пʼятницю, 28 грудня 2012 р.

Зимові свята в бібліотеках

    Святковий настрій для своїх маленьких користувачів бібліотеки Новокаховської ЦБС почали створювати починаючи від свята Миколая (19 грудня), підготувавши дитячі ранки, літературні вернісажі, новорічні калейдоскопи.
  17 грудня молодший відділ бібліотеки для дітей підготував для першокласників гімназії №9 літературний вернісаж "Святий Миколай, поскоріше прилітай",   на якому    дітлахи
познайомилися з історією створення свята, прослухали легенди пов'язані з ним, із задоволенням декламували вірші, давали відповіді на запитання літературної вікторини і, звичайно ж, отримували подарунки.
    19 грудня свято "Святий Миколай до нас завітай" відбулось у Райській сільській бібліотеці для учнів початкової школи. Діти з радістю розповідали що подарував їм Миколай і чому вони люблять це свято, а також підготували легенди та вірші про святого.
    21 грудня дитячий відділ бібліотеки № 2 провів ранок "Святий Миколай, прийди діток привітай" для унів 2 класу ЗОШ № 10, на який запросили священика отця Миколая. Він розповів присутнім про життя і чудесні діяння святого та історію виникнення новорічних свят, а дітвора поділилась як зустрічають зимові свята в їх родинах.
    22 грудня дитячий ранок "Дива Святого Миколая" для маленьких жителів  пройшов у Новолагерській сільській бібліотеці. Послухавши, чому в Україні відзначають Свято Миколая, малеча з радістю грала у рухливі ігри, розповідала вірші і відповідала на питання вікторини. На завершення свята всі отримали подарунки.
   
   
   

