четвер, 27 жовтня 2011 р.

Тренінг для бібліотекарів.

    17-19 жовтня на базі міської бібліотеки № 2 в рамках програми "Бібліоміст": трансформуємо бібліотеки та громади разом", за сприяння фонду Білла та Мелінди Гейтс, проходив обласний тренінг для бібліотекарів Новокаховської та Бериславської ЦБС. Темою тренінгу були теоретично-організаційні основи управління проектами в бібліотечній справі.
    Спеціалісти Регіонального тренінгового центру при Херсонській обласній науковій бібліотеці: Сватула Т.Л., Крупіца П.О., Підплетенна М.О. провели презентації з теорії написання проектів та відповіли на численні запитання бібліотекарів. Регіональний представник програми "Бібліоміст" по Херсонській області Людмила Ямщикова розповіла про результати впровадження програми бібліотеками Херсонщини, націлила присутніх на написання грантів для участі в третьому етапі програми.
    Учасники тренінгу отримали корисні теоретичні знання з моніторингу та оцінки діяльності бібліотек та одразу ж використали їх на практиці, працюючи в групах над створенням власних міні-проектів та їх захистом. 

Відкрий свою книгу!

    11 жовтня в м. Гола Пристань проходив І-й обласний фестиваль молодіжного читання "Відкрий свою книгу",
в якому взяла участь Новокаховська Юнацька бібліотека. Організатором фестивалю виступила Обласна бібліотека для юнацтва ім. Б. Лавеньова. 
    Почесна роль, нести прапор фестивалю у карнавальній ході літературних героїв, дісталася молодому поетові з Нової Каховки, представнику літературного клубу "Новий ЛІК" при Юнацькій бібліотеці - Анатолію Козаку.
    
Оскільки фестиваль був присвячений пошуку інноваційних ідей щодо підтримки читання в молодіжному середовищі, на майданчику "Презентація імені" Анатолій Козак в числі інших  поетів-початківців Херсонщини декламував свої вірші, за які отримав схвальну оцінку від маститих письменників Таврійського краю - Наталії Коломієць, Марії Ярової та Анатолія Грабка. А бібліотекар читального залу, ведуча літературного кафе "ЛіТЕRRA" Херсонсонської обласної юнацької бібліотеки, Юлія Коваль запросила Анатолія на наступне засідання клубу. 
    Фестиваль вийщов яскравим, цікавим і пізнавальним. Бібліотечні працівники поділились досвідом інноваційних форм роботи з просування читання в молодіжне середовище, ознайомились з визначними пам'ятками міста і отримали величезне задоволення від гала-концерту юних обдарувань області. 

понеділок, 24 жовтня 2011 р.

Живе слава козацька!

    Козаччина - найлегендарніше минуле українського народу, його святиня, синонім свободи і людської гідності.
    До Дня українського козацтва в центральній міській бібліотеці 11 жовтня для учнів 9-го класу НВК № 4 проведена історична година "Горді сини вільних степів". Бібліотекарі згадали ті героїчні часи, ознайомили дітей з традиціями козаків, які продовжуються в сучасній Україні, а потім діти відповідали на питання вікторини з історії козацтва. Окрасою заходу був запрошений гість - Дарибогов В.В., який натхненно грав на мандоліні і співав українські козацькі пісні, а також розповідав про свої враження від подорожі на козацькій чайці по Дніпру. 
    Не менш змістовно пройшов захід 12 жовтня у міській бібліотеці № 2. На історичній годині "Життя і побут українського козацтва" студенти 2-го курсу НКПТ послухали захоплюючу розповідь Чемересюка О.Л., генерал-єсаула, отамана Таврійської паланки ім. Івана Сірка про козацьке життя. Цікавими були для студентів продемонстровані отаманом Олегом Леонідовичем зброя і вбрання козаків. Завершив зустріч огляд літератури "Загадки козацьких характерників".
    Також пройшли заходи до Дня українського козацтва в міських бібліотеках № 3, 4, Тополівській, Обривській і Плодівській сільських бібліотеках. 

Ще осінь пахла чорнобривцями

   До Міжнародного дня людей похилого віку в бібліотеках ЦБС пройшли вечори, засідання клубів, зустрічі на яких в дружній атмосфері за чашкою чаю гості ділились спогадами про цікаві моменти свого життя, співали пісні, приймали участь у вікторинах і конкурсах. В Центральній бібліотеці присутні декламували власні вірші, грали на музичних інструментах, доводячи, що вони молоді душею. А гостям бібліотеки  № 5 свої музичні таланти демонстрували діти - читачі бібліотеки, вони зачарували присутніх грою на флейті, віолончелі та гітарі. В бібліотеці № 2 зібралися запеклі городники і аматори квітів, що поділились секретами господарювання і власними рецептами консервування.
   

