середу, 25 червня 2014 р.

Відпочинок в бібліотеці

20 червня пришкільний табір гімназії закінчив свою роботу. Цей день був тестовий і тому діти відпочивали у міській бібліотеці для дітей три години, поки на вулиці йшов дощ. Бібліотекарі не розгубились. Були проведені веселі конкурси, розгадані непрості загадки. Потім Лера Чіпчалова разом з бібліотекарем прочитали вголос чудову книжку М.Пляцковского «Разноцветные зверята».А на завершення діти гралися в настільні ігри: «Морський бій», «Шашки», «Кеглі», «Лото» та інші. А хто любить мультфільми з задоволенням переглянули за допомогою інтернету деякі серії про пригоди Чіпа та Дейла.





 

вівторок, 24 червня 2014 р.

Тато - мій найкращий товариш

Родинне свято «Мій найкращий дорослий товариш» пройшло на пункті видачі літератури  бібліотеки №2. На свято були запрошені  учні молодших  та середніх класів школи-інтернату.
Діти  читали вірші по родину. Спогади дітей про свої сім ї, кумедні історії з їхнього життя викликали у присутніх і сміх, і здивування. Із задоволенням діти приймали участь в  конкурсах, відгадували загадки. Від Всеукраїнського союзу жінок-трудівниць «Жінки за майбутнє України»  (Голова Рубан Т.В.) дітям були вручені подарунки та призи.

 



 

На зелені свята - колосяться жита

«Здравствуй, лето! Здравствуй, красное!» – говорят в народе. И действительно, лето – это буйство растительности, море цветов и трав. И не зря первый месяц лета называют светозаром, земляничником и разноцветом. Лето приносит нам чудесные праздники – праздник Троицы, праздник Ивана Купала.
Динь –дон, динь –дон,
Над деревней слышен звон.
Над рекою древний храм,
Побываем вместе там.
Зеленью украшены окна и полы,
Ветками березы обвешены углы.
Издавна так Троицу встречает наш народ.
Веточки зеленые каждый в храм несет.

Наш народ издавна любил этот праздник. Откуда он берет свое начало, как он связан с жизнью Иисуса Христа, какие обычаи связаны с ним – об этом узнали учащиеся летнего лагеря ЗОШ № 10, побывав в детском отделе библиотеки № 2 на мероприятии «На зелені свята – колосяться жита».
 Ребята с вниманием слушали информацию библотекаря о Святой Троице, читали стихи,  отвечали на вопросы викторины, принимали активное участие в играх.  





четвер, 19 червня 2014 р.

На солнечной поляне Лукоморья

У лукоморья дуб зеленый.
Златая цепь на дубе том.
И днем, и ночью кот ученый
Все ходит по цепи кругом.
Идет направо - песнь заводит,
Налево - сказку говорит.
Там чудеса: там леший бродит,
Русалка на ветвях сидит.
Эти строки известного русского поэта А.С. Пушкина известны каждому из нас. С самого раннего детства входят в нашу жизнь герои его сказок. Маленькие читатели, внимательно читая и перечитывая его сказки, на всю жизнь сохраняют незабываемые образы ученого кота, золотой рыбки, ручной белочки живущей в хрустальном домике, и конечно же, прекрасной царевны-Лебеди.
Дети, еще не умея читать, запоминают от старших отдельные строчки его стихотворений, которые звучат как музыка.
Чтобы еще лучше познакомить детей с творчеством А.С. Пушкина для учащихся летнего лагеря ЗОШ №10 библиотекарями городской библиотеки №2 была проведена литературная игра-викторина по сказкам поэта. Дети читали стихи и отрывки из поэм, с интересом отвечали на вопросы викторины. В игровой форме каждый из детей мог проверить свои знания произведений Пушкина с помощью книжной выставки «На солнечной поляне Лукоморья».
 

 

понеділок, 16 червня 2014 р.

«Один дома»


Любое время года прекрасно. Но дети с особым нетерпением ждут лето, потому что наступает время летних каникул, когда можно отдохнуть, почитать любимые книги, погулять на улице с друзьями. В летний период  дети чаще остаются сами, без присмотра взрослых, что иногда приводит к несчастным случаям. Чтобы помочь детям избежать неприятностей, для них в детском отделе городской библиотеки №2 было проведено мероприятие «Один дома».

Вместе с библиотекарями дети побывали в необычной школе – «Школе  безопасности». Уроки в этой школе были тоже очень необычные: «Улей по имени улица», «На речке», «Безопасность на природе», «Огонь - друг, огонь – враг».
Дети с вниманием слушали беседу о правилах пользования электрическими приборами, как вести себя на речке, с интересом отвечали на вопросы викторины, читали стихи о правилах дорожного движения.