Новинки краєзнавчої літератури

 Центральна міська бібліотека
 
1.                Бахута, А. Вибрані твори: вірші, поеми /А. Бахута. – Новая Каховка: ПИЕЛ, 2012. – 288 с.
 У видання увійшли вірші зі збірок, написаних Анатолієм Павловичем Бахутою в різні роки : «Революція – це я», «Сталеві бризки», «Дань», «Цінності», лірика останніх років та поеми «В′єтнам», «Пісня про старого дуба», «Ми – діти людей». Твори, що ввійшли до цієї збірки – різні за жанром та проблематикою, більшість з них друкується вперше. Нарешті, ми маємо змогу ознайомитися з творами нашого талановитого земляка без цензурних правок.
2.                Заходившие в «Чайхану»: литературный сборник. – Новая Каховка: «Лимузин», 2011. – 120 с.
Издание включает в себя произведения новокаховских любителей литературного слова, членов  открытого домашнего клуба «Чайхана». Это и Галина Гребенюк, и Дмитрий Кричевский, и Надежда Звягинцева, и Эльмира Багирова и многие другие творческие люди.
3.                Марченко, Л. И на душе светло: стихи разных лет /Л. Марченко. – Херсон: Айлант, 2011. – 178 с.
В книгу вошли стихи, накопившиеся за полвека, начиная с юношеской поры и по день сегодняшний. Родина, незабываемое детство, любовь к женщине, муки творчества – все эти темы близки автору.
4.                Марченко, Л. Корабли рождаются в Херсоне: документальное издание /Л. Марченко. – Херсон: Айлант, 2012. – 144 с.
Книга о Херсонском судостроительном заводе. Издание состоит из очерков, интервью, статей, написанных и  в разное время Леонидом Марченко и опубликованных в периодике. О рождении, становлении и развитии судоверфи, о буднях и праздниках завода, о знатных корабелах повествует в своих статьях журналист Л.В. Марченко. Книга содержит множество фотографий.
5.                Марченко, Л. Маринчин дивосвіт: повість у мініатюрах /Л. Марченко. – Херсон: Айлант, 2011. – 44 с.
Художнє видання для дошкільного і молодшого шкільного віку. Мініатюри про допитливу дівчинку Маринку і її світосприйняття. Ось  вона йде з татком по Херсону, хазяйнує з мамою вдома, приїздить у село до бабусі, відпочиває на морі. Дівчинка пізнає світ, а Леонід Марченко дотепно і по доброму про це розповідає.
6.                  Марченко, Л. Наедине со всеми. Наодинці з усіма: заметки, отзывы, рецензии, статьи, интервью /Л. Марченко. – Херсон: Айлант, 2012. – 224 с.
В сборнике прослеживается литературный процесс в Таврийском крае за последние 30 лет во всем его разнообразии и непрерывности. Издание включает в себя отзывы, рецензии на книги, статьи о литературных объединениях, интервью с творческими людьми, предисловия и послесловия к книгам, написанные Леонидом Марченко. Тексты даются в двух вариантах – на русском и украинском языках, в том виде, как они печатались в изданиях.
7.                Марченко, Л.В. Из племени орлиного /Л.В.Марченко. – Херсон: Айлант, 2012. – 28 с.
Документально-публицистическое издание о юных героях с Карантинного острова, о том, какие книги ими посвящены, какие памятники в их честь установлены. Приурочено к 70-летию со дня казни основной группы херсонских подпольщиков 22 августа 1942 года.
8.                Нижеголенко, В. Рушниками стелиться дорога: збірка віршів /В. Нижеголенко. – Херсон: Айлант, 2012. – 56 с.
Нова поетична збірка херсонської письменниці як завжди присвячена рідному краю, Україні її чудовим людям. В ній спогади про минулі важкі роки і сподівання на краще життя.
9.                Новая Каховка. – 2012. – 100 с.
Переиздание уникальной  книги Самуила Вайнштейна о Новой Каховке, которая вышла в свет в 1957 году в Киевском Государственном издательстве литературы по строительству и архитектуре УССР. Автор рассказывает о формировании молодого перспективного города с точки зрения архитектора. Издание проиллюстрировано видами города тех лет.  
10.           Польська, Л. Жінка року: жіноче представництво у владі Херсонщини /Л. Польська. – 2011. – 32 с.
 Чи місце жінці в політиці? Так! Громадська організація «Дія», що підготувала видання, наводить приклади та зразки успішності наших землячок у політичному житті Херсонщини. Видання присвячене славним жінкам, котрі беруть участь у прийнятті рішень в органах місцевого самоврядування або керують підрозділами органів виконавчої влади.
11.           Польська, Л. Я – жінка: спеціальне видання до Міжнародного жіночого свята 8 березня /Л. Польська. – 2010. – 28 с.
Історії жінок, якими пишається Херсонщина, і які уособлюють  у собі кращі риси нашої сучасниці. У виданні опубліковано повний перелік жінок Херсонської області, нагороджених орденом княгині Ольги.
12.           Собеседник: сборник стихов начинающих поэтов. – Новая Каховка: ПИЕЛ, 2012. – 232 с.
В это издание вошли стихотворения начинающих поэтов литературно-музыкальных клубов  «Лимузин», «В кругу друзей» и других.  Материалы для книги собрал Александр Тараненко, стихотворения которого также вошли в сборник.
13.           Стеренок, В. Радуга-дуга: песенник  /В. Стеренок, Л. Марченко. – Херсон: Айлант, 2011. – 48 с.
Это совместная работа херсонского композитора Валентина Стеренка и поэта Леонида Марченко. Песни на украинском и русском языках  для дошкольного и младшего школьного возраста. Ноты.
14.           Ткач, М. Кобзаріада /М. Ткач. – Нова Каховка: ПИЕЛ, 2012. – 260 с.
Перша книга Миколи Ткача містить сатиру, памфлети, пародії, поеми, нариси та літературну критику. Твори автора викликають щирий сміх і спонукають на серйозні роздуми над реаліями нашого життя.
15.           Трохимчук, С. Аве, Маріє!: поезії /С.Трохимчук. – Херсон: Айлант, 2011. – 102 с.
Збірка  новокаховської поетеси включає цикли віршів: «Листи-ластів’ята», «Чорнобильські дзвони», «Поєдинок», «Прорив байдужості». Це своєрідний поетичний підсумок авторки, в якому вона  стверджує, що життя без віри, надії і любові – неможливе.

вівторок, 18 грудня 2012 р.

