пʼятницю, 27 грудня 2013 р.

Мистецтво самопрезентації

У рамках обласного проекту «Бізнес-школа «Мільйон – це просто» в міській бібліотеці для дітей 22 грудня відбувся виїзний тренінг «Мистецтво самопрезентації» (як захищати свій проект). Проводили його – спеціаліст Херсонської обласної бібліотеки для дітей та представник кредитної спілки «Народна довіра». Учасникам проекту показали матеріали, які обласна бібліотека презентувала на міжнародній конференції у м.Кейптаун. Обговорили з десятикласниками помилки, що були допущені при виконанні другого домашнього завдання та відповіли на запитання, які цікавили старшокласників. Наступним етапом тренінгу став показ слайд-презентації (як приклад), де увагу дітей звернули на помилки, які припускають при її створенні, та на способи їх виправлення. Серйозну тему тренінгу ведучі приправили рольовими іграми для розвитку уміння спілкування та розкутості.




 

вівторок, 24 грудня 2013 р.

Із торбини Святого Миколая


У святковий ранок 19 грудня завітали до міської бібліотеки для дітей учні 1-Б класу гімназії, щоб стати учасниками святкового карнавалу: «Будем зиму зустрічати, з Новим роком всіх вітати». А який Новий рік без Діда Мороза та Снігуроньки, без веселих витівок та без подарунків? На карнавалі всього було доволі: Дід Мороз дужий та добрий, за Снігуроньку собі взяв бібліотечного волонтера Пісню Тетяну. Разом повеселились на славу: були загадки й ігри, гралися сніжками, за якими діти дуже скучили (хай і паперовими –  снігу ще коли дочекаємось?), стрибали із м’ячами, подарунки новорічні «оживляли», танцювали, вірші розповідали. А на останок, як годиться, із торбини Діда Мороза діставала Снігуронька кожному солоденьке. Добре свято пройшло й Миколай був добрим до кожної дитини.
З 16 по 19 грудня в Обривській сільській бібліотеці проходила акція для  маленьких читачів «Напиши  листа Святому  Миколаю». В ній прийняли  участь  понад  40 дітей. Наймолодшій  учасниці Софійці  виповнилося лише 2 роки.  Учасники акції із  великим  задоволенням  писали  листи, додавали  до  них  малюнки, а  потім переглянули мультимедійну презентацію про Святого  Миколая та новорічний  мультфільм. Кожен із дітей отримав солодкий  подарунок.

понеділок, 23 грудня 2013 р.

«Бібіломіст» навчає!


Протягом двох тижнів з 09 по 20 грудня цього року працівники  центральної, юнацької, Корсунської та Тополівської бібліотек (учасниці проекту програми «Бібіломіст» «Організація нових послуг з використанням вільного доступу до Інтернету») проходили навчання у регіональному тренінговому центрі  на базі Херсонської обласної універсальної бібліотеки ім. Олеся Гончара. Були розглянуті наступні теми: роль Інтернету у глобалізації інформаційного простору та Інтернет-доступ як бібліотечна послуга, інформаційні ресурси Інтернету та критерії їх оцінки, інтелектуальна власність в Інтернеті, автоматизовані інформаційно-бібліотечні системи та менеджмент електронних ресурсів у бібліотеці, методика навчання користувачів роботі з електронними ресурсами. Дякуємо тренерам: Сватулі Т.Л. та Крупиці П.О. за нові знання та професіоналізм та компетентність під час учбового процесу. 

середу, 18 грудня 2013 р.

Уроки права – уроки життя!

 
Ось і надійшов грудень. Традиційно  в ці дні, за наказом Президента України проходить  Всеукраїнський тиждень права. Не залишається осторонь і бібліотеки Новокаховської ЦБС. Міська бібліотека для дітей 11 грудня провела два цікавих захода. Спочатку  учні 3-В класу школи гімназії №9 побували на морально-правовій грі: «Посієш звичку – пожнеш характер», маленькі гімназисти прийняли участь у конкурсі: «Погана звичка – добра звичка». Потім відгадали загадки і зібрали пазли, а також прийняли участь у літературному конкурсі, де навіть відповіли на таке важке питання: «Як називається книга, у якій записані священні тексти, визнані церквою як непорушний закон віри і життя?» Переможці отримали солодкі призи і 12 балів від учителя. Наступними гостями відділу для дошкільників і учнів 1-4 класів стали учні 3-Б класу. Вони відвідали правовий вернісаж: «На щасливе дитинство ми маємо право». Де разом з бібліотекарем  дізнались про історію створення Конвенції прав дитини, пограли в правові  ігри: «Передай посмішку по-колу». «З героями казок за статтям конвенції», «Скринька з секретом». А найголовніше діти зростили квітку добра і права. Яка виростає тільки від вірної відповіді.  Учні отримали багато різної, корисної і цікавої інформації, стали не тільки слухачами, а й активними учасниками заходу.
 