пʼятницю, 13 червня 2014 р.

Символ єднання держав

 
Учні НКТЕЛ перебуваючи в літньому таборі відпочинку 12 червня завітали до читального залу центральної бібліотеки, щоб разом з бібліотекарями, скориставшись «бібліоглобусом» здійснити віртуальну мандрівку країнами – членами Євросоюзу. Подорожували Францією, Німеччиною, Нідерландами, Грецією, Португалією та Великобританією. З відео- та слайд-ряду вихованці познайомились з історією створення Європейського Союзу, європейським гімном, прапором ЄС, головними інституціями ЄС. Ліцеїсти мали змогу побачити яка різноманітна і неповторна природа цих країн, в кожній є унікальні історичні пам’ятки архітектури. Діти охоче відповідали на питання вікторини, демонстрували бездоганні знання за темою та вміння використовувати нову інформацію.

четвер, 12 червня 2014 р.

Активне літо у бібліотеці

    В перший тиждень червня відділ для учнів 5-9 класів міської бібліотеки для дітей зустрічав учнів НВК №2, гімназії та вихованців техніко-економічного ліцею. Разом із п’ятикласниками НВК №2 бібліотекарі читального залу вирушили у гру-мандрівку «Краса природи і ми в ній», з гімназистами позмагалися у конкурсі Всезнайок, «спробували» бібліококтейль «Складаємо веселку барвисту» та подорожували країною «Журналією». Учням восьмого класу ліцею запропонували позмагатися в «літературному ерудиціоні». Радіємо з того, що діти продемонстрували гарні знання, з задоволенням знайомились з періодичними виданнями та  слайд-презентаціями. Бажаємо веселих канікул і до зустрічей і влітку, і в новому навчальному році!


Назустріч літу

У відчинене віконце 
Зазирнуло зранку сонце 
І лоскоче ніжно носик, 
І маленькі ніжки босі. 
   Сяйвом сонця все залито, 
   В нас гостює справжнє літо
   Кольорове та яскраве, 
   Запашне, смішне, цікаве! 
      Мама літечку радіє, 
      Літо всіх маляток гріє, 
      Щоб росли вони здорові, 
      Наші «сонечка» чудові! 
(О. Роговенко)
         З 2 червня кожного ранку у дитячий міській бібліотеці повний аншлаг. З 9.00 ранку до 10.30  тут проводить час шкільний табір гімназії. Щоб  було весело, бібліотекарі молодшого відділу придумали цікаві конкурси та забавки. Тут і естафети з м’ячем,  і гра «Збери слово», і «Зламаний телефон». А найбільш галасливою вийшла естафета з мішками. А самим цікавим конкурсом став конкурс «Безносий клоун», де прийняла участь кожна дитина. А тих хто любить більше рухатись  запросили прийняти участь у перегонах на повітряних кульках. Були тут і кросворди, і загадки. А як же без книги? Кожного ранку разом з бібліотекарем діти читають книгу перевірену часом «Денискины  рассказы»  В.Драгунского. А оповідання «Зачарована буква» стало найбільш популярним. Його малі гімназисти просили перечитати. Так воно їм сподобалось. Тепер вони кожного ранку  з радістю йдуть до бібліотеки, щоб продовжити своє знайомство з Дениском та його друзями.

середу, 11 червня 2014 р.

Патріотичні вірші


6 червня до Новокаховської бібліотеки №2 завітали гості: місцевий поет, член Національної спілки письменників України, Олександр Петрович Гунько та гість із Києва Володимир Федорович Шовкошитний – український поет, прозаїк, публіцист, видавець, перший заступник Голови Національної спілки письменників України (НСПУ). А ще громадський та політичний діяч, доктор філософії в галузі політології, народний депутат України І скликання, ліквідатор наслідків аварії на ЧАЕС, президент Міжнародної організації «Союз Чорнобиль», один із засновників Української екологічної асоціації «Зелений світ».

Олександр Гунько презентував присутнім на заході бібліотекарям, вчителям та читачам-шанувальникам літератури свою останню книгу «Брами Всесвіту», а потім надав слово київському гостю.


Володимир Федорович коротко розповів про свою літературну творчість, презентував свою нову книжку «Білий кречет» та книжки молодих українських письменників, виданих в його видавництві.

Щире захоплення викликали патріотичні вірші Шовкошитного В.Ф., які він люб’язно продекламував присутнім на зустрічі. Цікавими були також його розповіді про події на майдані, де він брав активну участь; про його поїздку на буремний Схід та волонтерську допомогу солдатам української армії (одягом, бронежилетами, книжковими бібліотечками тощо) від письменників та бізнесменів Києва. Дуже змістовними та компетентними були відповіді Шовкошитного на питання вчителів та читачів щодо майбутнього України разом з Європою.

