі, зроблені масляними фарбами, притягували увагу маленьких цінителів цього мистецтва. Картини на батіку здивували своєю насиченою палітрою, тонкою передачею красоти. Художниця розповіла як вона почала малювати, де навчалася, скільки сили вона прикладає, щоб залишатися у мистецькій формі. Запрошувала дітям відвідати  міську  картинну галерею щоб ближче познайомитися з прекрасним.
Учні ставили запитання Оксані Миколаївні, з подивом зблизька вдихали запахи фарб. Знайомство закінчилося бурхливими аплодисментами за цікаву та красиву подорож у цей вид мистецтва.
 

пʼятницю, 21 листопада 2014 р.

Презентація книги


    2014 року Україна відзначає сумну дату - 81-ші роковини Голодомору 1932-1933 років, які назавжди залишаться в пам'яті українців однією з найстрашніших сторінок нашого історичного минулого. 20 листопада, напередодні Дня пам'яті жертв Голодомору, в читальному залі центральної бібліотеки відбулася презентація довгоочікуваної книги «Голодомор 1932-1933 років очима свідків Нової Каховки», яка чекала свого видання цілих 6 років!


    Ця книга - результат колективної роботи волонтерів міста - вчителів, бібліотекарів, соціальних працівників, студентів та учнів шкіл міста. Всі зібрані в ній волонтерами ще у 2008 році матеріали були переведені бібліотекарями центральної бібліотеки в електронний вигляд і підготовлені укладачами Сидоренко Розою Юріївною (заступником директора ЦБС) та Петровою Людмилою Миколаївною (директором ЦБС) до друку. Книга видана в жовтні 2014 року, тиражем в 500 примірників видавничим домом «АДЕФ-Україна» (місто Київ), за фінансової підтримки заступника директора ПАТ «Дім марочних коньяків «Таврія» Горкун Анни Всеволодівни.







    На презентації книги були присутні: Мерзлов Вадим Миколайович, радник міського голови, Іванова Віра Миколаївна, начальник відділу культури, Сироїжко Лідія Федорівна, начальник міського архіву, Литвинова Віра Василівна, голова міського осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта», отець Ілларіон, представники соцзахисту,вчителі та бібліотекарі міста. Доповнила презентацію книги цікава розповідь місцевого письмен- ника Португальського Анатолія Васильовича. Вкінці заходу всі присутні отримали в дарунок представлену книгу. Ця книга також буде подарована в бібліотеки всіх учбових закладів міста. 

середу, 19 листопада 2014 р.

Читаємо вірші, вивчаємо рослини

Ми звикли бачити навколо себе безліч рослин. Під ногами зеленіє трава, над головою тремтить листя, барвистим килимом устилають луки квіти, зеленими хвилями вирують степи, таємничими хащами манять до себе ліси.
Рослини завжди відігравали велику роль у житті людини. З давніх-давен люди поважали дерева та квіти, які вражали своєю красою, давали людині їжу. Напевно, тому про дерева і квіти написано багато книжок, пісень, віршів. 




Саме рослинам 16 листопада було присвячене засідання дитячого клубу «Журавлик» у міській бібліотеці №2 на тему «Читаємо вірші, вивчаємо рослини». На засіданні клубу діти ознайомилися з походженням та назвою рослин, з цікавими легендами різних народів світу. З увагою діти слухали легенду Китаю про сонячне дерево, яке утворює сходи від землі до неба. В Індії вважалося, що в центрі Всесвіту, на величезній горі Меру росте чарівне дерево, яке виконує всі бажання. 
Члени клубу читали вірші про дерева та квіти, активно відповідали на питання вікторини.


Свято врожаю в бібліотеці

На вулиці панує осінь. Вона прекрасна: і золотава, і різнокольорова, і  чудова, а ще вона багата, щедра. Саме восени ми святкуємо свято врожаю.
От на таке свято «Вдячно душею схилюся, Богу за хліб помолюся» і завітали учні ЗОШ № 10 до міської бібліотеки №2 Про хліб та історію різних овочів та фруктів їм розповіла бібліотекар. А діти із задоволенням пограли в «Заморочки з загадкової бочки» та отримали призи – груші. 





