пʼятницю, 22 липня 2011 р.

Під музику Вівальді...

Мабуть, немає в світі людини, яка б байдуже ставилася до музики, адже її звуки проникають в кожне серце : бадьорять, наповнюють сумом або надихають...
До 270-річчя від дня смерті Антоніо Вівальді - італійського композитора, скрипаля, диригента і педагога, міська бібліотека № 2 підготувала на абонементі тематичну полицю "Барви музики", яка допоможе шанувальникам музики зрозуміти особливу багатобарвність творів  А. Вівальді, яскравої зірки на світовому музичному небосхилі.  

четвер, 14 липня 2011 р.

Мандруємо шляхами Миклухо-Маклая

    Невідоме споконвіку полонило допитливих і відважних. Що там за обрієм? Які загублені землі у просторах океанів? Колись ці запитання змушували людей піднімати вітрила і ризикуючи життям відравлятися в далекі подорожі.
   Серед них був мандрівник Микола Миколайович Миклухо-Маклай, якому 17 липня цього року виповнюється 165 років від дня народження.
    13 липня у дитячому читальному залі для юних читачів була підготовлена тематична полиця "Мандруємо шляхами Миклухо-Маклая". На тематичній полиці представлені видання, які розповідають про життя і подорожі відомого мандрівника, вченого, антрополога, макети вітрильників, на яких він подорожував, саморобки диких тварин, яких він вперше зустрів в далеких країнах, а також пальма, на якій розміщені цікаві запитання для дітей про Миклухо-Маклая. 

Бібліотечні волонтери в дитсадку

13 липня членами волонтерської бригади "Надія" міської бібліотеки № 2 Поліною Гречко та Юлею Кобельчук у дитячому садку "Альонушка"для дітей старших груп було проведене рольове читання казки "Палочка-виручалочка" російського письменника В. Сутєєва з використанням іграшок. Діти з задоволенням прослухали казку, а потім прийняли участь у грі-вікторині "Городні загадки".
  

вівторок, 12 липня 2011 р.

Стильне ретро

    Під такою назвою на абонементі міської центральної бібліотеки відкрилась книжкова ретро-виставка. Тут представлена різножанрова література, яка була популярна у 80-х - 90-х роках ХХ століття. Виставка вирізняється не лише різноманіттям тем, а й представляє нам ряд цікавих українських та зарубіжних авторів ХІХ та ХХ століть.
   
    Складається виставка з шести розділів, в яких кожен читач знайде літературу на свій смак:
1. Історія на сторінках.
2. Світ фантастики.
3. Детктиви - казки для дорослих.
4. На крилах любові.
5. Рядки, обпалені війною.
6. Розмаїття поезії.
    Запрошуємо Вас до нашої бібліотеки!

середу, 6 липня 2011 р.

Свято Івана Купала

7 липня відзначається Свято Івана Купала,  одне із найдавніших і найбільш улюблених в народі. Це час найкоротших ночей і найдовших днів, коли життєві сили природи досягають свого апогею, а, за народними повір’ями, трави і квіти набирають найбільшої сили. У цей день Іоанн Хреститель освятив воду та прогнав злі сили. Вірили, що вранці разом із першим сонячним променем в оселю зазирає добра доля. Вона не обходила і того, хто пірнав у теплу, оповиту чарівними туманами купальську воду або хоч умивався нею.
      В основі купальських обрядів лежать культи вогню, води і рослинності. Купальські вогні – це відгомін культу сонця, купальська вода – символ цілющої сили, папороть – символ щасливої долі, чудодійна роса забезпечувала красу і кохання, а купальське дерево – родючість та щастя. Свято Купала вирізняється особливою поетичністю та чарівністю. В ніч з 6 на 7 липня хлопці розпалювали багаття, через яке попарно перестрибували, а дівчата ще й пускали на воду віночки, завбачуючи своє майбутнє подружнє життя.
      Купальські дійства в Україні  - це магія рідної землі, це бальзам для душі, який надає сил і наснаги і в наші дні.
      В бібліотеках Новокаховської  ЦБС з 1 по 7 липня до свята Івана Купала організовані тематичні книжкові виставки та полиці: «Срібна купальська роса», «Барвисте давнє свято», «Заплету віночок, заплету шовковий», «На Купала нічка мала», «Купальські дива», «Горять купальські вогні», «Чарівна купальська ніч», «Три кольори літа», де читачі зможуть більш детально прочитати літературу про це свято. А в міській бібліотеці для дітей 7 липня в 10.00 годин буде проведена народознавча бесіда «Купальські свята». 


На ярмарку інновацій

    З 22 по 26 червня 2011 року Карпенко Валентина Іванівна, заступник директора по роботі з дітьми Новокаховської ЦБС, прийняла участь у Міжрегіональному ярмарку бібліотечних інновацій "Крим - Херсон - Миколаїв", де презентувала ідею Новокаховської міської бібліотеки для дітей - літературний КВК "Крок у казку".
    За час перебування в обласній бібліотеці для дітей ім. Орлова міста Сімферополь та районній бібліотеці смт. Чорноморське дізналась багато цікавого під час обміну інноваційними бібліотечними ідеями, прийняла участь у тренінгу з фандрейзингу та написанню проектів, який проводив представник програми "Глобальні бібліотеки. Бібліоміст Україна" та "купила" чотири ідеї для впровадження в практику роботи Новокаховської ЦБС:
- Літературна карусель "Дарма часу не втрачай в гостях у казки побувай!". Автор ідеї - Сімферопольська обласна бібліотека для дітей.
- Бібліотечна акція "Школа веселого світлофорика". Автор Сімферопольська районна дитяча бібліотека. 
- Інтерактивна гра "Гіннес-шоу". Автор Херсонська обласна бібліотека для дітей.
- Літературна гра "Бібліо-монополіст". Автор Херсонська обласна бібліотека для дітей.
    Ідеї будуть впроваджуватись протягом 2011-2012 учбового року. У травні 2012 року по впровадженню "куплених" ідей Новокаховською ЦБС  ми будемо звітувати у місті Миколаєві, у  обласній біліотеці для дітей ім. Лягіна.

Конституція - дітям

  24 червня у дитячому читальному залі міської бібліотеки № 2 була проведена година права "Конституція - основний закон держави"
   Бібліотекар дитячого відділу Руденко Н.В. ознайомила маленьких читачів з історією української Коституції та зі статтями, які захищають дитинство і дають право на повноцінний розвиток дитини. Потім діти читали вірші та співали пісні про Україну...