 
Дніпрянська бібліотека провела правовий діалог з учнями 4 класу про їх права та обов’язки. Спочатку діти узнали що таке конвенція прав дитини. Подивилися слайд-шоу «Про права дитини». А потім розповіли і про свої обов’язки. Бібліотекар запитувала про обов’язки учнів перед бібліотекою. В кінці діалогу всі з задоволенням пограли у правову гру «Які права були порушені у казці «Попелюшка», «Колобок», «Золотий ключик». Діти добре засвоїли свої права та обов’язки.
18 грудня для учнів 6 –А класу ЗОШ №8 було проведено правову годину «Я дитина,  я маю право». Бібліотекарі дитячого відділу міської бібліотеки №2 познайомили дітей з необхідністю прийняття «Конвенції прав дитини», з статтями про права та обов’язки дітей згідно цієї Конвенції. З метою закріплення знань про права дітей була проведена вікторина за малюнками, що відповідали статтям закону. Це дало дітям змогу краще закріпити свої знання статей Конвенції про права дитини. Увазі дітей також були представлені книги, що містять інформацію права та обов’язки громадян.

 
В центральній бібліотеці  10 грудня проведено інформаційно-правову годину «Молодь: уроки права, уроки життя». На захід була запрошена головний спеціаліст Новокаховського міського відділу юстиції  Соценко  Катерина Олександрівна. Були присутні: Новокаховський підрозділ кримінальної виконавчої інспекції з підопічними та  студенти першого курсу НКАТК. Соценко К.О. ознайомила з основами Декларації прав людини, Конвенції про захист прав людини та основні свободи, Міжнародним Пактом про громадські та політичні права, Міжнародним Пактом про соціальні, економічні та культурні права. Правову годину доповнив відеоролик «Історія Міжнародного права». В читальному залі була оформлена книжкова виставка «Право бути собою».

«Бібліотечний кіносалон»

12 грудня 2013 року в рамках соціального проекту «Бібліотечний кіносалон» відбулися кіносеанси в двох бібліотеках Новокаховської ЦБС.
 «Бібліотечний кіносалон» – це спільний проект Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Олеся Гончара та комунального підприємства Херсонської обласної ради «Кіновідеопрокат», метою якого є залучення до читання засобами кіно, відродження колективних переглядів фільмів з наступним обговоренням.
Перший кіносеанс відбувся в приміщенні Дніпрянської селищної бібліотеки.

 
 37 старшокласників переглянули кінострічку «Сволочи». Фільм дивилися, затамувавши подих. Діти були вражені долею своїх ровесників. Після закінчення фільму учні подякували організаторам кінопоказу та запросили приїхати ще. Потім поділилися своїми враженнями. Самі активні залишили відгуки.
 Потім «Бібліокіносалон» завітав до Центральної міської бібліотеки, де на фільм «Поема про море» зібралися понад 50 чоловік: члени клубу «В колі друзів», активні користувачі бібліотеки та бібліотекарі з інших відомств. Бібліотекар читального залу Новосьолова С.М. до демонстрації кінострічки організувала книжкову виставку  «Довженкові обрії».
 
 
 Перед початком демонстрації кінофільму Л.М. Петрова розповіла про проведення в області обласної акції «Бібліотечний кіносалон» та побажала приємного перегляду. І ось почався фільм. Всі дивилися з цікавістю, адже там показували як будувалося наше місто Нова Каховка.
 Після перегляду фільму було бурхливе обговорення. Присутній Руденко Євгеній Іванович поринув у спогади. Він працював водієм на будівництві Каховської ГЕС і особисто бачив як знімалися деякі кадри фільму та режисера фільму Юлію Солнцеву. Багато цікавого про звязки Олександра Довженко з нашим містом розповіла бібліотекар виконкому Сергієва Наталія Олександрівна. Кореспондент Пустова Тетяна підкреслила, що саме такі фільми потрібно показувати підростаючому поколінню, адже вони навчають любити рідну землю, любити працю та простих людей.
 
 
 Всі присутні зробили висновок, що колективний перегляд фільму – це значно цікавіше ніж дивитися дома одному і висловили бажання ще зібратися на такий кінопоказ.
 Ми щиро дякуємо Херсонській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олеся Гончара та КП «Кіновідеопрокат» за такий чудовий проект, який безумовно підвищує імідж бібліотек. 

