пʼятницю, 29 листопада 2013 р.

Цілюще мови джерело


27 листопада міська бібліотека для дітей на годину стала літературною вітальнею. Бібліотекарі читального залу для 5-9 класів приймали учнів 8-В класу НВК № 2. Темою розмови стали книжки-ювіляри  2013 року. Читачі мали нагоду поринути в минуле України, гортаючи сторінки «Повісті минулих літ», відкрити для себе істину того, що розпочинав літопис ще ігумен Никон, продовжував Іван, складав Нестор, а закінчував Сильвестр. Посміялися всі разом  над пригодами козака Енея з уславленої «Енеїди» І.П.Котляревського та героїв фантастичної «Конотопської відьми» Г.Квітки-Основ’яненка. Варто зазначити, що гості нашої літературної вітальні були надзвичайно уважними, вихованими та продемонстрували знання, відповідаючи на запитання підсумкової вікторини. Читайте українські книжки – вони того варті!

Каталоги й картотеки бібліотеки

 28 листопада у Дніпрянській бібліотеці пройшов бібліотечний урок «Каталоги - розгадка у пошуку потрібної книги». Учні 9-го класу ознайомилися з видами каталогів та картотек. Також бібліотекар розповіла про електронні каталоги. В кінці уроку юні читачі зі знанням справи змогли пояснити: що таке каталог, якими вони бувають і як вони стають у пригоді при пошуку потрібної книги у величезному всесвіті бібліотечного простору.
 
 
 

Літературний турнір

22 листопада в Таврійській бібліотеці пройшов  літературний турнір " Що ми знаємо про Незнайку? "присвячений дню народження дитячого письменника  М, Носова.  Учні 4-Б класу ЗОШ № 7  відповідали на питання пов’язані з життям і творчістю автора, на питання вікторини про Незнайка - веселого чоловічка з країни коротунчиків. Потім  прослухали огляд книг М. Носова, які є в бібліотеці та переглянули анімаційний фільм "Незнайко на Місяці". Діти згадали все, що знали про Незнайку і дізнались багато нового про його захопливі пригоди, пройнявшись сонячною добротою творів М. Носова.
 

середу, 27 листопада 2013 р.

Чорна сповідь нашої Вітчизни

Достигали жита. І тремтіли Дитячі коліна -
Косоокої смерті чорнів продірявлений плащ...
Вимирало Село – потопала в сльозах Україна,
І розгублене небо ковтало задушений плач.
 


22 листопада 2013 в міській бібліотеці №2 пройшов День інформації  «Чорна сповідь нашої Вітчизни», присвячений 80-річчю пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 р. в Україні. Сьогодні, коли від початку голодомору минуло десятки років, ми не маємо права забувати народне слово правди і довічного прокляття, послане на голови катам. Бо це слово здолало смерть, аби дійти до нас, збудити в наших серцях пам’ять про мільйони безвинно замучених предків і застерегти від повторення страшних помилок. Бібліотекарі приготували відео-урок-реквієм «Над Україною мороку крила» до цього скорботного дня для учнів 9-В класу ЗОШ №10, для учнів 9-А класу ЗОШ №8 приготували годину скорботи «До поки пам'ять в серці не згасає» та перегляд літератури «Голодомор: Україна пам’ятає, світ визнає», яка є в бібліотеці по цій темі.
Хліб для жертв Голодомору був неосяжною мрією. Скільки їх померло з думками про хліб. І нехай смак хліба не дозволяє всім забути, що Хліб – це життя. В кінці заходу присутнім роздали шматочки хліба, які вони  з їли стоячи.
 

пʼятницю, 22 листопада 2013 р.

З добром до дітей

 20 листопада до дітей з дитячого садочку «Казка» завітали волонтери міської бібліотеки для дітей, щоб поздоровити малечу зі святом. З собою принесли дарунки – повітряні кулі та солодкі ласощі. Для тих діток, яким в цей день ніхто не подарує тепло свого серця, волонтери разом з вихованцями відпустили в небо червоне серце надії. Зустріч відбулася на свіжому повітрі, було весело, приємно та святково.
 Цього ж дня, вже в приміщені бібліотеки проходила година доброти «Добру відкриваємо серця» для учнів 4-го класу гімназії. Найстарший волонтер читай-бригади «Бібліоальпіністи» Настя Пушкарьова запропонувала дітям виростити «дерево добрих справ». А яке воно – добро? Мабуть, як тепло від свічки. Те тепло Настя дала відчути кожному, а потім вже школярі вписували свої добрі справи на листочках, з яких і «виростили дерево доброти». Так мандрували ми маршрутом території добра, розширюючи його теплом своїх сердець саме у Всесвітній День Дитини.
 