Всеукраїнський тиждень права

    З 10 по 15 грудня 2012 року в Україні проводився вже традиційний «Всеукраїнський тиждень права», план заходів якого затверджено Розпорядженням Кабінету Міністрів від 15 серпня 2012 року № 562-р.
    «Традицію» тижня започатковано Указом Президента України «Про Всеукраїнський тиждень права» від 8 грудня 2008 року № 1149/2008 з нагоди 60-річчя прийняття Генеральною Асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.
    Цього року в рамках Всеукраїнського тижня права по Новокаховській Централізованоій бібліотечній системі проведено ряд  заходів з правової освіти населення.
    Центральна міська бібліотека запропонувала читачам ознайомитися з виставкою «Права людини: час нових рішень», бібліотека № 3 підготувала виставку-знайомство «Твої права та обов’язки», Обривська сільська бібліотека звернулася до юних користувачів «Свої права ти добре знай, їх шануй та захищай».
    Незнання закону не звільняє від відповідальності. Для того, щоб навчити молодь відповідальності за свої вчинки, центральна міська бібліотека 11.12 провела урок права «Людина у правовому суспільстві» для студентів Агротехнічного коледжу, запросивши на нього спеціаліста Новокаховського управління юстиції Ірину Андрієнко. Ірина Іванівна розповіла за які правопорушення і з якого віку настає адміністративна відповідальність, і які дії призводять  вже до кримінальної відповідальності. На зустріч з юристом під назвою «Закон має слугувати людині» запросила студентів Новокаховського політехнічного коледжу бібліотека № 2. Які закони треба знати і не порушувати розповіла студентам також Ірина Іванівна Андрієнко.
   «Як захистити свої права, як споживача?» на це хвилююче запитання спробували відповісти 12 грудня працівники юнацької бібліотеки разом з керівником відділу з захисту прав споживача Новокаховського виконкому Антоніною Прокопенко на бібліотечному брейн-ринзі, організованому для учнів 10-го класу новокаховської гімназії.
    Багато цікавих і змістовних заходів проведено для юних користувачів бібліотек.
    7 грудня в  бібліотеці № 4 учні 6-7 класів відвідали вечір запитань і вівдповідей «Правові проблеми сьогодення».
  Щоб  у реальному житті не довелось заблукати в лабіринтах законів 10 грудня учні 8-х класів  ЗОШ № 6 взяли участь у правовій грі «Твої права та обовязки», яку підготували для них працівники бібліотеки № 3. Розділившись на дві команди, діти заслуховували ймовірні проблемні ситуації і вибирали правильний варіант виходу з них із декількох, запропонованих бібліотекарем.
      Урок права «Країна, де є право на імя і родину»  провели 11.12 працівники бібліотеки № 2 для учнів школи-інтернату № 1.  
    Багато дорожніх пригод разом із хлопчиком-торопигою пережили діти 4-х класів в Дніпрянській селищній бібліотеці на правовій грі «Веселий світлофорик», що допомогло їм засвоїти правила дорожнього руху і дорожні знаки.
    Маленькі користувачі бібліотеки для дітей приймали участь у правознавчій мандрівці «Ось, який Я!», правовому конкурсі «Квітка-семицвітка» та вікторині «Вгадайте як його зовуть!». Більш дорослі діти мали змогу пограти у «Юридичний футбол» та стати учасниками бібліо-шоку «Друг ти собі чи недруг». 14 грудня року до читального залу для 5-9 класів  завітали учні 8 класу Новокаховської гімназії, щоб стати учасниками бібліо-шоку, який мав промовисту назву «Друг ти собі чи недруг?». Бібліотекарі підготували велику слайд-презентацію, щоб поданий матеріал був би сприйнятий відчутніше і яскравіше. Слухаючи про СНІД, наркоманію, алкоголь та куріння, діти дізналися про сумні долі Фредді Меркюрі та Володимира Висоцького, Едгара По та Сергія Єсеніна. В залі звучали пісні «Show must go on» Фредді Меркюрі та «Ранкова гімнастика» Володимира Висоцького. Дітям було запропоновано відповісти анонімно на запитання тесту-анкети як от:
  • Чи вживаєте ви алкоголь, з якого віку?
  • Чи охоплює вас жах від думки, що ви можете стати наркоманом, алкоголіком? та ін..
Завершилась зустріч переглядом відео кліпу на пісню «Береги любовь» у виконанні учасників «Фабрики зірок – 3» разом з хлопцем, хворим на СНІД.
    Також до Всеукраїнського тижня права в бібліотеках оформлені тематичні полиці: «Наші права», «З дитинства знай свої права», «Знай свої права!», «Закон і ми», «Все про закон».