ПрофіСтарт у всесвіт професій

В міській бібліотеці для дітей відбулась Презентація другого етапу обласного інноваційного проекту «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє», розрахований на 2012-2015 роки.
Учні з захопленням сприйняли інформацію заступника міського голови Мерзлова Вадима Миколайовича: «Правильно обрана професія – вагомий внесок в майбутнє економіки м. Нова Каховка». Дізнались скільки жителів в регіоні, кількість працюючих, про професії актуальні і потрібні, про ставлення до виконання професійних обов’язків і як потрібно над собою працювати, щоб стати не тільки кваліфікованим, але й успішним спеціалістом. Побажав учасникам Проекту добре вчитись, творчо виконувати завдання другого етапу і на обласному конкурсі зайняти ІІ місце і не менше.
Під час бліц-опитування учні назвали пять обраних професій, які будуть вивчати на протязі року: оперуповноважений, водій, перукар, фотокореспондент, повар-кондитер.
Бібліотекар провела бібліографічний огляд оновленої книжкової виставки: «ПрофіСтарт: юні обирають майбутнє», де підібрана література за допомогою якої можна індивідуально дослідити обрані професії. На завершення з усіма присутніми проведено тест-вікторину: «Плутанина в професіях». Переможцем став Гладишенко Сергій, учень 6-го класу. Також бібліотекарі провели анкетування дітей-учасників проекту та тренінг з етики спілкування у соцмережах, вивчення можливостей соцмережі ВКонтакте, де діти могли приєднатись до групи учасників проекту, щоб у подальшому розміщати власні матеріали.



середу, 4 грудня 2013 р.

Поспішайте творити добро

Міжнародний день людей з обмеженими можливостями щорічно відзначають 3 грудня. Ініціатором проведення цього символічного дня стала Організація Об'єднаних Націй, яка в 1992 році запропонувала заснувати таке свято на честь закінчення Десятиліття інвалідів, проголошеного в 1983 році.
В цей день традиційно говорять про необхідність інтеграції цієї частини суспільства у активне громадське життя, політичну та економічну діяльність, культурне середовище. Ось і  бібліотеки Новокаховської ЦБС не залишилися осторонь.  

Иногда люди слишком жестоки,
Равнодушные к бедам других,
Не приемлют чужие пороки,
Совершенно не видя своих.
Но давайте мы будем добрее,
Милосердие - вот наш девиз!
Доброты ничего нет добрее,
Без неё так безрадостна жизнь!
  Під девізом «Поспішайте день починати з добра» в читальному залі Центральної міської бібліотеки пройшов Міжнародний день інвалідів. Свято було організовано спільно з спортивно-реабілітаційним клубом для людей з порушеннями опорно-рухового апарату «Фенікс», обласним центром з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт», Міським комітетом з фізичної культури та спорту та Центральною бібліотекою.

 

     Відвідали свято представники міської ради секретар міської ради Лук'яненко Олександр Володимирович і радник мера Кобцов Юрій Олександрович, який в своєму виступі  повідомив про рішення Новокаховської міської ради заснувати 3 спортивні стипендії  для членів збірної України. Вони подарували від міської влади клубу "Фенікс" для спортсменів зі стрільби з пневматичної зброї гвинтівку з побажаннями перемог. 



     Бібліотекарі підготували відеоряд для підняття гарного настрою, а  учні музичної школи Жаркова Марія та Кременсьа Софія подарували гостям музичне вітання. 

Про досягнення в "Інваспорті" в нашому місті розповіла спеціаліст обласного центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Чоловская Оксана. Спільно з представниками міськвиконкому, меценатами-підприємцями нагородили спортсменів  за досягнення в змаганнях регіонального та всеукраїнського рівня дипломами та цінними подарунками.



 Не силою м'язів, і не спритністю тіла вершаться великі справи, а мудрістю, авторитетом, рішеннями, обмеження життєдіяльності не позбавляють цієї здатності, що й довели спортсмени з обмеженими можливостями кількістю привезених в місто перемог. 
Звичайно ж не обійшлося без солодких подарунків.  Для учасників свята, директором  ООО «Берислав-хлібозавод» Тимощук Ю., був організований  солодкий стіл.




 З  подарунками також прийшли и небайдужі підприємці міста: Повжик В. Л., Медведев А. П.,  Горбачев А. В.,  Костенко Д. А., Шкрябина Г.Н., Пономарчук Р. А 







 27 листопада міська бібліотека №2 приєдналася до символічного святкування цього дня разом з благодійною організацією «Відродження».

      Відбувся  актуальний діалог  «Плекаємо в серці добро і надію», читалися вірші відомих сучасних поетів, а волонтер Кириченко Дмитро прикрасив вечір авторськими піснями під гітару. Присутні приймали активну участь в діалозі та із задоволенням співали разом з волонтером.
     «Доброта – річ дивовижна. Вона зближує людей, як ніщо інше, вона та мова, на якому з вами всякий захоче розмовляти. Доброта позбавляє нас від самотності, душевних ран. Ми більше придбаємо, ніж віддамо, якщо будемо частіше згадувати про те, що людина стає людиною тільки завдяки іншій людині». (В. Розов)