Українські вишиванки - наче райдуги світанки

Споконвіків українські традиції рукоділля передаються від покоління до покоління. У кожної майстрині свої секрети створення прекрасних виробів. В даний час ми поставили собі за мету зберегти таку важливу частину української культури.
Саме  тому  20 листопада  в  Обривській сільській бібліотеці пройшли народознавчі посиденьки «Українські вишиванки – наче райдуги світанки». Присутні на заході учасниці клубу «За чашкою кави» ділились своїми знаннями. Василішина Валентина Михайлівна розповіла про традиції вишивання українських сорочок, їх призначення: на кожен день, святкова, чоловіча, жіноча, дитяча і т.д. Галілей Галина Теофілівна повідала всім про виникнення рушників та їх оздоблення.  Помазана Ніна Михайлівна розповіла про значення кольорів та символів на весільних рушниках. А бібліотекар ознайомила учасниць заходу з новими виробами майстринь вишивки сіл Обривка і Маслівка.  

четвер, 21 листопада 2013 р.

Трагедія, яка жахнула світ

Голодомор 1932-1933 рр. – одна з найстрахітливіших сторінок у новітній історії українського народу. Він забрав мільйони життів наших співвітчизників. Людство, українське суспільство не має права забути найбільшої трагедії ХХ сторіччя, коли у стражданнях, виснажені голодом вмирали діти, молоді люди, їхні батьки.  Моторошно подумати, але навесні 1933 р. в Україні щодня помирало голодною смертю 25 тис. осіб, щогодини – 1 тисяча, щохвилини – 17. Довгі роки цинічно замовчувалися ці трагічні події. Та завдяки публікаціям про справжні причини і наслідки Голодомору-геноциду українців, українське суспільство дедалі глибше усвідомлює трагічні уроки минулого.   І сьогодні , через 80 років, жахливо ступати болючими стежками страшної трагедії, що розігралась на благословенній землі квітучого українського краю. Час не владний над подіями масштабу голодомору 1932-1933 рр.  І тому, щоб не забувати, треба знову і знову перегортати вже відомі і відкривати нові сторінки історії. За останні роки центральна бібліотека міста отримала нові книги присвячені цим скорботним подіям:
Борисенко, Валентина. Свіча пам’яті: усна історія про геноцид українців у 1932-1933 роках. – Київ: Видавничий дім «Стилос», 2007. – 288 с.
У книзі на основі матеріалів усної історії розкривається глибина трагедії українського народу під час Голодомору-геноциду у 1932-1933 роках. Усні свідчення неспростовно доводять, що акція геноциду українських селян була чітко спланованою більшовицькою владою Кремля.
Василенко, Володимир. Голодомор 1932-1933 років в Україні як злочин геноциду: правова оцінка. – 2009. – Київ: Видавництво імені Олени Теліги, 2009. – 48 с.У книзі  пояснюються вузлові питання правової оцінки геноцидного характеру Голодомору 1932-1933 рр. в Україні у світлі Конвенції ООН 1948 р. про попередження злочину геноциду та покарання його. Розкрито механізм здійснення Голодомору, порушені питання відповідальності його ідеологів, організаторів, замовників та виконавців. Обгрунтовується  необхідність формально-юридичної оцінки Голодомору компетентними органами України для зясування всіх його обставин та негативних наслідків.
Голодомор 1932-1933 років в Україні: документи і матеріали. – Київ: Видавничій дім «Києво-Могилянська академія», 2007. – 1128 с.У книзі вміщено великий комплекс документів і матеріалів, які переконливо розкривають причини, перебіг, масштаби та наслідки страшної соціо-гуманітарної катастрофи українського народу, інспірованої радянським політичним режимом на початку 1930 років. Це найповніше автентичне тематичне зібрання джерел з історії українського голодомору. Публікуються унікальні щоденникові записи очевидців голоду. Вміщено також матеріали зарубіжних дипломатичних представництв, організацій української еміграції, міжнародної громадськості.
Національна книга пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років в Україні: Херсонська область. – Херсон: ВАТ «Видавництво «Наддніпрянська правда», 2008. – 844 с.