Вкінці заходу Шовкошитний подарував бібліотекам міста декілька книжок свого видавництва, а потім дарував автографи присутнім…

вівторок, 10 червня 2014 р.

Лабораторія досвіду

Минулої пятниці працівники ЦБС брали участь у майстер-класі «Бібліотека як центр сімейного читання», що пройшов на базі міської бібліотеки №2. Були розглянуті наступні питання: сімейне читання – основа формування читаючої людини, сімейне читання як спільна діяльність родини та бібліотеки, бібліотека та сімейне читання: адаптація до сучасності. Новий формат роботи бібліотек на підтримку сімейного читання представила  міська бібліотека №2, продемонструвавши колегам відео-лабораторію свого досвіду з організації центру сімейного читання у бібліотеці. 


   
 
Цікавою стала презентація книжкової виставки «Сімейна бібліокомора» яку організували працівники міської бібліотеки №2 рекомендують для сімейного читання родинам нашого міста. Відроджуючи традиції читання в сім’ї, ми сподіваємося, що нове покоління читачів, коли стане батьками, буде спроможне залучити своїх дітей до читання. Поєднання зусиль бібліотекарів, батьків і дітей в організації сімейного читання є конче необхідним. Саме батькам у такому читанні належить вирішальна роль. Це вони повинні пройти з дитиною довгий шлях саморозвитку і морального вдосконалення. Тому ми, бібліотекарі, своєю діяльністю всіляко підтримуємо традиції сімейного читання і сприяємо тому, щоб у кожній родині вечорами частіше звучали сторінки улюблених книг. 

І грати і відпочивати


На початку червня рада ФСТ «Спартак» провела Х обласну спартакіаду серед збірних команд працівників культури. Змагання проходили на туристичній базі «Чорномор», що у Лазурному.
Бібліотекарі у складі команди відділу культури і туризму Новокаховської міської ради посіли у загальному заліку шосте місце серед 13 команд.
 За підсумками змагань в індивідуальних змаганнях призерами стали:
Шашки: 1 місце серед чоловіків Олексій Іванов, серед жінок Олена Ярцева (міська бібліотека для дітей);
Шахи: 2 місце серед чоловіків – Олексій Іванов;
Дартс: 3 місце серед жінок Ірина Осадча (Юнацька бібліотека);
Збірна команда з волейболу в запеклій грі з командою музично-драматичного театру ім. Куліша  виборола 3 місце.
Погода сприяла проведенню змагань. Всі учасники отримали позитивний заряд бадьорості і раділи зустрічі один з одним. Дружньо співали пісні та танцювали після змагань.
Вітаємо учасників спартакіади і бажаємо спортивних досягнень в наступній спартакіаді!

четвер, 5 червня 2014 р.

Моя Таврійська cонячна земля


В читальному залі центральної бібліотеки вихованці Центру спорту, туризму і екскурсій «Данапріс» здійснили віртуальну мандрівку Херсонщиною, під назвою «Земля під чумацькими зорями».
Мій край Таврійський -
Келих доброти.
Ти на долонях степу -
Мов перлина.
Десь поспішають
Димчасті 
хмарки,
А я завжди
В твої обійми лину.
Тебе плекають
Ріки і моря,
Тобі ласкаво світять

Срібні зорі.
Моя Таврійська
Сонячна земля,
Зі мною ти
У радості і в горі.


Гуртківці разом з вихователями та бібліотекарями побували в Херсоні, Новій Каховці, Каховці, Бериславі та Гопрах. Здійснюючи подорожі в історичне минуле нашого краю, в світ природи, ми кожен раз розуміємо, що можемо пишатися своїм рідним краєм, де ми живемо – Херсонщиною! Також діти дізналися, який багатий наш край мальовничими куточками та яка багата його історія.  Завершилась подорож піснею про Таврійський край: «…То твій рідний край, то твоя земля, то любов твоя назавжди. Завітай до нас, пам’ятай про нас, де б не був ти себе знайди.»


У пошуках торбинки сміху

Були розваги і пісні звучали,
У гості казка до дітей прийшла.
А діти розважались, малювали...
Було багато світла і тепла.
І радості було для всіх багато,
І океан розваг дітей гойдав.
Сьогодні просто дивовижне свято,
І важливіших не буває справ.
З нагоди Міжнародного дня захисту дітей бібліотекар Обривської сільської бібліотеки разом з завідуючою клубом підготували театралізовану ігрову програму «У пошуках торбинки сміху». Діти грали в ігри та проявили свої художні здібності у конкурсі малюнків на асфальті.
З подарунками та привітаннями на свято до малечі завітав мер міста Коваленко Володимир Іванович.