Є по сусідству бібліотека

      19 листопада до центральної бібліотеки завітали вихованці дитячого садка «Дюймовочка» на екскурсію «Знайомство з бібліотекою».
Бібліотекар абонементу розповіла про роботу свого відділу і ознайомила їх з книжковими новинками. Також вона нагадала дітям про новорічні свята продемонстрував ілюстрації з дитячої енциклопедії «Новий рік та Різдво». Маленькі відвідувачі розповіли, що вже з нетерпінням чекають на Святого Миколая, Діда Мороза та подарунків.

Потім дітей запросили до читального залу, де ознайомили їх з роботою відділу та показали відео «Є по сусідству бібліотека». 


Ласкаво просимо до бібліотеки!

пʼятницю, 14 листопада 2014 р.

Місто нам дарує радість від буття

Нова Каховка – місто сад.
ГЕС шумить, працює,
І кипить життя,
Місто нам дарує
Радість від буття.
Багато в Україні є красивих міст і сіл, але найбільше до вподоби рідне місто - Нова Каховка. 12 листопада члени клубу «Краєзнавець» при міській бібліотеці №2 провели своє засідання в музеї міста. Про славетне минуле нашого рідного краю та його сьогодення дізналися від екскурсовода Наталії Віталіївни Ільницької. Час пройшов швидко. Було багато запитань і кожний дізнався щось нове для себе.




четвер, 13 листопада 2014 р.

Мистецькі силуети Остапа Вишні

Під такою назвою 12 листопада в читальному залі центральної бібліотеки відбувся гурман-вечір  до 125-річчя від дня народження Остапа Вишні, українського письменника-сатирика.
Бібліотекарі читального залу Суша Н.Л. та Муренко А.В. запропонували присутнім переглянути відео "Невідомі сторінки з життя О. Вишні" та  відвідати онлайн-музей О. Вишні в с. Охтирка.
 
 

"Смакували" твори відомого гумориста члени літературно-музичного клубу «У колі друзів» центральної  бібліотеки. А в меню були гуморески «Дикий Кабан або Вепр", "Очеретом качки гнала", памфлет "Чухрен" і "Чухраїнці" і багато інших.
 
 

Присутні на заході настільки пройнялися гумором, що самі почали декламувати гуморески…Довго ще лунав сміх та музика…

 



середу, 12 листопада 2014 р.

Загадкова країна


Усі ми не раз чули про те, що потрібно любити книги, берегти їх. Але крім цього, книга повинна стати вірним другом, помічником, тому потрібно навчитися правильно нею користуватися. 07 листопада учні 9 класу ЗОШ №10, завітавши до міської бібліотеки №2,  поринули у «Загадкову країну «Бібліографію». В ній вони дізнались, як розташовані книги у бібліотеці, які є каталоги та картотеки, знайшли відповіді на питання, що таке формуляр читача і як знайти книгу у фонді. Разом з бібліотекарем учні заповнили листок читацької вимоги і на практиці спробували розкласти книжки у абетковому порядку.
Здається ми вже перечитали безмежну кількість книг. А скільки ще попереду відкриттів й звершень



 

пʼятницю, 7 листопада 2014 р.

Віртуальний зоосвіт

5 листопада учні 3-Б класу гімназії побували в міській бібліотеці для дітей на бібліотечному уроці «Віртуальний зоосвіт». За допомогою науково - популярної літератури та енциклопедій маленькі читачі познайомились з класом тварин та птахів. А щоб діти  більше запам’ятали, бібліотекар підготувала комп’ютерний тест і веселу командну гру: «Вгадай мене!» На півгодини наші діти перетворились на команди: «Тигрів» і «Ягуарів». За кожну вірну відповідь команда отримувала   один бал. У розминці  потрібно було дати вірну відповідь на загадку. Друге завдання було пов’язане з енциклопедіями. За допомогою алфавітного покажчика потрібно було відшукати статтю про зодіакальний символ 2014 року - коня. За допомогою бібліотекарів діти дуже швидко впорались з цим доволі складним завданням.
А останнє завдання було самим веселим. Маленькі гімназисти збирали пазли тварин і птахів. Більш дружною командою виявились «Тигри». Вони перемогли з рахунком 16:14.