На основі архівних та опублікованих джерел і свідчень громадян, що були свідками Голодомору 1932-1933 років, відтворено одну з найтрагічніших сторінок історії Херсонщини ХХ століття. Ця книга є книгою меморіалом, книгою-памятником нашим землякам, яких утяв укіс Голодомору. Вона є книгою-вироком тому злочинному режиму, який холоднокровно спланував та здійснив цей злочин проти людства.
Португальський, Анатолій. Трагедія, яка жахнула світ: нариси, репортажі про Голодомор 1932-1933 років в Україні. – Нова Каховка: ПП «ПИЕЛ», 2010. – 372 с.
Автор, спираючись на нові джерела інформації, зокрема Українського Інституту національної пам’яті, вже відкриті для широкої громадськості, та спілкуючись зі свідками тих подій чи опираючись на спогади, які вони спромоглися залишити, документально засвідчує реальний перебіг тих тривожних днів і років. І саме у цьому непересічна цінність цієї книги-сповіді для сучасників та їхніх нащадків.
Херсонщина. Голодомор. 1932 – 1933: збірник документів. – Херсон: ВАТ «ХМД», 2008. – 320 с.
Видання містить найповніше зібрання документальних джерел із фондів Державного архіву Херсонської області про передумови, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 рр. на Херсонщині. До першого розділу «Документи» увійшло 378 документів. Другий розділ збірника «Ілюстративні матеріали» є доповненням до першого і містить 58 ілюстрацій: фотографії, цифрові копії документів, матеріалів місцевих газет того часу.
Боряк, Г. «Архіви Голодомору» в Україні 1932-1933 рр.: сучасний стан та перспективи досліджень//Константи. Альманах соціальних досліджень. – 2007. - №1(13). – С.3 – 14.
У статті доктора історичних наук розглядається документальна база тієї страшної трагедії. Дається її поділ за п’ятьма основними групами. Викладено умови створення електронного архіву голодомору, що допоможе якісно підвищити продуктивність майбутньої історіографії теми і очистити джерела від спекулятивних і непрофесійних нашарувань.
Троян, Г.М. Голодомор – 33: Спогади очевидця про голодомор 1932-1933 років у с. Нововоскресенське Нововоронцовського району Херсонської області. – Херсон: Наддніпряночка, 2008. – 204с.
В пропонованій читачам книжці йдеться про одну з найтемніших сторінок в історії нашого народу – про голод в 1932-1933 роках… Для досконалого розуміння читачем цього явища, автор наводить шість визначальних причин, що призвели до геноциду українського народу. Можна наводити безліч фактів знущання кремлівсько-більшовицького керівництва над українським народом. Можна наводити приклади й факти. Але невистачить паперу. Тож пропонована книжка змушена обмежитись спогадами очевидця про голодомор – 33-го, та й то лише на одній вулиці села… А читач зробить з цього власні висновки.
Піддубняк, В. Жниво Молоха. Документи. Спогади. Факти. Творчість. – Херсон: ВАТ «ХМД», 2006. – 172с.
Це видання – своєрідний мартиролог жертв найстрашнішого голодомору, що вразив країну і наш край у 1932-1933 роках. Це звід мізерної кількості документів – промовистих свідків жорстокості і цинізму сталінського режиму. Це нетлінні голоси свідків – живих і мертвих, котрі все бачили і відчули на собі. Це найсвятіша Пам'ять, котру не можна зраджувати!  
Хіба ж на те була Господня воля?.. Збірка віршів, сценаріїв, уроків з історії та літератури. – Херсон, 2008. – 87с.
33-й… Безлюдні поля…
У скорботі німіє земля…
Стиглий колос у полі чорніє.
Україна від голоду мліє!
Л. Степаненко
Ця книжка, авторами якої є мешканці Херсонщини,  є зібранням художніх творів, сценаріїв, розробок уроків про страшне лихо, що спіткало нашу країну і народ у страшному 33-му. Кожен з авторів вклав часточку своєї душі у дослідження скорботних сторінок історії українського народу, у розкриття історичної правди про геноцид проти українського народу.
Сибірські ГУЛАГИ – херсонські степи. Спогади. Пережите із минулого комуно-більшовицьких репресій на Україні. Кн.4. -  Херсон, 2005. -  292с.
Це свідчення живих учасників драматичних подій, що нині проживають на Херсонщині, про страшні часи тоталітарного радянського режиму, їхні спогади про тих осіб, які не повернулися з гулагівських концтаборів та заслання. 
Сибірські ГУЛАГИ – херсонські степи. Спогади із минулого – далеких днів комуно-більшовицьких репресій в Україні. – Херсон, 2002. – 108с.