вівторок, 11 жовтня 2011 р.

Юные читают классику

    Гордость библиотеки всегда составляют её лучшие читатели. Не секрет, что тот, кто больше читает разнообразной полезной литературы, обогащает себя знаниями, развивает ум и чувства. 
    Бенефис лучшего читателя  - живая, интересная форма работы. Увлекательным оказалось такое мероприятие, проведенное 30 сентября в юношеской библиотеке со старшекласcниками Новокаховского технико-економического лицея.
    Лучшей читательницей была признана 8-классница НКТЕЛ Катерина Смольниченко. И, хотя она самая юная читательница юношеской библиотеки, интересы её разнообразны. Она интересуется творчеством Э.Ремарка (перечитала все имеющиеся в библиотеке произведения), К. Дойля, О.Уайльда, Х.Чейза, Ш. Бронте, Д. Лондона, В. Шекспира, М. Булгакова. С удовольствием читает Н. Гоголя, М. Шолохова, И. Ильфа и Е. Петрова, а также современных авторов - А. Маринину, Е. Гордину, Э. Самарину. У Катерины читающая семья, поэтому книги в библиотеке она берёт и для папы, и для мамы. 
   Ребята также узнали, что Катя рисует маслом (небольшой пейзаж она принесла с собой), летом любит выращивать цветы на даче, занимается художественной гимнастикой, а еще значительные моменты жизни запечатлевает на фотографиях. Уделяет внимание 3-х летнему братику, читая вслух книги, с успехом обучает его алфавиту, так что подрастает новый читатель.
    За год Катя прочитала около 40 книг. Вот какая она , Катя Смольниченко, наша лучшая читательница юношеской библиотеки 2010-2011 г.г.

понеділок, 10 жовтня 2011 р.

Зустріч з поетом у бібліотеці № 2

Осенний праздник
Как слезинки расставанья, 
На листве блестит роса.
Позолота увяданья.
Птиц незримых голоса.
Сноп лучей - подарок солнца
Сквозь разорванный туман. 
Тень, мелькнувашая в оконце, -
Это счастье иль обман?..
Закружился лист в балете.
Тополя - как сто свечей.
Есть ли краше дни на свете?
Осень - праздник для очей. 
  
7 жовтня в міській бібліотеці № 2 відбулась зустріч учнів 11 класу ЗОШ № 10 з новокаховським поетом і художником Володимиром Вітюніним. Володимир Ілліч неперевершений лірик, його вірші наповнені світлом, вони яскраві і чудові як природа, як життя. Він тонко відчуває всю красу навколишнього світу і демонструє нам її не тільки в своїх поетичних творах, а і в сворених ним в техниці графіки малюнках. Так органічно поєднуються дві грані творчості Володимира Вітюніна з якими і ознайомились присутні.  

пʼятницю, 7 жовтня 2011 р.

Бібліотека - мудрість всіх віків


   До Всеукраїнського дня бібліотек 30 вересня в Центральній міській бібліотеці пройшло бібліо-фольк-паті на якому бібліотечних працівників Новокаховської ЦБС з професійним святом привітали керуючий справами виконкому Василь Акуленко і начальник відділу культури та туризму Віра Іванова, вони вручили грамоти і подарували компютерний стіл для центральної бібліотеки. Директор ЦБС Людмила Петрова привітала всіх з професійним святом і подяками відзначила кращих працівників. Бібліотекарі в черговий раз продемонстрували, що вони не тільки прекрасні спеціалісти, а й талановиті артисти, вони розігрували сценки, виконували частівки і вітали присутніх музичними номерами. 

четвер, 6 жовтня 2011 р.

Прес-форум у дитячій бібліотеці


    Міська бібліотека для дітей 28 вересня провела прес-форум "Подорож у країну читання" на якому розмова йшла про журнали для дітей та підлітків. Бібліотекарі нагадали присутнім, що корисну і цікаву інформацію можна почерпнути не тільки з Інтернету, а й читаючи газети і журнали. Запрошена на захід журналістка міської газети "Ключі" Ж. Клімова розкрила таємниці створення газети, а  ще один гість - начальник Новокаховського відділення зв'язку Л.П. Супрун поінформувала дітей як оформити передплату на улюблені видання і подарувала журнали. Проведена зі школярами інтерактивна гра "Мікрофон" дала змогу присутнім на заході батькам почути про дитячі уподобання в періодиці. Батьки також не залишились поза увагою бібліотекарів, вони дізналися  про нові дитячі видання в Україні, отримали поради щодо вибору періодичних видань  для творчого розвитку дітей. Найактивнішим учасникам прес-форуму вручені корисні подарунки.