четвер, 13 грудня 2012 р.

Альманах "Дніпровські зорі"

    12 грудня в центральній міській  бібліотеці відбулась презентація альманаху "Дніпровські зорі", що вийшов друком в Херсонському видавництві "Айлант" у 2012 році і присвячений 60-річчю Нової Каховки. Укладач збірки - новокаховська журналістка, письменниця Тетяна Пустова, вона вже втретє поспіль випускає книги, з яких читач може дізнатися про її друзів-літераторів, про їх нові твори. У альманах ввійшли твори херсонських і новокаховських поетів і прозаїків, як вже знаних, так і початківців і, звісно ж, самої Тетяни Володмирівни.
    Захід зібрав багатьох поціновувачів художнього слова, які прешими почули відгук на книгу з вуст члена Національної спілки письменників України херсонського письменника Л.В. Марченко. Він виконав і ще одну почесну місію, вручивши Тетяні Пустовій членський квіток Національної спілки журналістів України. Запрошений на презентацію радник міського голови Ю.О. Кобцов зауважив, що такі небайдужі люди як Тетяна Пустова потрібні місту і завдяки ним літературне життя Нової Каховки вирує і в наш комп'ютерізований  час.
   

середу, 5 грудня 2012 р.

Свято добра в центральній бібліотеці


    3 грудня в центральній міській бібліотеці відбулось свято  "Зігрій своє серце добром" присвячене Міжнародному дню інвалідів, яке проводилось спільно з новокаховським центром "Інваспорт" (спеціаліст О. Чоловська) та спортивно-реабілітаційним клубом для інвалідів "Фенікс" (Президент Б. Корабельников).
     У святково прибраній залі зібрались сильні духом люди, які наперекір долі знайшли своє місце в житті і сили займатися спортом. Привітати їх прийшли - радник міського голови Кобцов Ю.О., заступник начальника міського УПСЗН Корнілова Т.М., начальник відділу соціальних гарантій інвалідів УПСЗН Ніязі М.А., в. о. начальника відділу у справах сім’ї, дітей, молоді, фізичної культури та спорту Сичов К.О., голова обласної громадської організації "Союз організацій інвалідів Херсонщини" Рожко С.П.          
      На святі прозвучало багато теплих слів і побажань. Спортсмени-інваліди  призери різних спортивних змагань були нагороджені дипломами та грамотами, а також цінними подарунками та грошовими преміями. Поздоровити цих мужніх людей прийшли зі своїми музичними та вокальними  номерами учні і викладачі музичної школи, а також учасник літературно-музичного клубу "У колі друзів" Селіванов В.Ф., який читав вірші місцевих поетів і свої власні.  Після урочистої частини всіх присутніх почастували ароматним чаєм та ласощами, що були придбані завдяки спонсорській допомозі приватного підприємця Олександра Горбачова і  ректора університету "Україна" Герогія Севрюкова. 

Відкриття Інтернет-центру в юнацькій бібліотеці

    4 грудня відбулось відкриття Інтернет-центру в міській юнацькій бібліотеці. Тепер користувачі бібліотеки мають вільний, безкоштовний доступ до світових інфримаційних ресурсів через мережу Інтернет, зможуть копіювати інформацію з компьютера  на свої електоронні носії, роздрукувати потрібну інформацію, поспілкуватися  у Skype.

вівторок, 4 грудня 2012 р.

Презентація книги в бібліотеці № 3

    29 листопада у бібліотеці № 3, що знаходиться в селищі Основа, відбулась презентація книги місцевого краєзнавця А.Г. Неділько "Важка Оскомовська дорога". Це перша частина трилогії "Винрадгоспу "Таврія" - 50 років: Невідплачені борги". У виданні вперше розповідається про створення і розвиток винрадгоспу, життя і діяльність відомих людей, приводяться статистичні та документальні данні, містяться численні архівні фотографії.
    Присутніми на заході були люди, які раніше працювали у АПФ "Таврія" та директор музею АПФ "Таврія". Їм було цікаво дізнатися про пошуково-дослідницьку діяльність Анатолія Георгієвича і самим поділитися спогадами про минуле нашого краю.