Ця книжка – збірник документів і спогадів колишніх політичних в’язнів і репресованих, які зазнали знущань більшовицького режиму у 30 – 50-тих роках минулого століття і які дотепер живуть на Херсонщині. Це спогади про важку долю і незламну вдачу українських патріотів, це нагадування істини, що невисвітлене і не покаране зло має здатність відроджуватися.
Забуттю не підлягає. Нариси. Спогади. Оповідання. – Херсон, 1994. – 359с.
Цей альманах результат доробку пошуків та досліджень авторського колективу найкращих письменників, журналістів, істориків, краєзнавців Херсонщини. На основі архівних документів, свідчень очевидців викривається голодомор 1932-1933 рр. на території нашої області та тотальні репресії сталінського уряду.
Український хліб на експорт:1932-1933. – К.:ПП Сергійчук М.І., 2006. – 432с.
Ця книга є спільним проектом Центру українознавства Киівського національного університету імені Тараса Шевченка і Київської міської організації товариства «Меморіал» імені Василя Стуса. На основі невідомих документів з колишніх таємних архівів простежено геноцид українського народу в 1932-1933 роках через експорт нашого хліба та куди витрачалися кошти за нього отримані.
Смертю смерть подолали. Голодомор в Україні 1932-1933. – К.: Україна, 2003. – 350с.
Ця книга є однією із спроб за допомогою наукового осмислення архівних документів, численних свідчень очевидців розповісти про загальнонародну трагедію – голод в Україні початку 30-х років. Висвітлення голодомору відбувається на загальнодержавному, республіканському та регіональних рівнях. Окрему частину видання становлять документи ЦК ВКП(б), ЦК КП(б)У, Раднаркому УСРР, обласних та районних партійних та державних органів, листи, заяви, пояснення, написані рукою селян. Значне інформаційне навантаження у виданні несуть фотоілюстрації, взяті з Державного архіву кіно-, фото-, фотодокументів, місцевих держархівів, регіональних видань, архівів української діаспори.
Марочко, В. Голодомор 1932-1933 рр. – К., 2007. – 64с.
В книзі висвітлюється стратегія уряду СРСР та керівництва ВКП(б) на знищення українського села, руйнівні наслідки насильницької колективізації в Україні, рух опору проти примусового створення колгоспів та непосильних податків, особливості і перебіг голодомору, випадки людоїдства. Запропоновано методику підрахунку реальних жертв голодомору-геноциду.
Голодомор у першій столиці / Укладання І.В. Шуйського, В.А. Полянецького; Передмова І.В. Шуйського. – Х., 2006. – 288с.
У цій книзі на підставі архівних документів, свідчень очевидців висвітлені трагічні події пов’язані з Голодомором 1932-1933 років, котрі відбувалися у Харкові. Окремими розділами до книги увійшли літературні твори українських авторів та дослідження фахівців про негативний вплив голодування на організм людини. Більшість запропонованих читачу документів тривалий час зберігалися у закритих фондах під грифами секретності і були недоступними для дослідників.
Конквест, Роберт Жнива Скорботи. Радянська колективізація і голодомор/ Пер. з англ. Н. Волошинович, З. Корабліної, В.Новак; Літ. Опрацювання А.Криштальського. – Луцьк: ВМА «Терен», 2007. – 456с.
Ця книга вперше всебічно розкриває правду про голодомор, насамперед його штучність та спланованість радянською владою. Завдяки їй уперше була акцентована увага на політичному аспекті голодомору. Книга є однією з найпереконливіших спроб відтворити для широкого кола читачів якомога повнішу картину трагедії українського народу.
В бібліотеках ЦБС оформлені книжкові  виставки «Голгофа голодної смерті»  (ЦБ ч/з, Обривська с/б.) і тематичні полиці «Такого ще Земля не знала» (Юнацька б-ка, Міська б-ка для дітей, Дніпрянська, Тополівська, Корсунська б-ки) та пройдуть заходи з ушанування пам’яті загиблих від голоду 1932-1933 років:
Вечір-реквієм «Чорні крила смерті вкрили Україну» 21.11.АбЦБ
День інформації «Чорна сповідь нашої Вітчизни» 22.11 Б-ка №2
Вечір памяті «Катастрофа планетного масштабу» 22.11. Райська с/б.
Година памяті і скорботи «Сповідаю жалобу сумну» 22.11. Н.Лагерська с/б.
Вечір-реквієм «Жнива скорботи» 22.11. Плодівська с/б

