четвер, 27 лютого 2014 р.

До дня народження рідного міста



Ранком 26-го лютого до міської бібліотеки для дітей завітали учні ІІ(6)-А класу гімназії, щоб стати учасниками брейн-рингу «Рідне місто моє». Виявилося, що змагатися зранку важкувато: ще не зовсім прокинулись, а тому трішки плутались у цифрах віку свого ж міста. Тому бібліотекарі провели цікавий «лікнеп» з історії Нової Каховки, її вулиць та споруд. Діти вперше переглядали видання, що розповідають про історію міста, вперше бачили вони й «Статут територіальної громади». Зате тепер можна було стати справжніми учасниками брейн-рингу. На питання відповідали відразу всі, поспішали показати тільки-но отримані знання. Сподіваємось, що, проходячи тепер вулицями рідного міста, згадають діти їх старі назви, пошукають «знамениті» будинки, та розповідатимуть друзям, що було колись на місці всім тепер знайомих, сучасних споруд.


Дітям - про Шевченко

Іде весна, іде ясна,
Мов квітка розвилася,
І спогад нам несе вона
Про віщого Тараса

     26 лютого гостями молодшого відділу міської бібліотеки для дітей стали гімназисти 2-Б та 2-В класів. Вони побували на літературній презентації: «Дітям про Шевченко». Бібліотекарі за допомогою слайдів розповіли про дитинство видатного поета, представили книжку: «Дитячий кобзар» видану у видавництві «Старого лева», розказали про пам’ятники Т.Г.Шевченко, які встановлені по всьому світу. А вірші зачитали гості заходу – родина Пойда: бабуся Любов Семенівна та її онук Богдан, який навчається у 2-Б класі. Хлопчик розповів, що саме від бабусі вперше почув про українського Кобзаря. Він прочитав свої улюблені поезії: «Садок вишневий коло хати», «Мені тринадцятий минало». А Любов Семенівна продекламувала поезії «Сон» та «Заповіт». На завершення літературної презентації маленькі читачі хором читали вірш «…Світає край неба палає..» і пообіцяли вирости справжніми громадянами своєї країни.


вівторок, 25 лютого 2014 р.

Спортивна гордість Херсонщини

  Сьогодні центральна бібліотека міста взяла участь у відео-конференції «Спортивна гордість Херсонщини» в рамках обласного краєзнавчого інтернет-проекту «Херсонщини достойні імена» до 70-річчя утворення Херсонської області. Конференція проходила в режимі реального часу: постійно на зв'язку були бібліотеки міст: Херсон – обласна юнацька бібліотека ім. Бориса Лавреньова, Нова Каховка – центральна міська бібліотека, Каховка – районна об’єднана бібліотека ім. М. Братана. Студенти новокаховського агротехнічного коледжу та гості вищеперерахованих бібліотек, отримали можливість поспілкуватися наживо з новокаховчанином Сергієм Чухраєм, триразовим олімпійським чемпіоном, срібним та бронзовим призером чемпіонатів світу, чемпіоном Європи з веслування на байдарках і каноє. До обласної бібліотеки завітали: Сергій Кірсанов, заступник президенка Херсонського відділення НОК України, срібний призер Олімпійських ігор з вислування на байдарках і каноє, Олександр Коновалюк срібний та бронзовий призер Чемпіонатів Європи з академічного  веслування, участник літньої Олімпіади 2012 року та Андрій Проценко срібний та бронзовий призер Чемпіонатів Європи зі стрибків у висоту, учасник літньої Олімпіади 2012 року. Каховська бібліотека запросила чемпіона з гирьового спорту Павла Мариніна та автора світового рекорду з жонглювання футбольним м’ячем – Василя Росошика.
        Наш земляк Сергій Чухрай, долаючи всі перепони, умовності і надзвичайні навантаження уперто йшов до перемоги над собою, над випадковістю, над невдачею. У 1973 році він стає чемпіоном Європи серед юніорів, 1974 рік – «срібло» на ХІ першості світу на байдарці-четвірці, 1975 – перемога на всесоюзних змаганнях, 1976 – перша золота медаль Олімпу на ХХІ Олімпійських іграх в Монреалі,1978 – 5 золотих і одна срібна медаль на чемпіонаті СРСР,1980 – дві золоті медалі на дистанціях 500 та 1000м. на Московській олімпіаді,1982 –  золота і бронзова медалі на чемпіонаті світу у Белграді (Югославія), 1983 – чемпіон Європи та світу і спартакіади народів СРСР. 