пʼятницю, 15 листопада 2013 р.

Дзвенить струмочком рідна мова

З нагоди свята Української писемності та мови до Таврійської бібліотеки на День інформації прийшли учні 6-А класу ЗОШ №5, щоб ще раз почути про значення мови і писемності, про утиски, яких азнавала українська мова протягом століть, але вижила, стала державною. Бібліотекар Півторак І.В., продемонструвала багатство і чарівність нашої мови на прикладі віршів українських поетів. Діти прослухали пісні, та подивилися відеоролик про Нестора-літописця. 
Завідуюча бібліотекою Ярова В.М. провела огляд літератури біля виставки "Найдорожчий скарб -  рідна мова". Наостанок юні читачі подивилися відео де актори розігрували сценки  за сюжетами гуморесок Павла Глазового про мову.








 

середу, 13 листопада 2013 р.

Мільйон - це просто

Міська бібліотека для дітей прийняла участь в Обласному проекті економічної та фінансової просвіти школярів «Бізнес-школа «Мільйон - це просто» онлайн» на 2013-2014 роки (ІІ етап). Організатори проекту: Департамент освіти і науки, молоді та спорту Херсонської обласної державної адміністрації;  Кредитна спілка «Народна довіра»;  Херсонська обласна бібліотека для дітей. Для участі у проекті запрошуються учні 10-х класів. Форма навчання: очно-заочна та дистанційна – через систему скайп-конференцій та вебінарів.

16 жовтня в приміщенні читальної зали  бібліотеки відбулась презентація проекту: «Фінансова грамотність – ключ до успіху». Презентацію провели спеціалісти з обласної бібліотеки для дітей та кредитної спілки «Народна довіра». Слухачами учасниками  були 26 десятикласників. Вони ознайомились з метою та завданнями  проекту, переглянули відеофільм. Пять учнів грали в гру. Завдання було таке: скласти рекламу на олівець так, щоб його купили. Переможцем став учень ліцею - Макар Конанчук. І на сам кінець, діти, які виявили бажання навчатись у бізнес-школі заповнили анкети учасника бізнес-школи «Мільйон – це просто!» Бажаючих – 23 учня. Тепер згідно графіка, двічі на місяць будуть відбуватися заняття.

7 листопада в бібліотеці відбувся вебінар: «Гроші ви звідки? Історію розкажуть самі гроші». На ньому діти отримали домашнє завдання, яке повинні виконати в електронному вигляді.
1. Описати історію виникнення українських грошей.
2. Вибрати один з видів електронних грошей і описати його переваги.
3. Перерахувати країни з Європейського союзу в яких введена в обіг єдина валюта Євро.
4. Перекажіть історію видатної людини, яка найбільше вас вразила.

 

пʼятницю, 8 листопада 2013 р.

Поки ти молодий - у тебе є вибір

08 листопада.2013 в міській бібліотеці №2 за участю благодійної  організації «Добрий самарянин» для учнів 10 А класу ЗОШ №10 була проведена інтелектуальна година «Талановиті, невгамовні, юні» до Всесвітнього дня молоді, який в  усьому світі відзначають 10 листопада.
«Поки ти молодий - у тебе є вибір».  Під таким гаслом,  про правильний вибір в житті за допомогою мультимедійних засобів і була проведена зустріч.  Від нашого простого рішення залежить наше життя. Кожний вибір у нашому житті впливає на наше майбутнє. Сьогоднішній крок впливає на завтрашні події. Приречене майбутнє є лише в того, хто відмовився від своєї свободи – можливості вибору. Тоді його життя дійсно залежить від інших і тоді дійсно він ним не керує
Зустріч була цікавою і повчальною.

четвер, 7 листопада 2013 р.

Працювати на благо громади



 7 листопада в центральній міській бібліотеці відбулася зустріч представників органів міської влади та бібліотечних працівників з керівниками громадських організацій «Русский культурный центр» (Кузнецов В.В.), «Польський дім» (Хлистов І.Л.) та Новокаховське товариство німецької культури (Бехтхольд Ю.П.).
Кожен з керівників громадських організацій розповів присутнім  про  характер діяльності цих громадських утворень за національною ознакою: програми і напрямки, за якими вони працюють, їх участь у житті міста, в міжнародних акціях та фестивалях, доброчинність і благодійність.
Підсумовуючи усе вище сказане, Акуленко В.С., керуючий справами виконкому,  підтримав бажання всіх присутніх, працювати на благо громади, створювати позитивний імідж нашого міста як в Україні так і за кордоном.
Спілкування вийшло цікавим та інформативним. Керівники общин домовилися співпрацювати не лише між собою, а й з бібліотеками міста.

 

Його величність- мед!

6 листопада в центральній бібліотеці пройшло чергове засідання  клубу « У колі друзів». Воно було присвячене меду і мало назву  «Його величність – мед!» Присутні отримали інформацію з історії  виникнення меду, про славетних українців які займалися бджільництвом; читали байки, вірші про мед, слухали пісні, переглянули  відеоролик про мед  «Еліксир молодості», дізналися різноманітні рецепти приготування наїдків та напоїв із використанням меду, його застосування в лікувальних  цілях, куштували різні види меду та печива приготованого власноруч за рецептами, які вони знайшли в книжках, що є в бібліотеці.За чашкою чаю, йшла мова й про інші продукти бджільництва: пилок, пергу, маточне молочко, прополіс, бджолину отруту, віск та їх використання.   

пʼятницю, 1 листопада 2013 р.

Центральна бібліотека відсвяткувала ювілей

31 жовтня відсвяткувала свій 60-тирічний ювілей Центральна міська бібліотека.
Усі присутні здійснили невеличку слайд-подорож в історію бібліотеки і побачили, що 60 років життя центральної бібліотеки вмістили дуже багато подій.
На святі були присутні ветеран центральної бібліотеки з майже 60-річним стажем роботи Носенко В.П., та колишні бібліотекарі центральної бібліотеки різних років: Приступа Г.Ф., Бреєва Л.І., Скрабіс Л.В., Болдирєва Н.І., Карпенко В.І., Зарудна Н.С., які отримали на згадку від керівництва ЦБ іменні сувеніри та квіти.
Але усі досягнення бібліотеки були б неможливі без творчої наполегливої праці колективу сьогоднішніх працівників центральної бібліотеки. Сучасних, креативних, прогресивних, чудових... Саме вони підготували для глядачів гумористичний відеоролик «8 кадрів» про вісім нових послуг бібліотеки, в якому спробували себе у ролі акторів, режисерів-постановників, звукооператорів.

Привітати центральну бібліотеку міста і відзначити її роботу грамотами прийшли міський голова Коваленко В.І. та начальник міського відділу культури Іванова В.М. Від міського голови центральна бібліотека також отримала лазерний принтер-сканер та 10 стільців.


Працівники міського Палацу культури, картинної галереї, викладачі та учні музичної та дитячої школи мистецтв, колеги-бібліотекарі, активні читачі бібліотеки дарували бібліотеці-ювілярці подарунки, квіти, музичні та віршовані вітання.








Слова щирої вдячності були сказані директором ЦБС Петровою Л.М. на адресу місцевих меценатів, які завжди підтримують бібліотеку. Це міський благодійний фонд «Нова Каховка», Гуртовий А.П., Кузнєцов В.В., Какама В.Г.,          Доля В.Г., Гомельчук О.І.
Закінчилося свято фотографуванням всіх присутніх на ганку центральної бібліотеки.