В созвездии спортивной нашей славы
Кто вышел на ее передний край,
Звездою яркой,крупно величаво
Восходит наш земляк – Сергей Чухрай. 
    Ці рядки з вірша новокаховської поетеси Вікторії Смолій «Трёхкратный Олимпийский чемпион» присвяченого олімпійцю, спортивним подвигом і шаленим успіхом якого захоплювалася уся країна і світ, і безперечно, рідне місто – Нова Каховка, що стала кузнею олімпійських чемпіонів і залишається такою дотепер. Приклад Сергія Олексійовича Чухрая показує всім, що цілеспрямована і працелюбна людина може стати вище за буденність і сірість, може стати Чемпіоном. У 1984 році Чухрай йде на тренерську роботу і тренує збірну Радянського Союзу з 1984 по 1992 роки 8 вихованців Чухрая стали чемпіонами світу та призерами олімпійських ігор. Після розпаду Союзу Сергій Олексійович був обраний старшим тренером збірної України. За спортивні успіхи та активну громадянську позицію  новокаховчанина на протязі його життя було відзначено неодноразово:
1976р. – його нагороджено орденом «Знак Пошани»,
1980р. – орденом Трудового Червоного Прапора,
1989р. – отримує медаль «За трудовую доблесть»,
1998р. – рішенням сесії міської Ради народних депутатів №236 він стає почесним громадянином міста Нова Каховка,
2002р. – нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.
     Бібліотекарі підготували відео-презентацію про спортивне життя Чемпіона, використавши фото із його особистого архіву. Сергій Олексійович дуже цікавий співрозмовник і його розповідь про спортивну кар’єру викликала багато запитань в аудиторіїї. В розмові з молоддю Сергій Чухрай побажав їм здоров’я, тому що в житті воно для нас найголовніше. А ще сказав: «щоб життя  не було нудним, ставити перед собою мету і обов’язково боротися за її досягнення. Ідучи до мети ми маємо інтерес до життя, і, чим більше ми поставили перед собою завдань, чим довше ми будемо їх досягати, тим енергійнішим і цікавішим буде наше життя».


 

Допоможе професіограма

       Учасники обласного інноваційного проекту «ПрофіСтарт» -  новокаховська команда «Нове покоління» стоять перед вибором професії, тож кожному із них цікаво й корисно знати максимум інформації про свою майбутню професію. В цьому їм допоможе професіограма. Що таке професіограма і навіщо вона потрібна? Працівники міської бібліотеки для дітей організували для команди  екскурсію до міського центру зайнятості і зустріч з його  спеціалістом Гладченко Ольгою Миколаївною. Тут їх ознайомили з методикою складання цього документу, у якому повинні бути  всебічно описані об'єктивні характеристики професії і вимоги до індивідуальних психологічних особливостей людини. Учні також попрацювали з матеріалами папок обраних професій. Отже тепер профістартівці будуть мати чітке уявлення  про характер і зміст праці та розуміти, якими психологічними якостями вони повинні володіти, щоб успішно опанувати певну професію й почувати себе в ній комфортно.

 

понеділок, 24 лютого 2014 р.

Біля пам’ятника Шевченку

  Міська бібліотека № 2 презентує фото-виставку «Біля пам’ятника Шевченку»

Незабаром ми відзначимо 200-річчя з дня народження видатного сина українського народу Т.Г.Шевченка, геніального поета, художника, полум’яного борця за свободу і щастя народу.. Шанують його не тільки в рідній Україні, а і у всьому світі. На сьогоднішній день налічується 1384 пам’ятники Тарасу Шевченку у світі: 1256 в Україні та 128 за кордоном – у 35-ти державах.
В Україні найбільше пам’ятників встановлено на Івано-Франківщині – 201, за нею йдуть Львівська – 193, Тернопільська – 165 та Черкаська – 102 області. За кордоном найбільше пам’ятників встановлено у Росії – 30 (10 пам'ятників та 20 меморіальних дошок), Казахстані – 16, США – 9 та Канаді – 9, а також у Білорусії – 6, Польщі – 5, Молдові – 4, Бразилії – 3, Аргентині – 3, Франції – 3 та ін.

 Народи завжди пам’ятають
Митця, поета, кобзаря,
Який боровсь, щоб в ріднім краї
Жила щаслива і нова сім’я.

Пам'ять про Кобзаря буде жити в віках.

Я народилась на Херсонщині


Пройтися віртуальним маршрутом «Світ не пізнаєш не вивчивши рідного краю» міська юнацька бібліотека запропонувала 20 лютого учням ПТУ №14. Приводом для ознайомлення із Таврійським краєм стало 70-річчя утворення Херсонської області.


Початком маршруту були кадри хроніки, які перенесли всіх у сорокові роки двадцятого сторіччя, коли створювалась Херсонська область. Потім, учням нагадали основні події з історіїї рідного краю, провели стежками заповідника «Асканія-Нова» та допомогли зазирнути у «Чорноморський заповідник». Розмову про унікальність Херсонщини підтвердило перебування в єдиній пустелі Європи – Олешківських пісках та прогулянка дніпровськими плавнями. Отже юні жителі Таврії мають чим пишатися: і багатою минувшиною, і щедрою природою, і талановитими людьми. І, мабуть, кожен з нас може з гордістю повторити слова новокаховської поетеси Вікторії Смолій:
«Я народилась на Херсонщині,
В Таврійській хлібодарній стороні...»

Професії Таврійського краю


21 лютого учні 9-А та 9-Б кл. ЗОШ№ 5 в рамках профорієнтації у бібліотеці №4 м. Таврійська зустрілися з юристом Таврійського виконкому Лічман М.В. та спеціалістом виконкому Балицькою Н. П., які розповіли їм про вибір свого професійного шляху в формі цікавого діалогу. Бібліотекарі дали рекомендації учням щодо вибору професії, познайомивши з новими професіями  за матеріалами  місцевої преси та продемонструвавши відео-ролик «Професії Таврійського краю»